סרטונים שמופצים בימים האחרונים ברשתות החברתיות מהעיר שנגחאי בסין, שנמצאת בעוצר קרוב לשבועיים מתעדים מצב קיצוני של רעב, הרג בעלי חיים ואף היו דיווחים על התאבדויות ברחבי העיר הנצורה. הבוקר פרסמנו סרטון דרמטי של 'זעקת המרפסות' שממחיש את המצוקה הקשה של התושבים. משיחה שאנחנו מקיימים עם אייל, ישראלי תושב שנחגאי עולה תמונה מורכבת אך גם מעט אופטימית.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

אייל שחק מתגורר במרכז שנגחאי, מנכ"ל חברת 'שנחאי סימי' שמתעסקת בציוד לחברות תשתיות ובנייה. בנוסף, הוא משמש  כאחד ממנהלי הוועד של הקהילה הישראלית בשנגחאי שכוללת קרוב ל-200 ישראלים שגרים ועובדים בעיר. שחק מעוניין להרגיע את המסר, "לא שמעתי על אנשים שהתאבדו. כן יש מצוקה של אוכל אבל אנשים לא מתים כאן מרעב. כל בניין מקבל אספקה לכל הדיירים בחינם מהמדינה של מצרכים בסיסיים כמו אורז, ירקות ובשר אבל אין אפשרות להזמין מהסופר.

בהתחלה עשו סגר ל-5 ימים ואז האריכו אותו מה שגרם לאנשים להיתקע בלי מזון כי לא רצו לפתוח את הסופר. בימים הראשונים הייתה יותר פאניקה. גם אצלי בבניין ובאזור היו צעקות במרפסות כמו שפורסם, אבל זה נרגע בימים האחרונים כשהממשל הבין שזה הולך לקראת סגר ארוך והתחילו לספק אוכל.

"בנוסף, רק המקומיים שנדבקים צריכים ללכת להסגר במתחם מיוחד. בכל מה שקשור לזרים שנדבקים הקונסול צריך לאשר במיוחד את הפינוי, מה שלא קורה. הייתה לנו בחורה רוסייה בבניין שנדבקה ונשארה בבידוד בבית".

תיעוד של אייל מהמרפסת - "8:00 בבוקר, יום 12 לעוצר, הרבה ציפורים, מזג אוויר נפלא, מבאס להיות בבית":

"אתה רוצה להאמין שהם יודעים מה הם עושים"

"שנגחאי בגודלה היא כמו כל גוש דן, אז חילקנו את העיר בינינו לארבעה חלקים ויש ממונה על כל חלק במטרה לרכז ולמפות את מצב האוכל/המצב הנפשי וכל מה שנדרש כדי שתהיה לנו שליטה אם יקרה משהו חלילה. למשל, יש לנו בקהילה אישה שצריכה ללדת כל רגע. היה צריך להשיג לה נהג עם אישור מעבר שיוכל לקחת אותה. עירבנו גם את השגרירה מבייג'ינג לצרכים שלנו, זוג שעמד להתחתן בארץ שהיה צריך אישור מעבר כדי להגיע לשדה התעופה".

לדבריו, הסיבה לבעיות ששרשרת האספקה נובעות מכך שנמל שנגחאי סגור כרגע וייקח זמן עד שהוא ייפתח. "מדובר באחד הנמלים הגדולים בעולם אז זה הולך להשפיע על העולם כולו. המפעלים שלי ממשיכים לייצר את הסחורה אבל אין כרגע מי שייקח וישנע את הסחורה, אם יגיע נהג מבחוץ להוביל את הסחורה המפעל לא יוכל להמשיך לעבוד. 

"13 ימים לא יצאתי מהבית אבל אני אופטימי. עכשיו המספרים מתחילים לרדת. מחר יתחיל סבב נוסף של בדיקות וכל אזור שיצא נקי ישתחרר מהסגר. הייתה אתמול בחורה מהקהילה הישראלית שהתראיינה ל'הצינור' ובכתה שאין אוכל ויצאה בקריאה למשרד החוץ לחלץ אותם. זה לא נכון. היא סתם הוציאה עלינו שם רע במיוחד שאין פה ישראלים שרוצים לצאת. יש לנו יחסים תקינים עם הממשל הסיני – היחידים במדינה שיש להם חופש דת הם היהודים – אז למה ללכלך?

"אתה רוצה להאמין שהם יודעים מה הם עושים. אני מסתכל על מקומות אחרים בעולם ובישראל שפותחים ומשחררים, הסינים לא חושבים ככה, הבת שלי צוחקת עלי שאני מתחיל לחשוב כמו סיני".