מעל 4 מיליון איש חוסנו עד כה במדינת ישראל ב-3 חיסונים. זה הרבה אבל עדיין לא מספיק בשביל לבלום את גל האומיקרון שמדביק באחוזים גבוהים בעיקר לא מחוסנים. כעת עיקר המאמץ של גופי הבריאות מופנה לחסן את הילדים בחיסון הראשון, המרצת כל מי שלא חוסן באופן מלא ויתכן שבקרוב יחל אף מבצע הבוסטר השני לאוכלוסיות בסיכון.

אחוזים גדולים מקרב אלו שלא התחסנו אפשר לזקוף "לזכות" תעשיית הפייק ניוז שהתעצמה במהלך השנתיים האחרונות ולא בוחלת באמצעים. מהצד השני, אפשר לראות השתכללות של ממש בדרכי ההסברה והנגישות של גופים שונים, פרטיים וציבוריים שנרתמים להצלחת המבצע.

מתחמי חיסונים לקורונה בכל הארץ - הרשימה המלאה

בחודשים האחרונים, משרד הבריאות עלה שלב בנושא ההסברה. בפייסבוק, באתר, בטוויטר, וכמובן גם מחוץ לרשתות. הודעות הפייק ניוז מקבלות תוך שעות ספורות תגובה מדעית של משרד הבריאות שמופצת ברשתות, ומתורגמת לאנגלית, ערבית ורוסית. לאחרונה נפתחו עמדות בשווקי כריסמס, עם חומרים מודפסים. אנשי רפואה עונים לשאלות הורים, ונלחמים במידע שקרי בשטח, במתנ"סים, בבתי ספר, בתשדירים, ברשתות ואיפה שרק אפשר.

פייק (צילום: עידו כהן )
ברק הרשקוביץ|צילום: עידו כהן

"בשלושת החודשים אחרונים ממש עשינו "שיפט" לכל עניין ההסברה. יותר מחקרים, יותר פילוחים, יותר תקציבים", אומר ברק הרשקוביץ, ראש מערך ההסברה למאבק בקורונה במשרד ראש הממשלה, "היו פה חילופי שלטון, הגל התחיל טיפה אחרי שראש הממשלה נכנס לתפקיד. הבאנו דוברת, קשבים, מידען ובתחילת אוגוסט התחלנו לייצר אסטרטגיית הסברה אחרת. זה התחיל בחיסוני בני הנוער שהיה אתגר לא קטן וממשיך כיום עם התמקדות על חיסוני הילדים".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

ההסברה הזאת באמת עובדת?

"לגמרי. באוגוסט היו לנו כמעט מיליון וחצי איש שלא התחסנו בכלל, היום הגענו ל-700 אלף. שיפור דרמטי אפשר לראות במיוחד בחברה הערבית - ביולי היינו עם 63% אחוז מתחסנים, היום אנחנו ב-78%".

מה הכי יעיל?

"לשמוע הסבר מרופאי משפחה או רופא ילדים מוכר. למשל בחברה הערבית, עשינו קמפיין, והעלנו שילוט חוצות בכפרים עם תמונה של רופא מאותו אזור. בחברה החרדית רתמנו רבנים ודיינים. קיימנו כנס ענק לרבנים ודיינים בשיבא, הפגשנו רבנים בולטים (הרב קנייבסקי, הרב עמאר) עם אנשי רפואה בכירים וכשהם תמכו בחיסונים - הפצנו את זה בעיתונות, בקבוצות ווטסאפ חרדיות ובמודעות רחוב. הדפסנו עלוני מידע וחוברות שו"ת וחילקנו בבתי הכנסת, במתנ"סים חרדיים ובריכוזי אוכלוסייה".

איך משכנעים לחסן ילדים?

"עם הילדים אנחנו בתחילת הדרך. ההורים קודם כל רוצים לראות שהורים אחרים מחסנים. ארה"ב הקדימה אותנו שם התחסנו כבר 5 מיליון ילדים במנה ראשונה ועוד 2 מיליון בשנייה. הדיווחים הם על כמעט אפס תופעות לוואי. אנחנו עושים אירועי רחוב, וובינרים ומפגשים בבתי ספר. זה מאד מורכב. מושקע המון תקציב".

פייק (צילום: ענבל מרמרי)
ד"ר ארז גרטי|צילום: ענבל מרמרי

הפייק ניוז מתפשט לאורך המגפות 

"זאת לא פעם ראשונה שאנחנו נלחמים בפייק ניוז". כך מתאר ד"ר ארז גרטי, אימונולוג ממכון דוידסון לחינוך מדעי, שזוכר לא מעט פייק ניוז גם בעבר. "זה קרה בהתפרצות השקטה של הפוליו ב-2013, זה קרה בהתפרצות החצבת וזה קרה גם בין לבין עם חיסון הפפילומה. אז הייתה פחות פעילות ברשתות החברתיות, ופחות מגפה עולמית. השיח היה פחות עוצמתי, אבל בהחלט היה פייק ניוז.

יש קו ישיר בין מתנגדי חיסונים בכלל למתנגדי חיסונים לקורונה. יש קבוצה של אנשים שמהתחלה הם מנסים להקטין את המחלה. להגיד שהיא כמו שפעת, שהיא מחלה של אנשים חלשים וזקנים, אז בואו נשמור עליהם ונשחרר את כל השאר, ואז מגיע החיסון, והם אומרים שהוא מסוכן וגורם נזק".

האם ההסברה עוזרת או שצריך לנקוט בצעדים נוספים?

"לכפות ולהכריח זה לא יעיל ולא נכון. מה שעושה את העבודה זה שאנשים יבינו למה הם צריכים להתחסן. לשקף את המציאות כמו שהיא בלי להציג תמונה ורודה מצד אחד או שחורה מצד שני. בחודשים האחרונים משרד הבריאות התחיל לפעול יותר ברשתות החברתיות, ולהגיב בזמן אמת שזה דבר שמאד חשוב, ויש בו הרבה יותר עוצמה. תגובה מאוחרת היא לא אפקטיבית. המטרה היא שכמה שיותר אנשים יתחסנו. זאת הדרך היחידה לסיים עם זה. יש כאן מרוץ חימוש בינינו לבין הווירוס. אנחנו ננצח בסוף אבל זה לא יגמר במכה אחת".

משרד הבריאות נגד המדען: "אדם שמפיץ שקרים"

רופאי ילדים בחזית המאבק

לא מעט אנשי רפואה נרתמים למאמצי ההסברה, ובימים אלה אפשר למצוא בחזית המאבק את רופאי הילדים. אחד מהם הוא, ד"ר מאיר עזרא אליה, יו"ר עמותת מחוסגן ומומחה ברפואת ילדים מכבי שירותי בריאות שנבחר להציג בסרטון הסברה ששודר בפסטיגל.

עזרא אליה הוא גם יו"ר עמותת מחוסגן שהוקמה בשנת 2018 להגברת המודעות לחשיבות החיסונים, והעצמת הקשר בין הרופאים לקהילה. 200 רופאים מתנדבים בעמותה הזאת. "הרבה לפני התו הירוק אמרנו להורים - בואו תדברו עם רופא שלנו, שישמע את החששות שלכם, וביחד ננסה לשכנע אתכם, בצורת מדעית, בגובה העיניים לחסן את הילד", הוא אומר. "יש לנו 80-90 אחוזי הצלחה עם ההורים ששוחחנו איתם.

הבנו שכדי לסתור פייק ניוז לא מספיק פוסט בפייסבוק. צריך קשר בין אישי, בין רופא לקהילה. אנחנו עושים וובינרים בכל הארץ. השיטה היחידה, שממש עובדת היא פגישות עם ההורים - לשמוע את הלבטים, לתת תשובות מדעיות, ולא ישר לתייג אותם כמתנגדי חיסונים. הדרך שבה אני משכנע הורה לחסן את הילד שלו נגד חצבת, כי הוא שמע שחצבת מובילה לאוטיזם והוא חושש, לא שונה מהותית מהשיחה שאני מקיים עם ההורים על הקורונה.

אגב מי שמפיקים את הפייק ניוז בקורונה הם אותם אנשים שהובילו את הפייק ניוז בחצבת. גם ברמה הבינלאומית אלה אותם אנשים שמובילים. רק הקהל שקונה את ההד של הפייק ניוז הוא גדול יותר. מדובר במסע ממומן היטב של פייק ניוז. יש פה הרבה כסף בצד השני".

ד
ד"ר ליאור הכט בסרטון הסברה|צילום: חדשות 12

ד"ר ליאור הכט מומחית לרפואת ילדים במכבי שרותי בריאות וחברה במטה ההסברה של המשרד, התחילה גם היא את הפעילות שלה בעמותת מחוסגן, והיום היא פעילה מאד בהסברה לחיסוני ילדים לקורונה. "אני לא זוכרת מתי ישנתי בחודש האחרון", היא אומרת. "כרופאת ילדים אני רואה המון ילדים שנפגעים ממחלות. ואם יש מחלות שחיסון יכול למנוע אותן נעשה הכול שזה יקרה. כשחיסון בטוח ויעיל אין סיבה שילדים יחלו בקורונה. הבנתי שחייבים לתת את המידע האמיתי. מדובר בהצלת חיים".

האיומים על מובילת הקמפיין להתחסנות ילדים: "השוו אותי לנאצים"

הקורונה הוציאה את הרופאים מהקליניקות

"החיסונים באופן כללי הם ב-DNA של רופאי הילדים", אומר ד"ר עזרא. "הם מכירים באופן אישי את השיחות האלה במרפאה על רקע יומי. נכון שהפעם יצאו מהקליניקה החוצה, אבל אני לא אומר צאו להתחסן, אני אומר לכו לדבר עם רופא הילדים שלכם. הוא מכיר חיסונים זה המומחיות שלו.

"עולם החיסונים מתחלק לשלושה. יעילות, בטיחות ונחיצות. הפייק ניוז מתאים את עצמו למצב. אצל המבוגרים לא הייתה שאלה לגבי נחיצות, היה ברור שמעל גיל 60 יש אחוזי תמותה, אז הפייק ניוז התרכז בבטיחות. לנוער היה את עניין דלקת שריר הלב, אז התמקדו בבטיחות. בילדים הבטן הרכה של המתנגדים הייתה נחיצות. לטענתם ילדים לא זקוקים כי הקורנה לא תוקפת אותם. הפייק ניוז מחפש את הבטן הרכה כדי לתקוף אותה".

"אני מסבירה להורים ונותנת להם מידע מדעי שעונה על כל החששות שלהם", מוסיפה ד"ר הכט. "כמעט כל ערב אני עושה וובינרים להנגיש את המחקרים. אנחנו מגיעים לכל הארץ".

וובינרים בארבע שפות

בעולם יש מעט מאד מדינות, שעושות הסברה כל כך מורכבת כמו בישראל. אילינוי היא אחת מהן, ומשרד הבריאות למד מהם לא מעט. הם היו הראשונים לעשות תשדירים עם מתנגדי חיסונים שחלו. "למדנו מהם לעשות סיפור אנושי מרגש וזה עובד", אומר הרשקוביץ ממטה ההסברה. "הפייק ניוז מסתובב בכל העולם. אנחנו מתאמים עם רשויות מקומיות וובינרים. מתרגמים לארבע שפות. עברית אנגלית רוסית ערבית ובקרוב אמהרית. לפעמים זה לא רק הסברה זה גם נגישות הוצאנו לכפרים ערבים ניידות לחיסונים, ופתאום עלינו מאחוז ל-20 אחוז".

מי הם מתנגדי החיסונים?

מה עוד ניתן לעשות מעבר להסברה?

"כל הווריאנטים שמגיעים, זה מערער את האמון של אנשים במדע בכלל ובמשרד הבריאת בפרט", מסביר ד"ר גרטי."צריך שהמסר יגיע ממקומות נוספים, כמו אנשי ציבור שיפגינו דוגמא אישית, וקולות ברורים מהאקדמיה ומהממסד הרפואי".

גם במשרד הבריאות לומדים ומיישמים: "אנחנו נמצאים בפתחו של גל חמישי, והטון ההסברתי קצת ישתנה", מתאר ברק הרשקוביץ. "אנחנו נוסיף אלמנט של חירום, גם בשפה ובצבעים. נגביר את המפגשים בין הורים לרופאים יחד עם רשויות מקומיות, ונהדק את שיתוף הפעולה עם בתי הספר והרשויות המקומיות. הכנסנו לרוטינה תדרוכי עיתונאים, לתת להם מידע מקצועי מדעי אחרון באופן שוטף. הקמנו חמ"ל פייק ניוז עם עמותת מדעת ומכון דוידסון, מפרסמים פייק ניוז ושואלים לדעתם".

"רופא הוא כמו מורה"

אחד מהרופאים האלה הוא ד"ר גיל צ'פניק מומחה ברפואת ילדים מכבי, וחבר עמותת מדעת שקמה ב-2013 בהתפרצות השקטה של הפוליו. ד"ר צ'פניק הוביל צוות, שקידם הצעת חוק לחיסון ילדים שעסק גם הוא בנגישות מידע אבל הממשלה שקמה והתפרקה לא אפשרה את קידום החוק. "רפואה היא לא רק בתוך המרפאה, אלא גם מה שהיא עושה ברמת הקהילה", הוא אומר. "בימים אלו אנחנו מפעילים "ווטסאפ דוק" שכוללת קבוצות הורים משכבה מסוימת או ישוב מסוים ששואלים שאלות ורופאים עונים.

העבודה שלנו יותר קשה, כי יש מי שדואג להפיץ המון מידע שיקרי. מדובר בארגונים עם תקציבי עתק, שיש באפשרותם לממן שלט ענק בנתיבי איילון. עובדים מאד קשה להילחם בפייק ניוז. זה ברמות אחרות לגמרי ממה שהכרנו. אבל ללא כל ההסברה היינו במצב יותר גרוע. אם לא הייתה כזאת התנגדות לא היינו צריכים להשקיע כל כך הרבה בהסברה. למרות כל המשאבים של מתנגדי החיסונים, יש לנו יתרון גדול -  רוב הציבור סומך עלינו רופאי הילדים".