אחד מכל חמישה אנשים שנדבקו בקורונה מתחת לגיל 65 חווה לפחות מצב בריאותי אחד שיכול להיחשב כ"לונג קוביד", כך על פי מחקר חדש גדול שפרסם אתמול (ג') ה-CDC, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב. בקרב חולים בני 65 ומעלה, המספר גבוה אף יותר: אחד מכל ארבעה. נמצא כי בין 30 ימים ל-365 ימים לאחר האבחנה של הנגיף, 38 אחוז מהחולים חוו בעיה בריאותית חדשה אחת או יותר, בהשוואה ל-16 אחוז מהקבוצה שלא נדבקה. 

המצבים הנפוצים ביותר, ללא קשר לגיל, היו בעיות נשימה וכאבי שרירים ושלד. בכל קבוצות הגיל, חולי קורונה היו בסיכון כפול מאנשים שלא נדבקו לפתח תסמינים נשימתיים ובעיות ריאות, כולל תסחיף ריאתי. חולי פוסט-קורונה בני 65 ומעלה היו בסיכון גבוה יותר מהקבוצה הצעירה יותר לפתח אי ספיקת כליות, מצבים נוירולוגיים ורוב התופעות שקשורות לבריאות הנפש.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

המחקר עקב אחרי רשומות רפואיות אלקטרוניות של כמעט שני מיליון אנשים - תוך השוואה בין אלו שנדבקו בנגיף הקורונה לבין אלו שלא. המחקר לא בחן את מצב החיסון של החולים. כמו כן, אנשים בשתי הקבוצות שהיו להם היסטוריה בשנה האחרונה של אחד מ-26 מצבי הבריאות לא נכללו במחקר.

החוקרים זיהו בעיות בריאותיות מגוונות במערכות איברים שונות, כולל הלב, הריאות והכליות. תופעות אחרות כללו את זרימת הדם, מערכת השרירים והשלד והמערכת האנדוקרינית. במחקר זוהו גם מצבים במערכת העיכול, בעיות נוירולוגיות ותסמינים פסיכיאטריים.

איך מתמודדים עם עייפות אחרי קורונה?

סחרחורת (צילום:  Antonio Guillem, shutterstock)
צילום: Antonio Guillem, shutterstock

השפעות נוירולוגיות - למעלה משנה אחרי המחלה

במקביל מחקר נוסף שפורסם השבוע טוען כי ההשפעות הנוירולוגיות של לונג קוביד יכולות להימשך יותר משנה, אפילו כשתסמינים אחרים פוחתים. המחקר, שפורסם בכתב העת Annals of Clinical and Translational Neurology, הוא מחקר המעקב הארוך ביותר על תסמינים נוירולוגיים בקרב חולים שלא אושפזו בגלל קורונה.

התסמינים הנוירולוגיים כוללים ערפל מוחי, חוסר תחושה, עקצוץ, כאבי ראש, סחרחורת, ראייה מטושטשת, טינטון ועייפות. המחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת נורת'ווסטרן ובוצע על כמה עשרות משתתפים מצא שרוב התסמינים הנוירולוגיים נמשכו לאחר ממוצע של 15 חודשים. בעוד שרוב החולים אכן דיווחו על שיפור בתפקוד הקוגניטיבי ובתחושת העייפות, התסמינים לא נעלמו לחלוטין ועדיין השפיעו על איכות חייהם.