מעטים היו מופתעים מתמונות המאבטח הצמוד לראש שרותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי פרייס. זה הגיע אחרי תקופה ארוכה של איומים וקללות מצד מתנגדי החיסונים ומכחישי הקורונה, ומה שהיווה נקודת שפל אחת יותר מידי, לאינספור אירועים חמורים המופנים מידי יום נגד אזרחים, רופאים ואנשי מערכת הבריאות שמקדישים את חייהם להצלת חולים.

את מה שקורה ברשתות החברתיות ניתן להגדיר כמזעזע, בטח כאשר האש מופנית כלפי אזרחים להם אין גיבוי של משרד ממשלתי. "רק העליתי לדף שלי תמונה של (הבן) הגדול שלי מתחסן וישר ספגתי קללות", סיפר אדם שביקש להישאר בעילום שם. "אנחנו בסכנת חיים", אמר רופא מבית חולים גדול בשיחה עם Mako בריאות.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

ד
ד"ר שרון אלרעי פרייס עם המאבטח|צילום:

"שהבן לא יגדל להיות מפלצת כמו אבא שלו"

"מאיימים על מלא אנשים, מפחידים אותם בדרכים ישירות ועקיפות כשהם מגובים בהרבה כסף. מסתבר שהרבה מאוד כסף, הם מחפשים כל מי שמותח עליהם ביקורת ברשת ואי אפשר לכתוב כלום בלי לקבל איום בתביעת דיבה". תיאר נחמיה גרשוני-איילהו, אנליסט מידע וחוקר מודיעין עסקי, ופעיל נגד מתנגדי החיסונים, בדיון הציבורי של צוות טיפול מגפות של משרד הבריאות, שנערך בכנסת ודן, בין היתר, באיומים על הצוותים הרפואיים.

כאשר העלה לדף הפייסבוק שלו תמונת יום הולדת של בנו, החליט אחד המגיבים שזה בדיוק הזמן והמקום לכתוב לו: "שהבן לא יגדל להיות מפלצת כמו אבא שלו". בפרופיל טוויטר מזויף הופצו תמונות בני המשפחה של גרשוני-איילהו ואחר כתב לו: "תבוא מחר בשעה 16:00 לכתובת הזאת בבת-ים". למקרה שהאיום לא היה מספיק ברור, הוסיפו גם קללה. וכל זה רק כי גרשוני-איילהו, איש יחסי ציבור עם למעלה מ-12 אלף עוקבים בטוויטר, החליט להילחם, על זמנו וחשבונו יש לומר, נגד הכחשת הקורונה והמתנגדים לחיסונים.

"זה דבר אחד לומר 'אני חושש מחיסון', אבל דבר שני להפיץ קונספירציות, להפחיד אנשים ולהתנגד לחיסונים בשיטות אגרסיביות כמו שרואים ברשת", אומר גרשוני-איילהו. "חוץ מהפצת פייק הם תוקפים קשות את אלרועי-פרייס ופרופסורים או אנשי מחקר שמעודדים חיסון לילדים או חושפים את האמת כמו שהיא. בגלל שאני פעיל נגד האנשים האלה וחושף את ההתנהלות שלהם, יוצא שאני מותקף באופן אישי. כמו תגובות בוטות על הפוסט יום הולדת של הבן שלי, שאבא מפלצת. לי ברמה האישית זה פחות מפריע כי אני מכיר את הטיפוסים אבל אפשר רק לחשוב איך המשפחה שלי חווה את זה".

הפגנה של מתנגדי חיסונים:
למצולמים אין קשר לכתבה|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

צילמו ברחוב אישה מפרכסת וצועקים 'זה פייזר'

גרשוני-איילהו ממשיך ומסביר שאופן ההתנהלות מולו ומול אחרים כולל השמצות וניסיונות להלך אימים. "נתבעתי דיבה על ביקורת שמתחתי ברשת. יש פה שיטה וניסיונות השתקה על ידי רדיפה אקטיבית". גרשוני מנוע מלספר איך הסתיימה תביעת הדיבה נגדו, אולם נראה שלתובעי הדיבה הסדרתיים לא הולך טוב בבית המשפט. גרשוני טוען מצדו שנושא תביעות הדיבה הוא סיפור מאורגן שמטרתו להרתיע אנשים מלכתוב ולפעול נגד מכחישי הקורונה ומתנגדי החיסונים.

"שיטתיות של קבוצה מאוד מאורגנת שאוספת כספים, מפיצה מידע שגוי על בסיס קבוע ומפיצה תיאוריות לא מבוססות. אנחנו רואים איך זה זולג מהרשת למרחב הציבורי. ראינו איך צילמו ברחוב אישה מפרכסת וצועקים 'זה פייזר'. לדבריו, אלו דברים שכבר קורים. "אני מכיר מכחישי קורונה שאומרים 'רצחו לי את סבתא', רופאים מספרים לי שמאיימים עליהם".

גרשוני-איילהו מסביר שהם מחפשים באופן מאורגן פוסטים וציוצים שבהם תהיה הטעות הכי קטנה כדי לתבוע. גם כאשר ברור להם שהתביעה חסרת סיכוי. הסיבה ברורה: רוב האזרחים שרואים את זה מעדיפים לשמור על שקט תעשייתי לנפשם.

לשאלה מדוע גרשוני-איילהו עצמו נכנס לזה, הוא הסביר ש"יש לי כ-13 אלף עוקבים שרבים מהם אנשי תקשורת, אנשי ממשל וכאלה שנמצאים בנקודות מפתח כאלה ואחרות. חשוב לי לא להשאיר את הזירה מופקרת לאותם אנשים. לא יכול להיות ששרת החינוך, אישה מוכשרת ורצינית, עוקבת אחרי אותם מתנגדי חיסונים. היא עוקבת אחרי אנשים שלדעתי הם מאוד מסוכנים, לא כי אולי ישלפו סכין, הם מסוכנים בגלל העמדות שלהם".

גרשוני-איילהו הוא אושיית רשת מוכרת, ואינו חושש מעימותים. במסגרת הכנת הכתבה דיברנו גם עם אזרחים נוספים שחטפו מבול של קללות ואיומים ברשתות החברתיות, אבל העדיפו להוריד את הראש.

 

גליה רהב (עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
המאבטחים פוקחים עין על המשרד שלה. ד"ר גליה רהב|עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90

"אתה מסייע ברצח של ישראלים"

"העליתי לפייסבוק תמונה שלי יום או יומיים אחרי שקיבלתי את החיסון נגד קורונה. אני מתעורר עם מלא תגובות שכללו קללות ואיומים. רשמו לי שאני מסייע ברצח של ישראלים ועוד אמירות מאוד קשות. רציתי לחסום ולהפוך את הפוסט לחברים בלבד, אבל למלא מהם היו הרבה חברים משותפים אז זה לא היה עוזר. פשוט מחקתי את התמונה וחסמתי מלא אנשים", סיפר לנו תושב הארץ שביקש להישאר בעילום שם. הוא בחר להתראיין בעילום שם כי לדבריו, "אלה לא רואים בעיניים, זו הסיבה שאין לי ראש להיכנס לכל הבלגן הזה עוד פעם". 

 

"רשמתי את השם שלך. אנחנו עוד ניפגש"

מי שעוד מרגיש את הסכנה באופן יומיומי הם הרופאים, במיוחד אלה שעובדים במחלקות הקורונה. רופא איתו שוחחנו סיפר איך רק לפני כמה ימים בעקבות מותה של חולת קורונה, ספגו הוא והקולגות שלו מתקפה. "חולת קורונה נפטרה במחלקה והמשפחה התחילו לצעוק עלינו שאנחנו רוצחים ולקלל. שזה כבר רגיל, לא משהו חדש. כשיצאתי מהמחלקה אחד מהם אמר לי שהוא רשם את השם שלי ואנחנו עוד ניפגש. זה ממש מפחיד".

אבל לא מדובר באירוע בודד. "זה לא משהו חריג. היו בני משפחה של נפטרים שדחפו אותנו וממש נעצרו על ידי האבטחה של בית החולים. מספיק שמישהו מזהה אותך כרופא ברחוב, ביום חופש, בכלל במקרה שיודעים מי אתה ושאתה במחלקת קורונה ואז בכלל צורחים עליך, מאיימים ומקללים, כשזה ממש לא משנה להם אם אתה ברכב או בקניון עם הילדים".

גם מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, סיפר כי הוא מאוים ונמצא תחת מתקפות קשות. "יש איומים ממשיים", הוא מתאר, אך מוסיף כי באופן אישי הוא לא נותן לזה לחדור אליו. "בהחלט ניתן להגיד שאני מוטרד. אנשי ציבור ומערכת הבריאות עובדים מאוד קשה ועושים ימים כלילות למען החולים וכלל אזרחי ישראל. בתמורה סופגים איומים וקללות קשות וזה פשוט נורא".

רופאים רבים, בהם גם מוכרים כמו פרופסור גליה רהב, הגישו תלונה למשטרה. "בבית החולים שלי המאבטחים קיבלו הנחיה לפקוח עין על המשרד שלי. נראה לי אבסורד שאדם שמקדיש את חייו להצלת חיים ושמירה על הבריאות סופג כאלה קללות ואיומים קשים", תיארה פרופסור רהב והוסיפה כי בתה, רופאה בעצמה, סופגת איומים קשים.

"המצב בשטח, במחלקות, פשוט נוראי וזה רק עניין של זמן עד שיישפך פה דם", מספר לנו רופא שביקש לשמור על אנונימיות. מישהו, יותר נכון 'קבוצה מאוד מאורגנת', הפכה את הרופאים והאחיות לאויבי העם, ממש ככה. ואת אויבי העם צריך להרוג. איך יכול להיות שממצב בו מחאו כפיים לרופאים במרפסות, אני מסתובב בחשש ומפחד על בני המשפחה שלי. ואני באמת מפחד. אם רופא או אחות אומרים לך שהם לא מפחדים ממה שקורה היום, אז אני אומר שהם פשוט משקרים. בכירי המערכת ואלו שמופיעים בתקשורת סופגים מצד אחד את האש הכי חמה ואת האיומים הכי קשים, אבל לפחות הם זוכים לאבטחה", 

כלל האנשים איתם שוחחנו מדברים על טירוף מערכות של ממש שמובל על ידי מפיצי תיאוריות קונספירציה. ומיהם אותם אנשים? מדובר במגוון רחב מאוד של דמויות החל מאנשי מדע, דרך מובילי דעת קהל ברשתות החברתיות ועד לאזרחים רגילים לגמרי שהחליטו לנהל מאבק של ממש נגד כל מי שתומך בחיסונים.

הפגנה נגד נתניהו בכיכר פריז  (צילום: בן כהן)
מחאת בלפור|צילום: בן כהן

אייבי בנימין, פעיל חברתי המוכר בין השאר מההפגנות בבלפור מספר, שרבים מבין מתנגדי החיסונים ומכחישי הקורונה היו בעבר חבריו הקרובים. דווקא בגלל זה החליט לצאת נגדם למאבק. "כשאני רואה מי מנהל את ההפגנות האלה נגד החיסונים, אנשים שחשבתי שהם חברים שלי, שהם רציונליים והתבררו לי כאנרכיסטים שמדברים שטויות על דילול אוכלוסין שמשרד הבריאות רוצה לרצוח, הבנתי שאסור שיהיו לי חברים כאלה וצריך להילחם בזה", הוא מספר.

אני ממנהיגי מחאת בלפור וכאב לי לראות שהרבה מהחברים הטובים שלי, שהיינו אחים למאבק ויש לי אליהם המון הערכה, הפכו להיות קובידיוטים שמביישים את מפגיני בלפור. יחד עם קוסטה בלאק, שהיה מיוזמי 'קומי' עלה רעיון להקים קבוצת ווטסאפ ולהילחם ברשת בפייק ניוז. לענות להם ולבייש אותם".

כפעיל חברתי הוא החל להיות מעורב, בעקבות הפגיעה הכלכלית האנושה באזרחים שהביאה איתה הקורונה. "כפעיל חברתי ראיתי את הסבל שעברה המדינה בעידן של העדר חיסונים. כלומר, עניי קורונה, עסקים שנסגרים, פושטי רגל או סגרים. אני רוצה מדינה שלא יהיו בה עניים. אם יש פתרון בדמות תרופה או חיסון, אז זה הדבר הכי טוב. אבל מצד שני אני מגלה תעשייה של פייק ניוז שזה החמור ביותר. כי מותר לך לפחד. אבל אסור לך להפיץ שקרים כי זה כבר פשע. אנשים הפכו להיות לוחמים בשם החופש והדמוקרטיה, כשאין להם שום חופש לסכן אחרים. כמו שבן אדם לא יכול לנהוג בלי רישיון, אותו הדבר בעידן מגפה. עכשיו, הם לא רוצים להגיד שהם נגד חיסונים. אז הם אומרים אנחנו נגד תו ירוק, בעד דמוקרטיה וזה שקרים".