בפוסט שפורסם הבוקר (ה') בעמוד האינסטגרם שלה, שיתפה רוני דואני כי נאלצה לאחרונה להתמודד עם סרטן עור מסוג מלנומה בזרת שלה, שבעקבותיו עברה גם כריתה של האצבע. כל זה חודשיים בלבד לאחר לידת בתה. "אז מכל האיברים בגוף חטפתי סרטן בזרת של הרגל", כתבה דואני לעוקביה. "משפט אחד של ד"ר דנה אגוזי מנהלת מחלקת כירורגיה בבית חולים קפלן; 'אז יש לי חדשות טובות וחדשות רעות' היא אמרה "על מלנומה שמעת? מיותר לציין שזה הרגיש כמו פטיש של חצי טון על הראש שלי, כמו בוקס בבטן שמעיף אותך אחורה". אז מהי מלנומה? מהם גורמי הסיכון? ואיך מזהים אותה?

View this post on Instagram

אז מכל האיברים בגוף חטפתי סרטן בזרת של הרגל. . . לפני חודשיים מאיה נולדה והתחלתי לספור את הימים עד שאני אוכל לחזור לשגרה ובעיקר להתאמן. רגע לפני שזה קרה, משפט אחד של ד"ר דנה אגוזי מנהלת מחלקת כירורגיה בבית חולים קפלן; הוריד פטיש של חצי טון על הראש שלי ובוקס בטן כזה שמעיף אותך אחורה "אז יש לי חדשות טובות וחדשות רעות" היא אמרה "על מלנומה שמעת? כל סימני האזהרה היו שם, אבל האופטימיות, או האדישות או הפחד מבדיקה הסתירו אותם. מאיפה להתחיל בכלל? תמיד הייתה לי נקודת חן בזרת של הרגל. היא לא הטרידה אותי ואני לא אותה, עד שד"ר אגוזי ראתה אותה, כמעט במקרה, ופסקה מיד שאנחנו צריכות להיפרד . הנקודה נשלחה לביופסיה ואני לא דאגתי לרגע. היה ברור לי שלא יהיה כלום, כי אין כלום. רק שמלנומה זה לא ממש כלום. דנה בישרה שבעיקרון צריך להוריד את הזרת, אבל החדשות הטובות הן , שהנגע (מילה יפה נכון?) שטחי ועם השתלת עור היא תסדר לי זרת משופצת. אז כבר שלושה שבועות אני על הספה בתחושת חוסר אונים איומה מבחינתי, סיוט. החלום לחזור להתאמן לקפוץ על הבורד התחלף בחלום להצליח לעשות פיפי עם קביים. ההחלמה התחילה בכעס גדול על המצב ומחשבות שלא הצלחתי להדחיק על התאים המפחידים האלה שיכולים להרוג אותי. לאט לאט התחלתי להשלים עם המצב המאוזן, עם העזרה שאני צריכה לדעת לקבל ועם זה שאני אצטרך להיות במעקב, אבל האיום הגדול הוסר מהגוף שלי וזה מה שחשוב. היום נפרדתי מהקביים, יש לי עוד דרך ארוכה עד שאחזור לאימונים, אבל הי, כבר הצלחתי לדחוף את העגלה של מאיה לבד. אז חברים שלי, זה הסיפור. אם יש לכם נקודות חן, זה לא אומר שהן כאלה חינניות, לכו להיבדק! וברולר של הפוסט המלנומי הזה מגיע שלב התודות, לאיש שלי חן שהכריח אותי להראות את הנקודה וקיבל בתמורה אישה על ספה פלוס שני ילדים, לאמא שלי ולמוקי שנכנסו ישר למבצע ללא היסוס, לשי על החבישות כל יומיים ולדודה שלי שושי שתמכה עודדה הסבירה ודאגה לי ולדנה המהממת שמעכשיו ניפגש לדייט כל שלושה חודשים. @chen_moncaz // @michal_moncaz // @doani.dafna // @shoshi_galitsky5 // @israel_cancer_association

A post shared by Roni Duani (@roniduani) on


 לקרינה האולטרה-סגולה של השמש יש חלק מרכזי בהתפתחות של סרטן העור. הסוג הקטלני ביותר של סרטן עור הוא מלנומה. מספר המקרים החדשים של הגידול הממאיר הזה הולך וגדל משנה לשנה, אולם למרות המגמה המדאיגה קל יחסית לאבחן אותו אצל הרופא - ולכן מומלץ להקדים תרופה למכה ולבקר אצלו עם כל חשד שמתעורר.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מלנומה מתפתחת כשתאים שנקראים "מלנוציטים" מאבדים את הבקרה על הגדילה וההתרבות שלהם. המלנוציטים הם תאים שנמצאים באופן תקין בשכבה השטחית של העור, הקרויה אפידרמיס. הם אחראים לייצור פיגמנט שנקרא מלנין, המשפיע על צבע העור, השיער והעיניים. לדוגמה, צבע העור כהה יותר ככל שריכוז המלנין גבוה יותר. "מלנומה לרוב מופיעה על גבי עור הגוו, אולם היא יכולה להתפתח גם בריריות – כמו הפה, לחמיות העין או איברי המין, וגם על גבי קרומי המוח, על אף שזה נדיר ביותר", מסביר ד"ר גיא שלום, רופא עור במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, ומנהל רפואי מערך שירותי רפואת עור, כללית שירותי בריאות. "רוב המלנומות מופיעות בצבע חום-שחור בשל הצטברות המלנין, אולם חלקן יכולות להיות בצבע העור או בצבע ורוד-אדום, ואז שמן יהיה מלנומה אמלנוטית".

זוג משתזף בשמש עם קרם שיזוף (צילום: Getty Images, Thinkstock)
יצאתם להשתזף אחרי חודשים במשרד? בעיה|צילום: Getty Images, Thinkstock

כדי להעריך את החומרה של המחלה, צריך לבחון את מדד עומק הממאירות, שנקרא גם עומק ברסלו(Breslow depth) . "זהו המדד המנבא החשוב ביותר במלנומה עורית, ועובי הגידול מהווה סמן ליעילות הגילוי המוקדם של המחלה", אומר ד"ר שלום. "אך כיום עם התקדמות הטכנולוגיה הרפואית בתחום, ישנה מגמה לאבחן מלנומות כשהן דקות יותר". והנה עוד כמה עובדות חשובות על המחלה:

1. מלנומה נחשבת למחלה תוקפנית מאוד

אם לא מגלים אותה בזמן, ולמרבה הצער, פעמים רבות גם כאשר היא מתגלה בזמן, היא יכולה להיות תוקפנית מאוד. הגידול מתחיל להתפתח בשכבות העליונות של העור, חודר לשכבות העמוקות יותר ואז נוטה לשלוח גרורות לאיברים אחרים בגוף ואפילו למוח. החדשות הטובות יותר הן שכשליש מהחולים במלנומה כיום מאובחנים בשלב מוקדם המאפשר סיכויי ריפוי גבוהים. "ביחס לשנות ה-80, שיעור הגילוי המוקדם גבוה פי 7 בנשים ופי 4 בגברים", מוסיף ד"ר שלום. "בעקבות העלייה בגילוי המוקדם, גם שיעורי ההישרדות ל-5 שנים מאבחון המחלה עלו משמעותית וכיום עומדים על כ-90 אחוז".

2. יש ארבעה סימנים שיגרמו לכם לרוץ לרופא

אמנם לא כל נגע עורי הוא מלנומה, אך מומלץ להתייעץ עם רופא עור לגבי נגעים – נקודות חן, שומות או כתמים בעור. ישנם ארבעה קריטריונים שמחשידים מאוד למלנומה ודורשים בירור דחוף ולעיתים קרובות גם הוצאה של הנגע. למזלנו אפשר לזכור אותם לפי "ארבעת הגימ"לים": גיאומטריה (נגע עם צורה לא סימטרית), גבול(נגע עם גבול לא סדיר בינו לבין העור "הרגיל"), גוון (נגע עם צבע לא אחיד), וגודל(נגע עם קוטר של מעל 6 מ"מ).  "הקריטריון הרגיש ביותר לאיתור מוקדם של מלנומה הוא שינוי במבנה השומה. ככלל, בגיל הילדות וההתבגרות, כמו גם בזמן הריון או בזמן עונות השנה השונות שומות יכולות להשתנות מעט במבנה שלהן, צבען או צורתן אולם כל שינוי שכזה דורש בדיקה קפדנית ויסודית אצל רופא העור", מסביר ד"ר שלום. "הסיבה לכך היא ששינוי כזה יכול לרמוז על חלוקת תאים לא מבוקרת בנגע, ולהעלות את הסבירות שמדובר בנגע ממאיר".

שרטוט של התפתחות מלנומה על פני העור (צילום: thinkstock)
הטיפול כולל לרוב הוצאה של הגידול|צילום: thinkstock

3. מיפוי שנתי מאפשר גילוי מוקדם

מכיוון ששינוי בשומה הוא הקריטריון החשוב ביותר באבחונה כנגע ממאיר, אחת הדרכים היותר רגישות לאתר נגעים ממאירים כיום כבר בשלבים מוקדמים הינה מיפוי שומות בכל הגוף. "בבדיקה הזו מבוצע צילום של כל הגוף מכל עבריו, באיכות גבוהה, וחוזרים עליו בכל שנה", מסביר ד"ר שלום. "מחקר בגרמניה הוכיח רק לאחרונה שעל ידי צילום כלל גופי ניתן לזהות ב-90 אחוז יותר מלנומה בשלב הראשוני ולהוריד ב-50 אחוז את התמותה מהמחלה".

כיום כל ביקור שיגרתי במסגרת קופת החולים אצל רופא העור לא מאפשר באמת בדיקה השוואתית לשומה כפי שהייתה בשנים הקודמות, מכיוון שלרופא הבודק אין כל דרך לדעת איך נראו נקודות החן לפני שנה ואיך הן התנהגו במרוצת הזמן מאז הבדיקה האחרונה, לכן חשוב לעשות מיפוי שנתי.

>> סרטן העור הקטלני ביותר: מלנומה

4. רוב המלנומות מופיעות בעור שחשוף באופן זמני לשמש

כולנו חכמים בשמש – מורחים קרם הגנה, יוצאים לים אחר-הצהריים ומחפשים תמיד את הצל הקרוב. דו"ח מבקר המדינה האחרון הצביע על הצורך בלהגן על עובדים חשופים לשמש, כמו גם להצליל גני משחקים ומוסדות חינוך. בקרוב הכנסת אמורה להעביר חוק בנושא. ובכל זאת, חשוב לדעת שרוב המלנומות מופיעות דווקא בעור החשוף באופן לא קבוע לשמש. למשל, אצל אנשים שעובדים במשרד ויוצאים פעם בשנה לחופשה. מסיבה זו מלנומה נפוצה יותר דווקא בקרב אוכלוסייה מבוססת – כזו שרוב חבריה עובדים בבניינים סגורים.

5. מלנומה עורית היא גורם תמותה משמעותי

בעשורים האחרונים יש עלייה בשכיחות מלנומה. כמעט תמיד היא מופיעה באוכלוסיות לבנות, וההיארעות שלה מאוד נמוכה בכהי עור ממוצא אפריקאי, אסיאתי ומוצא היספני. "העלייה השנתית בהיארעות מלנומה משתנה בין האוכלוסיות ובאופן כללי נעה בין 3-7 אחוזים. הערכות אלה מראות שיש הכפלה בהופעת מלנומה כל 10-20 שנה, כלומר, מדובר במחלה שנפוצה מהר מאוד באוכלוסייה", אומר ד"ר שלום. "לדוגמה, בארה"ב לאורך 30 שנים יש עלייה פי 3 בהיארעות המלנומה, ולפי הנתונים העדכניים ביותר של משרד הבריאות לגבי מלנומה בישראל, מדובר בסוג הסרטן השביעי בשכיחותו. עם זאת, מאז התפתחות האבחון של מלנומה עורית דקה, שיעורי התמותה ירדו משמעותית".

6. עשירית מהמלנומות מופיעות בכפות הידיים והרגליים

עשירית מהמלנומות מופיעות דווקא בכפות הידיים והרגליים, והן נפוצות יותר באנשים בעלי עור שחום – למעשה, כל נקודת חן באזורים הללו מחייבת בדיקה. מלנומות יכולות להופיע גם במקומות מאתגרים יותר כגון ציפורניים או איברי המין. הופעה של מלנומות במקומות אלו לרוב מלווה באבחון מאוחר, בעיקר בשל המודות הנמוכה של הציבור לדבר כמו גם אי נעימות מצד הרופא הבודק, ועל כן המספרים הכוללים לתמותה במקרים אלו עולה משמעותית ויכולה להגיע ליחס של פטירת חולה אחד על כל ארבעה מטופלים עם מלנומה באזורים אלו תוך חודשים בודדים, יחס של 25 אחוז.

עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: זה הפרי הכי משמין של החורף
>
> חשבה ששכן מאיר בפנס לייזר וגילתה דבר נורא
>
> כך תנצלו את ארוחת הצהריים שלכם לירידה במשקל 

7. המחלה רק הולכת ומתפשטת

מספר מקרי המלנומה שמתגלים מדי שנה הולך ועולה בשלושה אחוזים מדי שנה.מחקר שנערך בקונטיקט, ארה"ב, גילה שבששת העשורים האחרונים, מספר גידולי המלנומה שהתגלו במדינה זו גדל בכמעט 2,000 אחוז, אף על פי שהאוכלוסייה גדלה רק ב-75 אחוז בתקופה זו. ייתכן ואפשר לייחס את הנתונים האלה לשיטות גילוי ואבחנה טובות יותר שהתפתחו עם השנים, אבל סביר שגם השינוי באורח החיים תורם למגמה.

8. ל-1 מתוך 10 חולים במלנומה יש קרוב משפחה שסבל ממנה

אין צורך להיכנס לפאניקה, אבל גשו להתייעץ עם הרופא אם ידוע לכם על מקרה כזה במשפחה שלכם.

9. חשיפה לשמש היא לא גורם הסיכון היחידי למלנומה

אמנם תפקיד החשיפה לשמש ברור ואינו מבוטל כלל, אחד הקריטריונים המשמעותיים בשקלול סיכון מטופל לפיתוח מלנומה הינו כמות השומות הכוללת על גופו, כמו גם כמות השומות הא-טיפיות ומספר כתמי השמש הכולל על גופו של המטופל. "כאשר יש למטופל יותר מ-50 שומות על גופו, הסיכון המשוקלל שלו לפיתוח מלנומה עולה משמעותית. שומות א-טיפיות (שאינן "סדירות") הינן שומות שבדרך כלל אינן בעלות מבנה מסודר, סימטרי ו"יפה", אך מצד שני רופא העור שבודק אותן מזהה אותן כשפירות הדורשות מעקב קפדני, ללא הוצאה", ד"ר שלום. "בסלנג היומיומי רופאי העור יתייחסו לשומה שכזו כשומה "מכוערת". כאשר למטופל יש יותר מ-5 שומות שכאלו, הסיכון לפתח מלנומה עורית עולה משמעותית".

10. אצל גברים זה קטלני יותר

מלנומות עם כיב, כלומר פצע פתוח בעור, כאלה שמתגלות אצל גברים, או כאלה שמופיעות באזורים לא שגרתיים כמו בציפורניים, איברי מין, עיניים או קרומי המוח או מלנומות שמתגלות אצל מבוגרים - נוטות להיות קטלניות יותר.

אישה משתזפת במכון שיזוף (צילום: Fuse, Thinkstock)
נכון להיום, אין פיקוח על מכוני שיזוף|צילום: Fuse, Thinkstock

11. מגיל 40 צריך לחשוד יותר

שומות הן גידולים שפירים של מלנוציטים. כמעט כולנו נולדנו עם שומה אחת או יותר, אבל רובן הן שומות נרכשות שמופיעות עד גיל 30. "כדאי לזכור ששומה שמופיעה בגילאי 40 ומעלה היא אוטומטית חשודה – וצריכה להיבדק", מדגיש ד"ר שלום. "ועדיין, חשוב לזכור שלא כל שומה תתפתח למלנומה ולא כל מלנומה צומחת מתוך שומה. אבל ככל שכמות השומות גדולה יותר, הסיכון לפתח מלנומה גבוה יותר – ולא רק באזורי הגוף שבהם יש שומות".

12.  גם ממיטות שיזוף כדאי להיזהר

הקרניים האולטרה-סגולות המשזפות של מיטות השיזוף (גם כאלה שמשתמשות בקרני UVA בלבד) מזיקות כמו קרני השמש. אף שבמיטת שיזוף בדרך-כלל קריר ושקט יותר מאשר בחוף הישראלי, גם שיזוף חד-פעמי במכון עלול להסתיים בכוויות, ובמשך הזמן לגרום לשינויים סרטניים בעור. האגודה למלחמה בסרטן מזהירה שנכון להיום, אין פיקוח בישראל על מכוני השיזוף, אז דאגו אתם לשמור על עצמכם. אם בכל זאת החלטתם ללכת אליהם - אל תשכחו למרוח מסנן קרינה, לשהות זמן קצר בלבד וכמובן להשתמש במשקפי הגנה. יש לציין כי מיטות שיזוף הוצאו מחוץ לחוק במספר מדינות ולצערנו ישראל עדיין אינה נמנית בין אותן מדינות.

13. באופן מפתיע, סקוטלנד סובלת יותר

בעלי השיער והעור הבהיר נמצאים בסיכון מוגבר ללקות במחלה. סקוטלנד, למשל, לא התברכה כמונו בשמש מזרח-תיכונית יוקדת, אבל מספר מקרי המלנומה בה גבוה מאוד בגלל ריבוי האנשים בעלי השיער האדמוני. ועם זאת, כל גווני העור והשיער יכולים לפתח את הגידול ולכן גם כהי עור לא יכולים להיות שאננים.

14. יש סיבות לאופטימיות

קצת אופטימיות: מלנומה שמתגלה בשלביה הראשונים, כשעדיין לא שלחה גרורות, ניתנת ברוב המוחלט של המקרים לריפוי - למעלה מ-90% מהאנשים המטופלים שורדים למעלה מ-10 שנים אחרי הטיפול. הטיפול המרכזי היום במלנומה כזו הוא הוצאה בניתוח של הנגע ושל העור הסמוך לו (כדי שלא יפוספסו חלילה תאי גידול), ולפעמים בודקים גם בלוטות לימפה סמוכות שהגידול יכול היה להתפשט אליהן. בנוסף לכך ב10 השנים האחרונות התגלו לא מעט פריצות דרך בטיפול במלנומה, בדגש מחלה בשלביה המתקדמים. עיקר הגילויים סובבים סביב רתימת פעילות מערכת החיסון כנגד הגידול המתקדם וכיום לא מעט תרופות נמצאות בשלבי פיתוח מתקדמים של המחלה ונראה שיביאו איתן בשורה טובה להמשך. לגאוותינו הרבה מדינת ישראל לוקחת חלק מכובד ביותר במצעד זה אל המחר, תוך הגדלת זמינות הטיפולים במחלה במחוזותינו השונים בארץ. עם זאת חשוב להישאר עם הרגלים על הקרקע- גילוי מאוחר של המחלה עדיין כרוך בתוצאות הישרדות שאינן משביעות רצון ואין להישאר שאננים בעקבות ההתקדמות האחרונה. הטיפול המוצלח ביותר במלנומה הינו מניעתה.

15. האחריות למניעה היא שלכם

כשרופא מאבחן מלנומה הוא כמובן ינסה לטפל בה כמיטב יכולתו, אבל זהו כבר שלב סרטני שצריך להימנע ממנו, ושלעיתים יכול להיות אפילו מאוחר מדי. אם תזכרו שגם מריחה של קרם הגנה בעת יציאה לשמש לא מונעת ב-100 אחוז התפתחות סרטן עור, ושחשוב לשים לב לשינויים בעור בפרט,  אבל לא רק אם אתם שייכים לקבוצת סיכון מסוימת - דיינו. הקפידו על בדיקת מעקב אצל רופא העור שלכם לפחות אחת לשנה ובמידה ואתם משתייכים לאוכלוסייה שנמנית על קבוצות הסיכון לפיתוח מלנומה שיקלו אף לבצע בדיקת מיפוי שומות כל גופית אחת לשנה. 

ששת הקריטריונים שיגרמו לנו לחשוד בנקודת חן:

1. גאומטריה: שומה שהגבול שלה לא סימטרי. 

2. גבול: שומה שהגבול שלה הוא משונן או לא סדיר. 

3. גודל: שומה שגדולה מ-5 מ"מ. 

4. גובה: שומה שהיא בולטת מדי. 

5. גוון: שומה בעלת שני גוונים או יותר, או בעלת גוון משתנה. 

6. הִשתנות: שינוי בכל אחד מהקריטריונים שצוינו. למשל, שומה שגדלה או שומה ששינתה את הגוון שלה. 

 אם זיהיתם שומה חשודה, לכו להיבדק אצל רופא עור או פלסטיקאי. וגם אם לא, יש להיבדק לפחות פעם בשנה על ידי רופא עור.