גם השבוע נרשמה עלייה במספרי חולי הקורונה המאומתים בישראל. ברוב ימי השבוע החולף נספרו מעל 7,000 מאומתים, ועם כמעט 5,000 בשבת, הממוצע היומי לשבוע הגיע כמעט ל-6,800 מאובחנים. מקדם ההדבקה החל לרדת והגיע הבוקר ל-1.3 מה שאומר שהמחלה עדיין בסימן התפשטות. שיעור הבדיקות החיוביות מגיע כבר לסביבות 40 אחוז, בין אם משום שרבים נבדקים בביתם והולכים להיבדק בבדיקה מוסדית רק אם הם חיוביים, ובין אם משום שרבים לא טורחים כלל להיבדק, אפילו אם יש להם תסמינים עקב הקושי להגיע לעמדות הבדיקות ההולכות ומתמעטות. בישיבת ועדת הבריאות של הכנסת השבוע אמר ממונה הקורונה, סלמן זרקא, שמשרד הבריאות שוקל להתיר דיווח גם על בדיקות ביתיות ולחסוך מאנשים חולים את ההגעה לעמדות המוסדיות שבהן הם עלולים להדביק אחרים. עד כה לא יצאה הודעה רשמית על התקדמות במהלך.

עם העלייה במספרי החולים רואים השבוע כבר עלייה ניכרת במספרי המאושפזים בכלל והחולים במצב קשה בפרט. מסביבות 400 מאושפזי קורונה בתחילת החודש הגענו אתמול למעל 600 מאושפזים. מספר החולים במצב קשה מתקרב ל-160, לאחר שכבר היו פחות ממאה בתחילת החודש. מספר המאושפזים במצב קריטי עלה בשבוע החולף מ-25 ל-42 הבוקר. בהתאמה עלה גם מספר המונשמים מכ-20 במשך שבוע שעבר ל-37 היום בבוקר.

מספר המתים מקורונה בישראל עודכן ל-10,896. עדכון זה מתייחס לכמה ימים עד חודש אחורה. בממוצע מתים כיום בישראל כשני אנשים בכל יום כתוצאה מקורונה, ועוד לא ברור אם גל התחלואה החדש כבר מתבטא במספרי המתים או לא.

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

קורונה (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
המלצה לעטות מסכות בחללים סגורים|צילום: FRANCK FIFE, getty images

משרד הבריאות חוזר על המלצתו לעטות מסכות במקומות סגורים, וביום שלישי ייערך דיון נוסף של הצוות לטיפול במגפות (הצט"מ) בעניין חיסוני קורונה לפעוטות ולשם דיון נוסף על האפשרות לחסן את המבוגרים ואת קבוצות הסיכון במנת חיסון חמישית.

דיון הצט"מ יגיע בעקבות אישור ה-FDA שהתקבל השבוע לחיסוני פעוטות בין גילאי חצי שנה ושש שנים גם לחברת מודרנה, לחיסון בשתי מנות, וגם לחברת פייזר, לחיסון בשלוש מנות. לאחר שגם המרכז האמריקאי לבקרת מחלות, CDC, אישר את המהלך, חיסוני הילדים בארצות הברית צפויים להתחיל כבר השבוע. בארה"ב מדווחים מדי יום כ-100,000 חולים חדשים, ומספר המתים היומי מקורונה עומד על כ-300. אמנם בדרך כלל ילדים לא חולים בצורה קשה, אך קצתם סובלים מתופעות ארוכות טווח. במקביל מתחזק החשש כי מקרי דלקת הכבד המסתוריים בקרב ילדים שהתפרסמו בחודשים האחרונים קשורים לתחלואה קודמת בקורונה, גם אם עדיין מוקדם לקבוע זאת נחרצות.

בקוריאה הצפונית ממשיכים לדווח על מקרי מחלת החום הלא מוסברת שהיא כנראה קורונה ומונים שם כבר 4.62 מיליוני נדבקים. מספרי המקרים המדווחים יורדים בהתמדה ואתמול דיווחו שם על כ-20,000 מקרים חדשים. עד כה הם הודו ב-73 מתים מקורונה בלבד. הצפון קוריאנים הסכימו לקבל משלוח של חיסונים נגד קורונה מסין, אך לא ברור האם הם ערוכים למבצע חיסונים רחב היקף. במקביל מדווחים שם על התפרצות של מחלת מעיים לא מאובחנת חדשה, שבכירים בקוריאה הדרומית הסמוכה מעריכים שהיא כולרה או טיפוס.

במדינות רבות אחרות נרשמים עשרות אלפי מאובחנים בקורונה ביום – טייוואן, צרפת, איטליה, אוסטרליה וגרמניה. כשבוחנים את רמת התחלואה יחסית לגודל האוכלוסייה, מובילות את הרשימה מדינות קטנות, אך גם ניו זילנד, סינגפור, יוון וצ'ילה ממוקמות במקומות גבוהים.

גם מחלת אבעבועות הקוף ממשיכה להתפשט. עד הפוגת הדיווחים של סוף השבוע הגיע מספר המקרים מחוץ לארצות האנדמיות למחלה ל-2,549. בבריטניה סופרים כבר קרוב ל-600 מקרים. בספרד כ-500. בגרמניה מעל 300. בפורטוגל 276 מקרים. יותר ממאה נדבקים אותרו גם בצרפת, בקנדה ובארה"ב, ובהולנד מתקרבים ל-100. מקרה ראשון נרשם בלוקסמבורג, ושלושה באיסלנד. במזרח אירופה יש כבר מקרים בפולין, הונגריה ורומניה. באגן הים התיכון יש מקרים ביוון ומלטה. בדרום אמריקה מתרבים המקרים בברזיל, ונרשמו נדבקים בוונצואלה ובצ'ילה. בישראל מספר הנדבקים עלה בשבוע שעבר לשישה, אחד מהם תייר. באפריקה, מעבר למדינות האנדמיות בשגרה, נרשמה תחלואה חריגה בגאנה, הקרובה גיאוגרפית לניגריה. מקרים חשודים בינתיים נרשמו גם באוגנדה הקרובה לרפובליקה הדמוקרטית של קונגו שם המחלה נפוצה יותר, חלקם בקרב פליטים קונגולזים. מהעדר יכולת כרגע לבצע בדיקות במדינה, הטיסו את הדגימות שנלקחו מהחולים לדרום אפריקה לאבחון.

מכון דוידסון