לא מעט מחקרים שיצאו בחודשים האחרונים הראו כי גיל ומחלות רקע הם לא הגורמים היחידים שמשפיעים על הסיכויים למות מקורונה. כבר בחודש פברואר הביעו מדענים חשש מכך שגברים נמצאים בסיכון גבוה יותר למות מקורונה, בהשוואה לנשים. בחודש יולי פורסם מחקר שהראה כי אנשים גבוהים עלולים להיות בסיכון גבוה יותר להידבק בנגיף. וכעת מחקר שנעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת סטוקהולם חושף קבוצות נוספות שעשויות להיות בסיכון גבוה יותר לתמותה מקורונה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Nature Communications ותוצאותיו מהוות הוכחה נוספת לכך שגברים אכן נמצאים בסיכון גבוה יותר מנשים. לפי החוקרים, נמצא כי אוכלוסיות שונות עלולות להיות בסיכון גבוה יותר לתמותה מנגיף הקורונה, ביניהן גברים, אנשים עם הכנסה נמוכה יותר, אנשים בעלי השכלה נמוכה, אנשים לא נשואים ואנשים שנולדו מחוץ לשוודיה. כל גורם באופן עצמאי נמצא קשור לסיכון גבוה יותר למות מקורונה, לפי החוקרים.

המחקר מבוסס על מידע שנאסף מהמועצה הלאומית לבריאות ורווחה בשוודיה, שביצעו רישום של כל מקרי המוות כתוצאה מנגיף הקורונה בשוודיה בקרב מבוגרים מגיל 20 ומעלה (עד לחודש מאי 2020). בנוסף לכך, החוקרים השתמשו גם ברישומים של הרשות הממשלתית לסטטיסטיקה בשוודיה, המכילים מידע כמו עיר מגורים, מצב משפחתי, ארץ לידה, הכנסה, רמת השכלה וגיל.

החוקרים מצאו כי גברים נמצאים בסיכון גבוה פי שניים לתמותה מקורונה, בהשוואה לנשים. נשים וגברים לא נשואים (כולל אנשים שמעולם לא נישאו, אלמנים/אלמנות וגרושים/גרושות) נמצאו בסיכון גבוה פי 1.5-2 למוות מנגיף הקורונה בהשוואה לנשואים.

מגורים בסטוקהולם נמצאו קשורים לסיכון גבוה יותר פי 4.5 למוות מקורונה (לנשים וגברים כאחד), בהשוואה לשאר המדינה. ככל הנראה בשל העובדה שבערים הצפיפות היא גבוהה יותר. גברים עם רמת השכלה יסודית ותיכונית נמצאו בסיכון גבוה יותר ב-25 אחוזים למוות מקורונה, בהשוואה לגברים עם רמת השכלה גבוהה יותר מתיכונית. נשים עם רמת השכלה יסודית ותיכונית נמצאו בסיכון גבוה יותר ב-40-50 אחוזים למות מקורונה, בהשוואה לנשים עם רמת השכלה גבוהה יותר מתיכונית. אנשים שנולדו מחוץ לשוודיה במדינות עם הכנסה נמוכה ובינונית במזרח התיכון ובצפון אפריקה נמצאו בסיכון גבוה פי 2 לתמותה מקורונה בקרב נשים ופי 3 בקרב גברים – בהשוואה לאנשים שנולדו בשוודיה.

גבר מאושפז (צילום: shutterstock | Thaiview)
סיכון גבוה פי 2 למות מקורונה, בהשוואה לנשים|צילום: shutterstock | Thaiview

עוד ב-mako בריאות:
>> התרופה לקורונה כבר כאן, למה לא משתמשים בה?
>> מחקר חושף: ההרגל הנפוץ הזה גורם לעלייה במשקל
>> תביעה: רופאה צעירה מתה בעקבות זריקת אפידורל

לפי החוקרים, ממצאים אלו משקפים דפוסי תמותה גם ממחלות אחרות. "אצל גברים באופן כללי התמותה היא גבוהה יותר, והסיבה לכך היא ככל הנראה שילוב של ביולוגיה ואורח חיים. העובדה שאנשים עם רמת השכלה נמוכה או הכנסה נמוכה, עשויה להיות בשל גורמים הקשורים לאורח חיים, כמו כלכלה – עד כמה אדם מסוגל לשים את הבריאות שלו בראש סדר העדיפויות מבחינה כלכלית. באופן דומה, ניתן להסביר את התמותה הגבוהה בקבוצות אלה גם מקורונה", מסביר גונר אנדרסון, מאוניברסיטת סטוקהולם.

זוהי לא הפעם הראשונה שנמצא קשר בין סיכוי גבוה יותר לתמותה ממחלות למצב משפחתי. אחד ההסברים לכך שרווקים ואנשים לא נשואים נמצאים בסיכון גבוה יותר הוא הסביבה שבה אנשים אלה חיים. "לרווקים יש סביבה פחות מוגנת מאנשים שחיים במערכת יחסים. בהתאם לכך, נישואים יכולים להוביל לחיים בריאים יותר עם סיכון נמוך יותר למחלות בהשוואה ללא נשואים. זה גם יכול להסביר את הסיכון הגבוה יותר לתמותה מקורונה עבור אנשים לא נשואים במחקר שלנו", הסביר סוון דרפל, פרופסור חבר לדמוגרפיה במחלקה לסוציולוגיה באוניברסיטת סטוקהולם והמחבר הראשי של המחקר.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (11.10.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.