וירוס הקורונה הביא עמו מושגים חדשים, כמו: "בידוד חברתי", "אפידמיולוגיה", "השטחת עקומה" וגם "מחלות רקע". מחקרים מראים כי אוכלוסייה מבוגרת, במיוחד עם "מחלות רקע", פגיעה יותר מווירוס הקורונה. במקביל למחלות רקע, שזכו בשבועות האחרונים לחשיפה, כמו: השמנה, סוכרת ולחץ דם, יש תופעה נוספת, שמשפיעה מאוד על תחלואה ותמותה עתידית - מסת השריר שלנו. אובדן מסת השריר מתרחשת בהדרגה ובעקביות, ככל שאנו מזדקנים. התופעה נקראת: סרקופניה, והגיע הזמן לדבר עליה.

מסת השריר מוגדרת ככמות רקמת השריר מסך משקל גופנו והיא חיונית לבריאות תקינה. ככל שאנו מתבגרים, הגוף צריך לעבוד קשה יותר, לשם שמירת מסת השריר. בחברה יושבנית, שממעטת בפעילות גופנית, זו בעיה קשה. דלדול רקמת השריר נקרא: "סרקופניה" ( סרקו = בשר, פניה = מעט). מחקרים מראים כי שכיחות  המחלה עולה מ-14% בגילי 65-70, ליותר ממחצית, 53%, בקרב בני 80 ומעלה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

מחלה זו משפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם, והאתגר הוא למנוע ו/או לדחות אותה ככל הניתן. תוחלת החיים בישראל גבוהה מהממוצע במדינות ה-OECD, ועומדת על 82.6. לפי מאגרי רשות האוכלוסין וההגירה, מעל 1.3 מיליון אזרחים חיים בארץ מעל גיל 65. נתונים אלו מדגישים כמה חשוב לקדם את המודעות למחלה ולקדם את הבריאות  בעיקר בקרב בני הגיל השלישי בישראל. 

למרבה המזל, הגורמים העיקריים לתופעה נמצאים בשליטתנו! ראשית, גירוי מספק, שנית, אבני הבניין של השריר. במילים אחרות: צריך להתחיל לזוז ולאכול טוב. תרגול פעילות גופנית, בדגש על אימוני כוח, שמפעילים התנגדות על השרירים. כשבוחרים פעילות גופנית, מומלץ לבחור בפעילות שחשים איתה נוח, ותואמת את הצרכים ואת הרמה התפקודית של הגוף. הדבר האחרון שנרצה הוא ליפול, או להיפצע בזמן הפעילות.

האימונים הגופניים יעודדו את הגוף לשמר את השריר הקיים, ובמקביל, לבנות מסת שרירי חדשה. לצד הפעילות הגופנית, יש להקפיד לספק לגוף את אבני הבניין שהוא צריך - החלבונים. הללו מאפשרים תחזוקת השרירים ובנייתם.

דגים, טונה בקופסה זה סבבה (צילום: By Dafna A.meron)
לאכול נכון|צילום: By Dafna A.meron

ההמלצות התזונתיות מתעדכנות באופן רציף. מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי אוכלוסייה מבוגרת מפיקה תועלת גבוהה מהנורמה מצריכת חלבון, וזאת מאחר ויכולת הגוף להגיב לצריכת החלבונים יורדת עם השנים. ההמלצה כיום היא לצרוך 1-1.2 גרם חלבון על כל ק"ג משקל גוף. כך למשל, אדם השוקל 80 ק"ג, צריך לצרוך  80-96 גרם חלבון ביום.

עוד על נגיף הקורונה:
>> הפעולה שיכולה להציל אותנו מהמגפה הבאה
>> עיניה של מחלימה מקורונה נדבקו – וזה מה שנמצא
>> בייחוד עכשיו: הירק שמונע עצירות

אז מהי המסקנה? תהיו יותר בתנועה, הקפידו על התזונה, צרכו חלבון, והימנעו ממגפת הסרקופניה. 

כמויות חלבון בשלל מאכלים:

ביצה = 7 גרם
פרוסת גבנ"צ 9%= 7 גרם
כף קוטג 5% (תופס גם לגבי גבינה לבנה) = 2 גרם
גביע קוטג 5% = 28 גרם
גביע יוגורט ביו = כ-8 גרם
100 גרם חזה עוף = 21 גרם
100 גרם בשר בקר = 26 גרם
100 גרם סלמון = 20 גרם
פחית טונה משומרת = כ-30 גרם
100 גרם טופו = 15 גרם
יחידת שניצל טבעול תירס = 7 גרם
יחידת המבורגר מן הצומח = 13.5
100 גרם עדשים/ סויה /חומוס = 15-20 גרם
15 יחידות שקדים = 3 גרם
פרוסת לחם = 2.5-3 גרם 

>> 5 מאכלים שיכולים לפגוע בעצמות

* שי וייס הוא תזונאי קליני, מאמן כושר ומרצה בעמותת מהיום לאורח חיים בריא ומניעת סוכרת.