מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה תשומת הלב התקשורתית מתמקדת בלחימה, לצד הקרבות גם האוקראינים וגם הרוסים עדיין נלחמים גם בנגיף הקורונה. מדובר במדינות אדומות עם שיעורי תחלואה גבוהים יחסית ומיליוני הפליטים שזורמים מאוקראינה למדינות אירופה וגם לישראל מעוררת לא מעט דאגה עולמית.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מאז חודש נובמבר האחרון, רוסיה נמצאת בגל של תחלואת קורונה כאשר השיא היה בחודש פברואר האחרון עם למעלה מ-165,000 מאומתים ליום. נכון להיום ישנה ירידה אם כי הנתון עדיין גבוה ועומד על ממוצע יומי של 71,159 מאומתים ליום. בסך הכל התגלו ברוסיה 17 מיליון מאומתים ונכון ל-12 במרץ 2022 למעלה מ-350,000 רוסים נפטרו מהקורונה. לצורך ההשוואה, בכל מדינות העולם נפטרו כ-6 מיליון בני אדם מהנגיף.

באוקראינה, משם החשש העיקרי בשל גל הפליטים שיוצא לפולין, רומניה, בולגריה ומולדובה, אולם משם לכל העולם, נתון המאומתים היומי נכון ל-12 בפברואר עומד על 26,000 מקרים חדשים בממוצע. הבעיה היא שמאז לא קיים נתון עדכני בשל הלחימה והערכה היא שאוקראינה נמצאת בעיצומו של גל שמתפזר כעת לכל יבשת אירופה וכאמור גם לישראל. מאז פרץ משבר הקורונה באוקראינה, התגלו שם למעלה מ-5 מיליון מאומתים לנגיף ובסך הכל נפטרו שם 112,000 בני אדם.

לאור המצב, רבים מבקשים לסייע לאזרחים באוקראינה הנמצאים תחת אש בלתי פוסקת. בשל החשש מהתפרצות מחלות, כפי שקורה פעמים רבות באזורי אסון, משרד הבריאות אף ביקש מהטסים לסייע באוקראינה וסביבתה לוודא שהם מחוסנים בחיסוני השגרה ובייחוד בחיסונים נגד קורונה, חצבת ופוליו.

על פי נתוני משרד הבריאות, בשלושת החודשים האחרונים (שכולליים גם את הגל החמישי) הגיעו לישראל 24,423 אזרחים רוסים וישראלים ששהו שם. מכל אלו, 861 ישראלים ו-169 אזרחים רוסים התגלו כמאומתים. כלומר 4.22 אחוזי מאומתים לקורונה. באותה התקופה הגיעו מאוקראינה לישראל 31,007 בני אדם, מתוכם 2,164 אזרחי ישראל שהתגלו כמאומתים ועוד 177 אזרחי אוקראינה. כלומר 7.55 אחוזי מאומתים. בעקבות עידוד העלייה משם על רקע הקרבות כמו גם מכסת הקליטה שעומדת כעת על אלפי פליטים הערכה היא שהנתון הזה צפוי לעלות באופן משמעותי. נכון להיום, לא נמצא כל קשר בין הפליטים שעוזבים את אוקראינה לבין עליה בתחלואה באירופה או בישראל. 

"משרד הבריאות ממליץ לכל היוצאים לאוקראינה ולנוסעים למטרות סיוע הומניטרית לפליטים מאוקראינה במדינות השכנות - להיות מחוסנים בחיסוני שגרה", נכתב בהודעה שהופצה על ידי משרד הבריאות. אולם גם שם מבינים כי עיקר הבעיה, לאור המצב וגל הפליטים האדיר, היא בפיקוח על היוצאים משם כאשר אחוז המתחסנים באוקראינה עומד על 57% בלבד.