אלרגיה למזון יכולה להפחית את הסיכון להידבק בקורונה בחצי, כך נמצא במחקר שפורסם לאחרונה במימון המכון הלאומי האמריקאי לאלרגיה ומחלות זיהומיות. עם זאת, אסתמה או מצבים אלרגיים אחרים כמו אקזמה ונזלת אלרגית לא הורידו את הסיכון לזיהום.

החוקרים עקבו אחרי למעלה מ-4,000 אנשים שחיו ב-1,400 משקי בית שבהם התגורר לפחות אדם אחד מתחת לגיל 21. כמחצית מהמשתתפים דיווחו על אלרגיות למזון, נזלת אלרגית, אקזמה או אסטמה. המחקר התקיים ב-12 ערים שונות בארה"ב בין מאי 2020 לפברואר 2021, לפני ההפצה הנרחבת של חיסון הקורונה.

מכיוון שהמחקר הזה התקיים בין השנים 2020 ל-2021 - לפני הופעת החיסונים והגרסאות המתקדמות של הנגיף - לא ידוע כמה מהמחקר הזה עדיין תקף היום, במיוחד כשיותר ויותר תת-וריאנטים חדשים של האומיקרון מתחילים להתפשט. 

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

החוקרים ביצעו משטחי אף של כל המשתתפים מדי שבועיים. כל משתתף גם מילא סקר שבועי, המפרט את בריאותו ופעילותו היומיומית. בנוסף, החוקרים אספו דגימות דם מעת לעת מהמשתתפים. נמצא כי אנשים שסבלו מאלרגיות למזון היו בשיעור נמוך של כמעט 50% להידבק בקורונה, בעוד שלאנשים עם מצבים אלרגיים אחרים הסיכון נשאר גבוה.

למה אלרגיות למזון מפחיתות את הסיכון להידבק בקורונה?

לא ברור עד כה מדוע אלרגיות למזון היו קשורות לסיכון מופחת להידבק בנגיף. החוקרים בדקו את הרעיון שאולי אנשים ומשקי בית עם אלרגיות למזון נוטים פחות לאכול במסעדות מה שמפחית את החשיפה שלהם לאנשים. התיאוריה הזו הופרכה ברגע שהחוקרים גילו שלמשקי בית עם אלרגיה למזון יש רמות חשיפה נמוכות רק במעט בהשוואה למשקי בית אחרים.

תיאוריה נוספת מנסה להתחקות אחרי הקולטנים שאחראים לכניסת הנגיף לגוף. אלרגיות מחסלות חלק גדול מקולטני ACE2 בתאים, והחוקרים טוענים כי הדבר מקשה בהרבה על התפשטות הנגיף בגוף. מחברי המחקר מסבירים כי דלקת מסוג 2, תגובה חיסונית הנפוצה במצבים אלרגיים, עשויה להפחית את כמות קולטני ACE2 על פני תאי הנשימה. מכיוון שקולטני ACE2 אלו משמשים כנקודת כניסה חשובה לנגיף ה-COVID-19, שיעור נמוך של קולטנים יכול להקשות על הנגיף להיכנס לגוף. עם זאת, דלקת מסוג 2 קיימת גם אצל אנשים עם אקזמה וסוגים מסוימים של אסטמה, למרות שהסיכון שלהם להידבק נותר גבוה. 

אסתמה, אישה עם משאף (צילום:  saltodemata, shutterstock)
אסתמה, אישה עם משאף|צילום: saltodemata, shutterstock

ד"ר קייטי מרקס-קוגן, אלרגולוגית מוסמכת מלוס אנג'לס, שאינה קשורה למחקר, אמרה שלאנשים עם אלרגיות למזון יש גם הבדלים מסוימים במיקרוביום או במערכת החיסון שלהם. "כאשר יש לך אלרגיה למזון, הגוף שלך מגן או מגיב יתר על המידה על ידי יצירת נוגדנים מסוימים לחלבון ספציפי", אמרה מרקס-קוגן.