מבצע החיסונים לקורונה תכף יוצא לדרך בישראל, והשאלה עד כמה הישראלים ישתפו עמו פעולה ויתחסנו מרחפת באוויר. הטכנולוגיות חדשניות, האישורים מהירים, והשאלות שיש לציבור סביבם הן רבות. בימים הקרובים ננסה לענות בכל פעם על שאלה אחת, בהתבסס על מידע מחקרי ושיחות עם מומחים כדי שלבסוף כולנו נוכל לקבל החלטות מושכלות
חברת מודרנה פרסמה את התוצאות המלאות שלה מהניסוי שערכה בחיסון לקורונה (Covid-19), ולפי כל ההערכות, הן מספיקות לאישור החיסון על ידי ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, עד סוף השבוע. אם זה אכן יקרה, החיסון של מודרנה יצטרף לחיסון של פייזר, שכבר אושר. אז מה אפשר ללמוד מההשוואה בין התוצאות המלאות שפרסמו שתי החברות?
קודם כול, חשוב לומר ששני החיסונים נראים מצוין, ודאי ביחס לציפיות שהיו רגע לפני שפורסמו התוצאות הראשונות של פייזר בתחילת נובמבר. שני החיסונים גם דומים זה לזה מאוד, מאחר שהם מבוססים על אותה טכנולוגיה. עם זאת, יש ניואנסים.
האוכלוסייה המבוגרת: יתרון קל לפייזר בבני ה-65 ומעלה
יש הבדל קל בין החיסונים ביעילות שהרלהם בקבוצה המבוגרת יותר. החיסון של פייזר השיג 95% יעילות בכל האוכלוסיות, כולל מבוגרים ובעלי מחלות רקע הרלוונטיות לקורונה. החיסון של מודרנה השיג יעילות של 94.1% בכל האוכלוסיות, וגם חיסון זה היה יעיל בבעלי מחלות רקע שונות. עם זאת, במבוגרים בני 65 ומעלה, הוא היה יעיל ב-86%. זה עדיין חיסון יעיל מאוד, וייתכן שההבדל הוא מקרי, אבל הנתון הזה גם יכול לענות על השאלה מי צריך לקבל את החיסון של פייזר ומי את של מודרנה.
תופעות הלוואי: שני הניסויים מצביעים על בטיחות
השוואת נתוני הבטיחות מאפשרת לראות את פרופיל הבטיחות הכללי של חיסוני RNA. שני החיסונים גרמו לתופעות לוואי חולפות ביומיים שלאחר מתן הזריקה - כאבי ראש, חולשה, כאבי שרירים וחום - תופעות מוכרות של פעילות מערכת החיסון. תופעה מסוימת הופיעה בשכיחות של יותר מ-50% בשני החיסונים, אם כי התופעות הופיעו, גם אם בשכיחות נמוכה יותר, גם בקבוצת הביקורת. התופעות בקבוצה של מודרנה הופיעו בשכיחות מעט גבוהה יותר מאשר בחיסון של פייזר, אך ההבדלים לא היו דרמטיים.
לגבי תופעות לוואי חמורות יותר, בניסוי של פייזר, ארבעה מתנדבים בקבוצת הניסוי לקו בשיתוק על שם בל, שיתוק בעצבי הפנים שהוא לרוב חולף, אך לא תמיד. בניסוי של מודרנה לקו בשיתוק כזה 3 מתנדבים בקבוצת הניסוי ו-1 בקבוצת הביקורת. שיתוק על שם בל הוא תופעה שמופיעה בשכיחות של 15-30 מקרים לכל 100,000 איש, כלומר, המספרים בניסויים הללו תואמים את שכיחות התופעה באוכלוסייה, אולם ההטיה "לטובת" קבוצת הניסוי מצדיקה מעקב אחר תופעת לוואי זו בקרב המתחסנים העתידיים. זיהומים טבעיים רבים גורמים לתופעה זו, ביניהם גם וירוס הקורונה עצמו. מלבד זאת, לא נרשמו תופעות לוואי חמורות שנראו קשורות לחיסון.
בניסוי של מודרנה, אך לא של פייזר, הופיעה תופעה של נפיחות בפנים אצל שלוש נשים שעברו הזרקות של חומרי מילוי באזור הפנים. תופעה זו מתרחשת לפעמים במקרה של זיהומים טבעיים, ונראה שהיא תגובה של מערכת החיסון המעוררת לחומרים שהוזרקו. התופעות לא היו חמורות.
בשני הניסויים לא היו תופעות לוואי חמורות בקרב חולים עם אלרגיות. עם זאת, הם לא כללו אנשים עם אלרגיות קשות מאוד. ביום הראשון לשימוש בחיסון של פייזר בבריטניה נרשמו שני מקרים של תגובה אלרגית חזקה (אך לא בעוצמה של שוק אנפילקטי מסכן חיים), בקרב חולים שסבלו משוק אנפילקטי בעבר.
בבריטניה הוחלט לא לחסן אנשים שסבלו בעבר משוק כזה ובארה"ב נאמר כי אם הם לא אלרגיים ספציפית לחיסון ולמרכיביו, הם יכולים לקבל את החיסון במרפאה שמנוסה בטיפול באלרגיה. העובדה כי בשני הניסויים לא נרשמו תגובות אלרגיות מפתיעות בחולים שקיבלו את החיסון - לא לאחר המנה הראשונה ולא לאחר המנה השנייה - מחזקת את הביטחון במתן שלו לאנשים שלא ידוע כרגע שהם אלרגיים.
נראה כי שני הניסויים תומכים זה בזה, וביעילות ובבטיחות של טכנולוגיית ה-RNA לחיסון לקורונה.
עוד ב-mako בריאות:
>> תגובה אלרגית לשני מתחסנים בבריטניה
>> מה קורה בגוף שלנו כשאנחנו אוכלים תפוחי אדמה
>> נמנעים מלחם? יש סוג אחד שלא כדאי לוותר עליו
הלוגיסטיקה: היתרון של מודרנה פחות משמעותי כאן
ברמה הלוגיסטית, לחיסון של מודרנה ישנו יתרון על פני החיסון של פייזר מאחר שהוא ניתן לשינוע בטמפרטורה של מינוס 20 מעלות, כלומר במקפיא רגיל. החיסון של פייזר דורש אחסון במינוס 70 מעלות, דבר שדורש מערך שינוע עם אריזות הקפאה ומקפיאים ייחודיים. מנקודת המבט הישראלית, שרשרת ההקפאה במינוס שבעים מעלות עובדת, והיתרון הלוגיסטי עבור מודרנה הופך פחות משמעותי. בנקודת הקצה החיסון של מודרנה עמיד במקרר רגיל למשך 30 ימים, כך שהוא יכול לתת יותר גמישות לגורם המחסן. מבחינת המתחסן, זה לא משמעותי.
האספקה: קצב הגעת החיסונים בסימן שאלה
כעת נותרה רק השאלה באיזה קצב נקבל כל אחד מן החיסונים. כמה מאות אלפי מנות חיסון של פייזר כבר הגיעו לארץ, אך כעת כשהחיסון אושר לשיווק בארה"ב, לא ברור מה יהיה קצב האספקה של מנות החיסון בהמשך לישראל. החיסונים של מודרנה אמורים להתחיל להגיע לכאן מן המפעל בשווייץ בתחילת ינואר.