בואו נדבר במספרים: 13.1 מיליון מקרים חדשים של סרטן התגלו בשנת 2014, מתוכם 26 אלף בישראל בלבד. 8.2 מיליון איש מתו מהמחלה השנה בעולם כש-11,500 איש בישראל בלבד, כשסה"כ חולי הסרטן בישראל -כ-300,000 איש. במילה אחת – מגיפה. האם מדובר בגזרת גורל? בשעון חול מתקתק שצפוי לפגוע בכולנו? האם לא ניתן למנוע את הבשורה הקשה הזו? אז זהו, שכן. אפשר למנוע סרטן! אבל כיצד?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מניעת סרטן מתחלקת בין שתי דרכי פעולה אפשריות: הראשונה היא בשינוי אורח החיים. כלומר: פעילות גופנית, תזונה נכונה, שתיית כוס יין ביום והימנעות מעישון. כל אלו מורידים בלא פחות מ-50 אחוז את הסיכוי חלות במחלה הנוראית.
החלק השני נמשך עשרות שנים, שכן על מנת שיתפתח סרטן בגוף שלנו ויגרום לתא בודד להתפרצות, מתרחשים תהליכים שיכולים להמשך שנים רבות. בחלק גדול מהמקרים אפשר לעצור את כדור השלג על ידי זיהוי מוקדם של השלב הטרום סרטני. לדוגמה, ניקח את סרטן המעי הגס: בזכות בדיקת קולונסקופיה אנו מגלים פוליפים, שבזמן הבדיקה עצמה אנו מסירים אותם וכך אנו מונעים את היווצרותם בגוף. דוגמאות נוספות ניתן לראות בסרטן הריאות, באמצעות בדיקת CT ריאות למעשנים כבדים ולבלי היסטוריה משפחתית ניתן לגלות ממצאים בשלבים מוקדמים, וסרטן הושת, שבאמצעות בדיקה בשם גסטרו אוטרוסקפיה ניתן לגלות את השלב הטרום סרטני ולצרוב את הנגע ולהסירו. אזורים נוספים שמאפשרים הסרת הגידול הטרום סרטני הם בקיבה, בצוואר הרחם, שומות בעור ועוד.
חשוב לזכור כי לסרטן בשלביו הראשונים אין תסמינים. אנחנו יכולים להרגיש מצוין ובשיא כוחנו ואוננו ולמעשה לשאת בגופנו גידולים ראשונים שעלולים להיות קטלנים בהמשך. מאידך, כשיש כבר תסמינים, בהרבה מאוד מהמקרים זה עלול להיות כבר מאוחר מידי לטיפול, שכן הסרטן שלח גרורות למקומות קרובים ורחוקים שמקשים עד כמעט למצב בלתי אפשרי להביא לריפוי מלא. לכן, גילוי מוקדם הינו בהרבה מן המקרים קריטי לאופן הטיפול ולסיכוי ההחלמה. האבסורד הוא שכולנו מוציאים מידי שנה אלפי שקלים עבור בדיקת הרכב. אנו לוקחים אותו למוסך לטיפולים קבועים, מעבירים אותו טסט והכול על מנת שנהיה בטוחים שהרכב תקין ושנגיע למחוז חפצנו בשלום. אני שואל, מדוע לרכב שלנו אנחנו כל כך דואגים ובצדק אבל את הגוף שלנו אנו לוקחים לעיתים רבות מידי כמובן מאליו ומזניחים?
עד היום בקרב אוכלוסיות מסוימות יש תפיסה קדומה כי אסור לדבר על המחלה, ושאם לא נציין את השם המפורש אז היא לא תבוא עלינו. כיום, עם הטכנולוגיה הקיימת, המידע הרפואי שברשותנו והעובדה כי המחלה מכה כמעט בכל בית בעולם, אני מציע לכולנו לדעת יותר ולחשוש פחות. לא לחכות שזה יקרה או לעבור את הגשר כשנחצה אותו כי אז זה עלול להיות מאוחר מידי. אפשר למנוע את הסרטן ולהבריא.
עוד ב-mako בריאות:
>> חיים ומוות ביד הלשון: מה לשון שלך אומרת על בריאותך?
>> ההרגלים הרעים שעושים לנו טוב
>> 10 דברים שמתעסקים לכם עם חילוף החומרים
10 דברים שכדאי לכם לעשות ויכולים למנוע סרטן
- הכי חשוב בדיקות לגילוי מוקדם. בדיקות אלו יכולות להפחית בכ-50 אחוז את הסיכון לסרטן כפי שמבוצע במרכז למניעת סרטן.
- ייעוץ גנטי בהתאם להיסטוריה אישית או משפחתית של סרטן - חשיבות בדיקות הסקר והתדירות המומלצת עבורן תלויות בגורמי סיכון נוספים כמו היסטוריה אישית או משפחתית, היכולים להעיד על נשאות גנטית המעלה את הסיכון. יעוץ גנטי ואפילו שאלונים ממוחשבים למילוי עצמי הזמינים ברשת, יכולים לכוון אתכם לרמת הסיכון האישית שלכם ושל בני משפחותיכם.
- פעילות גופנית באופן קבוע ולאורך זמן (ולא רק בתקופות מסוימות), כמה שיותר פעמים בשבוע – מחקרים מצאו שבקרב אנשים אשר מבצעים פעילות גופנית באופן קבוע (להבדיל מאלו שמתאמנים לפרקים) מופרש ופעיל האנזים אשר מנטרל בין היתר רדיקלים חופשיים ומגן מפני עקה חמצונית. במקביל, פעילות קבועה מפחיתה רמות של הורמוני גדילה, הורמוני מין ותורמת לשמירה על משקל גוף תקין - כל אלו יכולים לעכב תהליכים מעודדי סרטן. גם אם משך האימון שלכם יתקצר, מחקרים מראים כי ביצוע של פעילות בתדירות גבוה יותר במהלך השבוע קשורה בסיכון נמוך יותר מפני סרטן, גם כשסך שעות הפעילות נותרו קבועות. יחד עם זאת מתנו פעילות גופנית ברמת עצימות גבוה מאוד (ריצת מרתון למשל) גם כן אינה רצויה.
- הכינו פסטרמה בבית – ידוע ומבוסס כיום כי מוצרי בשר מעובד הם גורמי סיכון לסרטן. מוצרים אלו כוללים נקניקים, נקניקיות, מוצרי בשר טחון מוכנים מראש, בשר מעושן (וגם סלמון מעושן), בשר ממולח או מיובש. לאוהבי המעדנייה ניתן להחליף את צריכת הבשר המעובד בגרסה הביתית והבריאה יותר בקלות עם קצת יצירתיות והשקעה.
- שתו קפה! מחקרים מראים קשר הפוך בין שתית קפה ובין הסיכון לסרטן. במחקר שהתפרסם לאחרונה נמצא כי נבדקים ששתו 3 מנות קפה או יותר ביום (לעומת אלו שלא צרכו כלל) היו בסיכון נמוך יותר לחלות בסרטן הכבד. תוצאות אלו לא נראו עבור שתיית קפה נטול קפאין, וכן נראו עבור שתיית משקאות תה שחור ותה ירוק – כנראה שהמנגנון המגן הינו קפאין ופוליפנולים נוספים.
- חשיפה מושכלת לשמש. עד 10:00 או אחרי 16:00. מקדם הגנה גבוה. בגדים ארוכים גם בקיץ.
- אכלו צבעוני. ירקות ופירות משלל הצבעים ירוק, אדום, לבן, צהוב וסגול.
- הכי חשוב: אכלו ירוק. תזונה מבוססת צומח (צמחונית או חצי צמחונית) וצריכה מרובה של ירקות מגנות מפני סרטנים מסוגים שונים. ההמלצה הרשמית היא לצרוך לפחות 5 מנות ירק ביום, כמות שלא כל הישראלים מגיעים אליה. הירקות המשמעותיים ביותר בהקשר זה הם הירקות הירוקים (לדוגמא תרד, חסה, סלרי, ועשבי תיבול שונים) והירקות המצליבים (לדוגמא כרוב, כרובית, ברוקולי, קולורבי).
- אסור לעשן! לא סיגריה, לא סיגר ולא נרגילה, בטח שלא סמים. גם סיגריה אחת מכילה כ-3,000 חומרים מסרטנים.
- שתייה מבוקרת של אלכוהול. מחד כוס יין ביממה יפה לבריאות. יותר מכך כבר לא כמו גם שאר סוגי האלכהול (ויסקי, קוניאק, ברנדי וכיו"ב).
* הכותב הוא פרופ' נדיר ארבר, מנהל המרכז המשולב למניעת סרטן שבמרכז הרפואי איכילוב