חולי קורונה שנטלו את התרופה פקסלוביד (Paxlovid) - תרופה אנטי-ויראלית של חברת פייזר המשמשת למניעת מחלה קשה, חוו חזרה של התסמינים בימים שלאחר השלמת הטיפול. עד כה, מקרי הריבאונד היו קלים ולא היו דיווחים על מחלה קשה. "התסמינים בדרך כלל מתונים וחולפים תוך כשלושה ימים", כך על פי הודעת ה-CDC. 

על פי ה-CDC, ריבאונד של קורונה הוא הישנות של תסמיני COVID-19 או בדיקה חיובית חדשה (לאחר בדיקה שלילית בעבר), תוך יומיים עד שמונה ימים לאחר ההחלמה והפסקת נטילת פקסלווויד. זה יכול לקרות ללא קשר למצב החיסון.

פייזר הודיעה בתגובה כי היא עוקבת אחר הנתונים, אך מאמינה שהחזרה של הנגיף היא נדירה ואינה קשורה באופן ייחודי לתרופה שלה. "לא ראינו עד היום שום התנגדות שמופיעה בחולים שטופלו בפקסלווויד", צוטט הדובר של החברה ברויטרס.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

האם פקסלוביד עדיין נחשבת תרופה בטוחה?

בניסויים קליניים, פקסלוביד הפחיתה את הסיכויים שאדם בסיכון ל-Covid-19 חמור יצטרך להתאשפז בכמעט 90%. השימוש בפקסלוביד גדל בארצות הברית במהלך החודשיים האחרונים והמרשמים לתרופה טיפסו מכ-27,000 בשבוע ל-182,000 בשבוע. "Paxlovid ממשיכה להיות מומלצת לטיפול בשלבים מוקדמים של COVID-19 קל עד בינוני בקרב אנשים בסיכון גבוה להתקדמות למחלה חמורה", נאמר בהצהרת ארגון הבריאות.

האם הדבקה אפשרית בזמן ריבאונד?

אנשים שחווים ריבאונדים צריכים להתחיל מחדש את תקופת הבידוד שלהם ברגע שהתסמינים שלהם חוזרים על עצמם או שהם מקבלים בדיקה חיובית נוספת, על פי ה-CDC. ההנחיה מבוססת על דיווח מקרה ראשוני נוסף, שמצא כי חולה סימפטומטי אחד ומטופל אחד עם הישנות COVID-19 העבירו את הנגיף לבני משפחה.

צוות חוקרים מאוניברסיטת קולומביה מצאו לפחות שני מקרים שבהם אנשים הדביקו אחרים בזמן הריבאונד. במקרה אחד, גבר בן 67 הדביק את נכדו בן ה-6 חודשים לאחר ששהה חצי שעה לידו. ההדבקה התרחשה 12 ימים אחרי בדיקת הקורונה החיובית הראשונה. הוא נטל במשך חמישה ימים פקסלווויד והרגיש טוב יותר, לא היו לו תסמינים כלשהם כשראה את התינוק, אבל כשמונה שעות לאחר מכן, הוא התחיל להרגיש שוב ברע. התינוק נבדק חיובי כשלושה ימים לאחר מכן, וכך גם שני הוריו.

מהי שכיחות התופעה?

עדיין לא ידוע בדיוק כמה אנשים חווים הישנות של התסמינים לאחר שנטלו פקסלוביד. בניסויים קליניים, כ -1%-2% מהחולים חוו ריבאונד, אך מחקרים ראשוניים חדשים מצביעים על כך שהתופעה יכולה לקרות לאוכלוסייה גדולה יותר.

ד"ר ברוס פרבר, ראש בריאות הציבור והאפידמיולוגיה של 'Northwell Health' העריך את שיעור מקרי הריבאונד בסביבות ה-10% - גבוה מהשיעור של 3-4% שציינה פייזר בניסויים שלה בתרופה.

אלו תסמינים יש לריבאונד?

בדו"ח שפורסם לאחרונה, חוקרים תיארו את תסמיני ההישנות של ה-COVID-19 של שמונה אנשים בגילאי 31-71. ההישנות התרחשה בדרך כלל בימים תשע עד 12 של מחלתם ותוארו כתסמיני הצטננות (נזלת, כאב גרון), כמו גם עייפות וכאב ראש.

"מניסיוני במיון, החזרות הקצרות האלו של תסמינים נוטות להיות מתונות יותר כמו נזלת, כאב ראש, כאב גרון או שינויים בצואה", אמר ד"ר ארג'ון ונקטש, פרופסור חבר לרפואת חירום וראש המינהל ב-רפואת חירום ב-Yale Medicine.

תרופות (צילום: ap, reuters)
תרופות|צילום: ap, reuters

למה זה קורה?

אחד ההסברים האפשריים הוא שרמות נמוכות של הנגיף עלולות להישאר בגוף, ומסוגלות להתרבות שוב ברגע שהטיפול התרופתי הופסק. בנוסף, רופאים משערים שחלק מהמטופלים מפסיקים לקחת את הכדורים לפני תום 5 הימים הנדרשים.

"אנשים מרגישים טוב יותר אז הם מפסיקים לקחת את התרופה מוקדם", אמרה סרלין מארק, אנדוקרינולוגית וגרונטולוגית. "זה עשוי להצביע על כך שהמינון של פקסלוביד אינו גבוה מספיק כדי לחסל את הזיהום או שאנשים מסוימים עשויים להזדקק לזמן ארוך יותר של התרופה להגיע למצב של יעילות מלאה. אין לנו היסטוריה ארוכה עם התרופה הזו אז אנחנו לומדים תוך כדי".

"יש משהו אחד מעודד", אמר ד"ר אמש אדלג'ה, חוקר בכיר במרכז לביטחון בריאות בבית הספר לבריאות הציבור של ג'ונס הופקינס. "ריבאונדרים אינם חולים במיוחד ולא מגיעים בסופו של דבר לבית החולים. אם המטרה של הטיפול היא למנוע אשפוזים ומקרי מוות, הוא עושה את זה בצורה מדהימה".