חברת פייזר כבר הגישה בסוף החודש שעבר בקשה ראשונית ל-FDA לאישור חירום של חיסוני קורונה לילדים בגילים 5-12. הדיונים צפויים להתרחש בקרוב וייתכן שתתקבל הכרעה כבר בחודש חודשיים הקרובים. לצד דעיכת הגל הרביעי בארץ וחזרה זהירה לשגרה אסור לשכוח שהנגיף עדיין כאן וכמו שנוכחנו לראות בגל האחרון - בסופו של דבר רק החיסונים יכולים להכריע את הנגיף.

"כל עוד שיעור ההתחסנות הגלובלי לא יגדל באופן משמעותי, נמשיך לראות את העברת המחלה", אומר פרופ' נדב דוידוביץ', יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור. "המשך פיתוח חיסונים לגילים השונים הוא כלי חשוב להתמודדות עם מחלה שיש לה גם תופעות ארוכות טווח ההולכות ומתבררות. מובן שמעבר לחיסונים, חייבים לשלב כלים שונים של מניעה והתמודדות – לרבות התמודדות עם ההשפעות החברתיות, הנפשיות והחברתיות של הפנדמיה; תוך חיזוק מערכות הבריאות".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מהו משך הזמן הצפוי מרגע אישור החיסון לילדים ע"י ה FDA עד שנראה מבצע חיסונים נרחב בישראל?

"במהלך השבועות הקרובים צפויים להתקיים דיונים ב FDA. לאחר שאלה יאשרו את החיסון עבור ילדים מתחת לגיל 12, יחלו הדיונים בארץ. לאור הנתונים שיוצגו ע"י משרד הבריאות ובהתייעצות עם הוועדה המייעצת של החיסונים והצוות לטיפול במגפות – תתקבל ההחלטה הרלוונטית.

החלטה זו תלויה כמובן בנתונים שיציגו ב FDA, בדגש על בטיחות ויעילות החיסונים, אך גם בפרמטרים אחרים, כמו מצב התחלואה בישראל והנתונים האפידמיולוגיים הרלוונטיים לארץ. אם אכן יוחלט על מבצע חיסונים לילדים, מובן שיהיה צורך לבחון גם את ההתנהלות הלוגיסטית – היכן ועל ידי מי יינתנו החיסונים. אני מניח שתהליך כזה צפוי לארוך מספר שבועות לפחות".

מנכ
מנכ"ל פייזר אלברט בורלא|צילום: רויטרס

האם להערכתך ישראל שוב תוביל את העולם בתחום החיסונים, בדיוק כפי שעשינו עם חיסוני המבוגרים?

"זו שאלה תאורטית שקשה לענות עליה בשלב זה. אני מאמין שיש לנו את כל הכלים והתשתית כדי להוות דוגמה לעולם, בהנחה שאכן נראה שחיסוני הילדים יעילים ובטוחים.  עם זאת, חשוב להבהיר שמבצע חיסונים לילדים בישראל נועד בראש ובראשונה כדי להבטיח את שלומם ובריאותם של תושבי המדינה, וזו מטרתנו העיקרית".

איזה סוג אישור צפויים החיסונים לקבל בשלב זה?

"אני מניח שבשלב ראשון יתקבל אישור חירום, כפי שהתקבל לטובת חיסוני המבוגרים בראשיתם. רק לאחר תקופה של מספר חודשים שתכלול מעקב נרחב אחר יעילות החיסון ותופעות הלוואי ב'תנאי השטח', ייתכן אישור רשמי".

עוד ב-mako בריאות:
>>פוסט קורונה: איך תשפרו את הזיכרון שנפגע?
<<כל הפרטים על התרופה החדשה לקורונה
>>תיאוריות הקונספירציה הכי פופולריות בקורונה

מה תוכל לומר להורים שמתלבטים, בייחוד כעת לנוכח הדעיכה בגל הנוכחי? האם תועלת החיסון אכן ברורה במקרה הזה?

"אני לא חושב שיש טעם לעסוק בשאלה הזאת כל עוד אין לנו נתונים ברורים שאכן מצביעים על יעילות ובטיחות החיסון לילדים. צריך להמתין לנתונים שיתקבלו מה-FDA ומפייזר ורק אז נוכל להיות חכמים יותר. אם אכן יתברר כי החיסונים יעילים ובטוחים כפי שהוכח לגבי ילדים מעל גיל 12, אני חושב שהתועלת בהחלט רבה.

צריך לזכור שאמנם מקרים של תחלואה קשה בקרב ילדים היא נדירה, אבל היא קיימת – גם ברמת הטווח הקצר של התחלואה וגם כשמדברים על תופעות ארוכות טווח. מעבר לכך, ככל שנתח האוכלוסייה שמתחסן גדול יותר, כך הציבור כולו זוכה להגנה משמעותית יותר. בפועל, זה מאפשר ביטחון רב יותר בעת פתיחת מערכת החינוך ומניעת תחלואה כללית. אבל שוב, צריך להמתין לנתונים. אני בהחלט ממתין להם בכיליון עיניים".

תלמידים עם מסכות (צילום: חן לאופולד, פלאש/90 )
האם בקרוב כל האוכלוסיות יהיו מוגנות?|צילום: חן לאופולד, פלאש/90

"דברים צריכים להישקל בכובד ראש לפני שמחליטים לחסן ילדים"

חשוב לציין שלמרות הערכות שונות, טרם ידוע מה יהיו מסקנות הוועדה וכל האופציות עדיין על השולחן. "חיסון הילדים הוא נושא רגיש במיוחד, ואני חושב שצריך לנקוט משנה זהירות" אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן. "מצד אחד תועדו גם בארץ וגם בעולם מקרים מצערים של ילדים שנפטרו מקורונה או של מחלה קשה ושל PIMS. מצד שני -  מדובר במקרים יחסית נדירים לעומת מבוגרים שנמצאים בסיכון גבוה פי כמה למחלה קשה ולמוות.

לכן, לפני שמחליטים על מבצע חיסונים נרחב, חייבים להיות בטוחים שהתועלת של החיסונים אכן עולה על העלות – אם יש כזו. בשלב זה, אני חושב שצריך להיות אקסטרה זהירים בנושא ולהמתין לממצאים".

אתה מבין הורים שחוששים לחסן?

"אני בהחלט מבין את החשש. בשלב זה הניסוי הקליני נעשה על מדגם של אלפים בודדים. לכן, סביר בעיני שיהיו הורים שירצו להמתין זמן נוסף כדי לקבל תמונת מצב רחבה יותר שמשקפת לדוגמה גם מצבים נדירים של תופעות לוואי. כבר למדנו שחיסונים עזרו להציל את האנושות ממגיפות שונות, אבל אני חושב שדברים צריכים להישקל בכובד ראש על בסיס מידע מדעי ורפואי, לפני שמחליטים לחסן ילדים".