עוד מפרוץ מגפת הקורונה לפני חודשים, אחד הדברים שהכי העסיקו את הציבור הרחב היא סוגיית ההדבקה ממשטחים. עוד לפני שהמגפה הגיעה לישראל, רבים תהו אם ניתן להידבק בנגיף מחבילות שנשלחו מסין. וכשהמגפה החלה לחדור לגבולות ארצנו, אנשים רצו לדעת האם אפשר להידבק ממשטחים וחפצים שונים שאנחנו נוגעים בהם מדי יום, כמו הטלפונים הסלולריים, אשראי וכסף, המעקה באוטובוס וכו'. כיוון שמדובר בנגיף חדש ולא ידוע, עם הזמן נעשו מחקרים שונים שניסו לבדוק כמה הוא מסוגל לשרוד על סוגי משטחים שונים והממצאים לא היו בדיוק חד-משמעיים.
כעת המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC) מעדכנים את ההנחיות וטוענים כי הנגיף אינו מופץ בקלות דרך משטחים. עם זאת, כעת כשישראל נפתחת מחדש, עדיין ישנו חשש מהידבקות ממשטחים, כשאנשים חוזרים לקניונים, לעבודה, לים ולבתי הספר. אז מה אומרים על זה המומחים? והאם אפשר להידבק בשירותים ציבוריים בכל אותם מקומות?
בעדכון שנוסף לאחרונה באתר של ה-CDC, נכתב כי נגיף הקורונה "אינו מופץ בקלות" מנגיעה במשטחים או בחפצים. במרץ, ה-CDC הזהיר כי משטחים וחפצים עשויים להוות דרך הידבקות נוספת, אך נראה שכעת דעתם השתנתה. "COVID-19 היא מחלה חדשה ואנחנו עדיין לומדים על אופן ההתפשטות שלה. ייתכן שנגיף הקורונה מתפשט בדרכים אחרות, אך אלו לא נחשבות לדרכים המרכזיות שבהן הנגיף מתפשט", נכתב באתר ה-CDC. כלומר, הם לא אומרים שזה לא אפשרי להידבק ממשטחים, אך זו דרך הדבקה שחשבת פחות נפוצה. "אנשים רבים היו מודאגים שרק נגיעה בחפץ יכולה להדביק בנגיף הקורונה וזה פשוט לא המצב. גם אם הנגיף נשאר על משטח, זה לא בהכרח אומר שהוא מידבק", אומר ד"ר ג'ון ווייט, המנהל הרפואי של אתר WebMD לפוקס ניוז.
עם זאת, הם מדגישים כי אין זה אומר שיש לנטוש כל אמצעי זהירות. חשוב לזכור שהנגיף עובר בקלות בעיקר בהדבקה מאדם לאדם ולכן יש להמשיך ולהקפיד על ההנחיות לריחוק פיזי; הקפדה על מרחק של שני מטרים מאדם לאדם וחבישת מסכה בשטחים ציבוריים. בימים אלה, כשהמשק חוזר לתפקוד ואנשים יכולים לצאת מהבתים, עדיין נותר חשש ממגע במשטחים ציבוריים, כאלה שרבים נוגעים בהם – כמו שירותים ציבוריים. רבים תוהים אם יש לנקוט אמצעי זהירות בשירותים בעבודה, בקניון או בכל מקום ציבורי אחר. אז למרות ההנחיות של ה-CDC, שמרגיעות אותנו מפני משטחים, בדקנו בכל זאת מה כדאי לעשות כדי להגן על עצמנו בשירותים ציבוריים.
אם אפשר – להמתין בחוץ לפני שנכנסים
אם בעבר היינו נכנסים לשירותים ומחכים בתור צפוף, היום זה כבר פחות מומלץ. ד"ר אמש אדליה, מהמרכז לבטיחות בריאותית בג'ונס הופקינס ממליץ להקפיד על מרחק של שני מטרים מאחרים בזמן שאתם מחכים לתור שלכם בשירותים ציבוריים. "ישנם אנשים שיעדיפו להמתין בחוץ עד שהשירותים יתרוקנו", אמר לאתר יאהו. "זה תלוי ברמת הסיכון האישית שאתם מוכנים לקחת".
גברים: לוותר על המשתנות
ד"ר ויליאם שפנר, מומחה למחלות זיהומיות ומרצה בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת ונדרבילט, ממליץ לגברים לשמור מרחק אחד מהשני במשתנות, או פשוט לבחור בתאים. "וכשאתם בתאים, זה בסדר גמור להשתמש בנייר הטואלט", מוסיף ד"ר שפנר.
עוד ב-mako בריאות:
>> אתם ביקשתם: תפריטים לדיאטה של אדל
>> וואו: זה מה שקורה בעור כשמפסיקים להתאפר
>> בלי שיעול: הסימנים לקורונה שמופיעים בילדים
לפתוח את הברז בלי לגעת בו
כשאתם מגיעים לשלב החשוב של שטיפת הידיים, השתדלו להימנע מלגעת בברזים. ד"ר שפנר ממליץ לפתוח את הברז ולסגור אותו בעזרת מגבת נייר או טישו, אם אכן יש כאלה בנמצא.
להתרחק ממייבש הידיים
כבר המלצנו בעבר להתרחק ממייבשי הידיים בשירותים הציבוריים, עוד הרבה לפני הקורונה. אך כעת זה זמן טוב להזכיר לכם מדוע לא מומלץ לייבש את הידיים בשיטה זו. "מייבש הידיים היא מכונה נפלאה להפצת חיידקים וטיפות בחדר", אומר ד"ר אריק פיגל-דינג, מדען באוניברסיטת הרווארד לרשת abc. העדיפו תמיד להשתמש במגבת נייר.
להיזהר גם ביציאה מהשירותים
ואחרי שעברתם את כל השלבים הללו בהצלחה ואתם צריכים לצאת מהשירותים, ההמלצה היא להשתמש במרפק שלכם או במגבת נייר כדי להחזיק בידית או כדי לדחוף את הדלת החוצה, תלוי בסוג הדלת.
נכון שנראה שהדבקה ממשטחים היא פחות סבירה, אך במקומות ציבוריים במיוחד, כמו שירותים בקניונים או בעבודה, כדי לנקוט אמצעי זהירות.
>> חוזרים לשופינג: אלה כללי ההיגיינה בקניון
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (21.05.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.