כאב הוא עניין יחסי, את זה כולם יודעים. אבל כל מי שאי פעם נחתך באצבע מדף סורר, או דפק את האצבע הקטנה של הרגל במשקוף יכול להסכים שזה הדבר הכי כואב בעולם. אז למה בעצם הפציעות היומיומיות הקטנות שלנו כל כך כואבות? ואיך אפשר שיכאב לנו פחות?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
לנשוך את הלשון
כשהשיניים הצדדיות שלנו נטרקות על הלשון שלנו ואפילו פוצעות אותה.
למה זה כל כך כואב?
הלשון שלנו מלאה בעצבים שעוזרים לה לעשות את התפקיד שלה. "בעזרת עצבי הלשון שלנו אנחנו מסוגלים לאכול בלי להיחנק, להבחין במרקם של מזון ולדעת כמה אנחנו צריכים ללעוס", אומרת ד"ר דנה פלורנטין, מומחית ברפואת משפחה, מנהלת מרפאת לב העיר פ"ת, שירותי בריאות כללית. בנוסף לכך, שלושה מהשרירים החזקים ביותר בגוף שלנו נמצאים בפה. שרירי הלעיסה שלנו הם שריר המלעס, השריר הטמפורלי ושריר הכנפה התיכון. מחקרים מצאו שהשרירים האלה מסוגלים לסגור את הלסת בעוצמה של 20 עד 80 קילו.
"הלשון היא איבר חושני שמשמש לטעם ויש בו המון קצוות עצבים, לכן הוא מאוד רגיש", אומרת ד"ר ליאורה שכטר, מנהלת תחום הטיפול בכאב במכבי שירותי בריאות. "בנוסף, אין שכבת מגן על הלשון, היא כולה שריר, לכן כל נשיכה היא ביס לתוך השריר החשוף המלא בעצבים, ואם זה לא מספיק כואב, מדובר בעוצמת נשיכה חזקה במיוחד שבאה מהמפרק".
מה עושים?
צריך להפעיל לחץ על הפצע עד שהדימום מפסיק. אפשר לעשות את זה בעזרת תחבושת או באמצעות לחיצה של הלשון על גבי החך. בנוסף, השתמשו בקרח כדי לעמעם את תחושת הכאב. מה שלא מומלץ הוא לחטא באמצעות מי מלח. "זה פשוט ישרוף לכם ויכאב נורא", אומרת ד"ר שכטר, "אין מה לדאוג לגבי חיטוי הלשון, הגוף שלנו הוא מאוד חכם והרוק מסוגל לחטא את הלשון שלנו בעצמו. ברוב המקרים, פצעים בלשון לא נוטים להזדהם".
כשפתאום נתפסת השוק
מכירים את זה שאתם קמים באמצע הלילה מרוב שכואבת לכם השוק פתאום? יש כל מיני סיבות שיכולות לגרום לכך, כמו התייבשות, תשישות, נזקים עצביים או מחסור במגנזיום, סידן או אשלגן. "אנחנו רואים את זה יותר בנשים בהריון, או אנשים שלוקחים תרופות מסוימות", מוסיפה ד"ר שכטר.
סיבה נוספת שיכולה לגרום לכיווץ השריר בלילה נובעת מחוסר בפעילות גופנית. "ההשערה היא שחוסר בפעילות גופנית משפיע על איזון המתח החשמלי בשרירים, וזה מה שגורם לכיווצים בלתי רצוניים בלילה", מוסיפה ד"ר פלורנטין.
למה זה כל כך כואב?
עווית השריר הבלתי רצונית מסובבת ומקצרת את השריר, מה שגורם לו למשוך את הגיד וזה מה שכואב לנו כל כך. הכיווץ עצמו גם מאוד חזק ובלתי רצוני. "זה כואב במיוחד בגלל שיש כיווץ בשריר כשהוא רפוי", מוסיפה שכטר. "אנחנו רפויים בלילה ופתאום השריר מתכווץ בבת אחת. הניגוד הזה גורם לכאבים מאוד קשים עד בלתי נסבלים".
מה עושים?
"יש אנשים שסובלים מהכאב הזה באופן קבוע ומומלץ להם לקחת מגנזיום כתוסף תזונה. ויש גם את הדרכים היותר פשוטות, למשל, לנשים בהריון, שהכאב הזה מאוד נפוץ אצלן במהלך השינה, מומלץ למתוח את גיד האכילס, דהיינו את שריר התאומים כמניעה. גם אמבטיות חמות לפני השינה טובות כדי לרכך את השריר".
"ובאותו רגע שזה קורה, המפתח הוא מתיחה. לפעמים זה עוזר לעמוד על הרגל ופשוט למתוח, אפשר גם למשוך את הרגל. גם עיסוי יכול לעזור אך מתיחה בעיקר משחררת מיידית", אומרת הפיזיותרפיסטית סתיו שפירא.
"כדי למנוע את זה מראש, אנחנו ממליצים על לקחת ויטמין E ומגנזיום, העניין הוא שזה עובד רק לחלק מהאנשים שסובלים מזה", אומרת ד"ר שכטר. "דבר נוסף שאפשר לקחת זה כוס מי טוניק לפני השינה, כי יש במי טוניק חומר שעוזר להרפיה של שרירים. הבעיה היא שמי טוניק בארץ הם גם מלאים בסוכר, אז לא כדאי להפריז עם זה".
בנוסף, לפעמים פעילות גופנית יכולה לעזור לפתור את התופעה. "מספיקה הליכה של 20 דקות בקצב בינוני פעם ביום למי שקשה לו לעשות פעילות גופנית", מוסיפה ד"ר פלורנטין.
עוד ב-mako בריאות:
>> משהקים בלי הפסקה? כך תעצרו אותם אחת ולתמיד
>> מתי המציאו את הקונדום? ההיסטוריה של אמצעי המניעה
>> התימנים צדקו: מה שיותר חריף גם יותר בריא
מכה במרפק
כשאנחנו מקבלים מכה במרפק, אנחנו מרגישים עקצוצים ונמלולים שעוברים כל הדרך מהמרפק שלנו ועד הזרת.
למה זה כל כך כואב?
אם אתם חושבים שזה קשור לפגיעה בעצם, יש בידכם טעות. מה שקורה כשאנחנו מקבלים מכה במרפק הוא שאנחנו פוגעים בעצב האולנרי שלנו. זהו אחד משלושה עצבים שעוברים מהצוואר אל מורד היד. העצב האולנרי נמצא ממש על המפרק, כך שברגע שאנחנו מכופפים את היד הוא למעשה מוגן רק על ידי העור והשומן שלנו, מה שמקל עלינו לפגוע בו בטעות. "בדיוק במרפק עוברים שני עצבים מרכזיים - העצב הרדיאלי והעצב האולנרי", מוסיפה ד"ר שכטר, "ואכן, העצב האולנרי עובר בדיוק במרפק אז כשנותנים לו מכה היא מפעילה את העצב, מה שמוביל לעקצוצים ונמלולים".
מה עושים?
פשוט תשחררו את היד, תכופפו ותיישרו כדי להקל על התחושה ולשחרר את המתח מהעצבים. "דבר נוסף שאפשר לעשות הוא לגרות את הזרוע בעזרת הזרוע השנייה", אומרת ד"ר שכטר, "גירויים של ויברציות מגיעים מהר יותר למוח מאשר גירויים של כאב, לכן זה יוכל להקל על תחושת הכאב".
מכה בזרת של כף הרגל
כשאנחנו פוגעים ישירות בזרת שלנו ברגל, זה כואב בקטע לא רגיל. הרקמה הפגועה שלנו נצמדת לעצם, העצם נצמדת למפרק ואיתותי הכאב במוח משודרים לכל עבר.
למה זה כל כך כואב?
מסביב לאצבעות בכף הרגל יש ריכוז גבוה של עצבי חישה, וכמעט ואין רקמת שומן שיכולה להגן עליהם ממגע עם הסביבה. כשקצה האצבע שלנו פוגע במשהו, האצבע שלנו לא מתכופפת אלא מקבלת את כל עוצמת המכה. השוק מהמכה מתרכז בחלק מאוד קטן, שהוא גם מאוד עשיר בעצבי חישה, ולכן הכאב הוא כה גדול.
"בבהונות הרגליים שלנו אין ריפוד של שכבת שומן, לכן המכה מגיעה ישירות לעצב, מה שגורם לה להיות כואבת יותר", מוסיפה ד"ר פלורנטין. "יש לנו הרבה עצבים באצבעות שלנו, מה שעוזר לנו לעשות פעולות של מוטוריקה עדינה. לכן, כל מכה בכל אצבע כואבת מאוד, אבל בשל המיקום של הבהונות הקטנות, המכות שם קורות לעיתים תכופות יותר".
מה עושים?
אתם צריכים לנסות לגרום לאצבע שלכם לעצור את הכאב, על ידי עיסוי שלה או גרימת תחושה אחרת שתתחרה עם תחושת הכאב שהמוח שלנו ממשיך לשדר. זה יכול לעזור לכאב להתפוגג מהר יותר, ובמקרה הזה מומלץ לשים עליה גם קרח. "קרח הוא תרופה נהדרת לכאב כי הוא משתק את קצות העצבים", אומרת ד"ר שכטר. "במצב אקוטי של כאב צריך לשים קרח, ובמצב יותר ממושך אפשר לשים קור וחום לסירוגין. גם זה משתק את העצב ומגביל את תחושת הכאב".
חתך מנייר
דפי נייר הם אמנם תמימים למראה, אבל לפעמים הם יכולים להיות חדים כמו סכין. וחוץ מזה שזה כואב, זה גם נורא מפתיע אותנו תמיד.
למה זה כל כך כואב?
בקצות האצבעות שלנו יש יותר קצוות של עצבים, ממש כמו קצות הבהונות שבכף הרגל. חתך מנייר חודר רך השכבה האפידרמית של העור וחושף את העצבים שלנו לאוויר, מה שגורם לתחושת צריבה. "חתך נייר חותך הרבה קצוות עצבים", מסבירה ד"ר שכטר, "כתוצאה מכך מופרשים כל מיני חומרים מהתאים שנועדו להתחיל לרפא את הפצע. המגע שלהם עם קצות העצבים יכול לגרום לצריבה".
"הבעיה עם חתך נייר היא שמדובר בחתך מאוד עמוק", מוסיפה ד"ר פלורנטין. "אבל, אם היינו מקבלים את אותו החתך במקום אחר, כמו במרכז האמה שלנו, זה לא היה כואב באותה מידה משום שאין שם את כמות העצבים שיש באצבעות".
מה עושים?
כדאי לשטוף את החתך עם מים קרים כדי להפסיק את הצריבה ולהפחית סיכוי להזדהמות הפצע. אם זה חתך עמוק במיוחד, שימו קרח לשלוש דקות כדי להקהות את הכאב, ולאחר מכן שימו יוד ופלסטר.