מאז שנגיף הקורונה פרץ בווהאן בדצמבר 2019, מדענים ניסו לעקוב אחר התפתחויות של מוטציות, שעשויות להוביל לעמידות גבוהה וליעילות רבה יותר ביכולת ההדבקה של הנגיף, כחלק מעין תהליך אבולוציוני שנגיפים רבים עוברים. עם הזמן מרבית המדענים הגיעו למסקנה כי עד כה הנגיף נותר יחסית יציב ושככל הנראה עוד לא נשקפת סכנה ממשית לכך שהוא יפתח בעתיד הקרוב מוטציה שתהפוך אותו לקטלני יותר.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כעת חוקרים וסטודנטים לביואינפורמטיקה ומערכות ביולוגיות באוניברסיטת אילינוי מצאו ראיות לכך שהנגיף עובר מוטציות מסוימות שעלולות לעזור לו להתאקלם טוב יותר לסביבה של הגוף המארח. לדברי החוקרים, נראה שבעזרת המוטציות הללו, הווירוס מחדד טקטיקות שעוזרות לו להיות יעיל יותר ויציב יותר. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת המדעי Evolutionary Bioinformatics.

"אלה חדשות רעות, הווירוס ממשיך להשתנות"

הם גילו אזורים מסוימים בנגיף שבאופן פעיל מפתחים מוטציות. אך הם גילו שבאזורים אחרים יש סימנים להאטה בקצב פיתוח המוטציות ולהתמזגות סביב גרסה אחת של חלבוני מפתח. "אלה חדשות רעות. הווירוס ממשיך להשתנות, אבל הוא שומר את הדברים שהכי יעילים או הכי מעניינים, לעצמו", אמר גוסטבו קייטנו-אנויס, מרצה לביואינפורמטיקה באוניברסיטת אילינוי ואחד ממחברי המחקר.

עם זאת, יש גם חדשות טובות. העובדה כי חלבונים מסוימים נשארו יציבים ולא השתנו, תוכל לטענת החוקרים לסייע במציאת חיסון. "בפיתוח חיסון, לדוגמה, צריך לדעת לאילו נוגדנים הוא נצמד. מוטציות חדשות יכולות לשנות הכל, כולל את הדרך שחלבונים נבנים, את צורתם. הידיעה לגבי אילו חלבונים ומבנים נשארים בסביבה (של הנגיף, מ"ג), תספק תובנות חשובות עבור חיסונים וטיפולים אחרים", הסביר טריי תומסבסקי, דוקוטורנט למדעי המידע באילינוי, שהשתתף גם כן במחקר.

נגיף הקורונה (צילום: HQuality, shutterstock)
מוטציה בחלבוני ה-SPIKE|צילום: HQuality, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקנאביס עושה לנגיף הקורונה
>> הפעולה הפשוטה הזאת יכולה להגן עליכם מקורונה
>> מחקר חושף: זה הגיל שבו המוח מתחיל להתדרדר

החוקרים תיעדו האטה בקצב פיתוח המוטציות החל מחודש אפריל, לאחר תקופה ראשונית שבה הנגיף עבר שינויים מהירים. הם מצאו גם האטה בפיתוח המוטציות בחלבוני ה-Spike, אותם חלבונים שמאפשרים לו להיקשר לתאים בדרכי הנשימה ואותם חלבונים שמקנים לו את המראה הייחודי שהוביל לשמור. במילים אחרות, נראה שבתחילת המגפה הנגיף עבר מוטציות שהפכו אותו ליעיל יותר בהדבקה, אך כעת יש האטה ויציבות במוטציות הללו, מה שבהחלט נותן תקווה שהנגיף כרגע לא הולך ומתחזק ברמה מסוכנת.

מחקר אחר שפורסם לאחרונה בכתב העת Nature ונעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת טקסס, מצאו מוטציה מסוימת בחלבוני הספייק שייתכן שהפכה את הנגיף ליעיל יותר בהדבקה. לדברי צוות החוקרים, המוטציה הספציפית, שבמאמר מסומנת בשם D614G, נעשתה דומיננטית במהלך המגפה, אך עד כה התקשו להבין עד כמה היא השפיעה על יעילות הנגיף ועל יכולת ההתפשטות שלו. באמצעות ניסוי שנעשה על אוגרים, הם מצאו כי המוטציה D614G גורמת לעומס נגיפי משמעותי יותר בדרכי הנשימה העליונות ולפיכך עשויה גם לגרום להדבקה משמעותית יותר. מסקנותיהם היו, בין היתר, שבניסויים עתידיים שיעשו לבדיקת יעילותם של חיסונים פוטנציאלים, יש לבדוק את החיסון על נגיף בעל מוטציה זו,  שכן היא משפיעה על העומס הנגיפי ולפיכך גם על יעילות החיסון והטיפול בנוגדנים.

 מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (28.10.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.