מאז נודע בעולם על נגיף הקורונה בשלהי 2019, הוא הגיע כמעט לכל מדינה. רק בודדות הצליחו לחמוק מפגיעתו, ויש גם כאלה שהוא כנראה חדר אליהן אך הן לא הודו בכך.

קוריאה הצפונית היא אחת המדינות האלה, שלא הודו עד כה במקרים חיוביים לנגיף אך העולם חשד שהיו בה התפרצויות שהוסתרו. השבוע הודתה קוריאה הצפונית במקרה ראשון של נדבקים בנגיף הקורונה, ואתמול הודיעה שהיא בעיצומה של התפרצות גדולה של וריאנט אומיקרון. במדינה לא נערך כלל מבצע חיסונים, למרות הצעות לתרומות מהעולם. אפילו משכנתה סין סירבה קוריאה הצפונית לקבל חיסונים. אם היו התפרצויות קודמות של קורונה במדינה הן הוסתרו ודוכאו בהצלחה, וכנראה רוב האוכלוסייה שם לא מחוסנת כלל, לא מחיסון ולא מתחלואה קודמת. עם מערכת בריאות רעועה עבור רוב האוכלוסייה, למגפה שם עלולות להיות תוצאות קשות מאוד. התקשורת בקוריאה הצפונית מדווחת בינתיים על 800 אלף מקרים של מחלות חום לא מוסברות בשבועות האחרונים ו-42 מתים לאחר מחלת חום מאז אפריל, ונראה שהמספרים מתעדכנים מרגע לרגע. במדינה גם יכולת בדיקות מוגבלת, כך שאי אפשר לדעת איזה שיעור מהתחלואה הוא אכן בקורונה. לפחות מוות אחד בבירה פיונגיאנג נגרם בוודאות מווריאנט אומיקרון. המדינה כעת נמצאת בסגר כולל, שהוא הכלי היחידי להאטת המחלה שיש בידי השלטון בהעדר חיסונים.

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

 בשאר העולם נראה שהירידה העקבית בתחלואה המדווחת שהייתה מאז חודש מרץ נבלמה בשבוע האחרון, ומספרת המאובחנים נותר מעל חצי מיליון ליממה.

בראש טבלאות התחלואה נמצאות טייוואן, ארצות הברית, גרמניה ואוסטרליה. גם יפן מצאה את דרכה בחזרה לצמרת הטבלה עם יותר מ-40,000 נדבקים ליממה בימים האחרונים. התמותה היומית ביפן מגל האומיקרון שברה שם שיאים בחודש פברואר השנה עם יותר מ-200 מתים ליממה, ואפילו כעת, לאחר הירידות, עומדים שם על יותר מ-30 מתים ביממה.

בטייוואן נמשכת ההתפרצות הגדולה, הראשונה במדינה מאז פרוץ המגפה, והיום דיווחו שם על כמעט 70 אלף נדבקים ועל 19 מתים מקורונה. שמונה מ-19 החולים שמתו לא היו מחוסנים וזה במדינה עם נתון מרשים של כ-80 אחוזי חיסון ומעל 60 אחוזים שקיבלו מנת דחף.

גם בישראל נראה שנבלמה ירידת התחלואה. מקדם ההדבקה, ה-R, אפילו חצה השבוע את הקו ה-1, שמעליו המחלה מתחילה להתפשט. אכן בשבוע האחרון דווח על 2,163 חולים מאומתים בממוצע ליממה, לעומת 2,057 בשבוע שלפניו, וזה במצב שבו לרוב האזרחים אין כלל תמריץ להיבדק לאחר שהוסרו כמעט כל ההגבלות. כתוצאה מכך גם אחוז החיוביים בבדיקות ממשיך להיות גבוה, יותא מששה אחוזים. 111 מהמאושפזים בבתי החולים מוגדרים במצב קשה, 55 מהם במצב קריטי. מספר הנפטרים בישראל עלה ל-10,800. בשבוע החולף נפטרו לפחות 13 אנשים.

מכון דוידסון