נתוני תחלואת הקורונה בישראל ממשיכים לצנוח ולצד זה גם ניכרות הקלות של ממש בהגבלות. לפני כשבוע הוסרה חובת עטיית המסכות בחללים סגורים ואמש (יום א') הודיע שר הבריאות כי החל מעוד שבועיים תבוטל גם חובת בדיקות ה-PCR בנמל התעופה בן-גוריון.

ההחלטה הזאת מגיעה אחרי ביקורת ציבורית על המגבלה שנותרה ולאחר דיונים בין גורמי המקצוע הרלוונטיים ובשיתוף ראש הממשלה, נפתלי בנט, הוחלט להצטרף לרוב המדינות בעולם שכבר הסירו את חובת הבדיקות בכניסה וביציאה מהמדינה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"הסיכוי להידבק - נמוך מאוד עד אפסי"

אך למרות הירידה הדרמטית בתחלואה, נדמה שיש מי שמרוויח מהמשך תפעול מתחם הבדיקות עבור נוסעים חוזרים בנמל התעופה בן גוריון. כך לדוגמה, מחלימי קורונה בעלי תעודת החלמה עדיין מחויבים בבדיקות PCR. האם יש הגיון אפידמיולוגי מאחורי ההחלטה הזאת? לא בהכרח.

כך לדוגמה, ח' שחלתה לפני שבועות בודדים בקורונה ונחתה אמש בנתב"ג לאחר סופ"ש בלונדון, ביקשה להציג תעודת החלמה על מנת להימנע מהבדיקה. כשפנתה לאחראי על מתחם הבדיקות בשדה, הציגה בפניו את התעודה וביקשה להימנע מהבדיקה, נענתה כי היא מחויבת עדיין בבדיקה כי אלו ההנחיות.

"נחַתּי אמש עם בתי אחרי חופשה קצרה בלונדון", היא מתארת. "באנגליה אין שום מגבלות, לא בכניסה למדינה או ביציאה ממנה. חליתי בקורונה במהלך חול המועד פסח וביקשתי להציג תעודת מחלימה על מנת להימנע מהבדיקה. נעניתי כי אני מחויבת בכל מקרה, אבל פטורה מבידוד. שאלתי מה עומד מאחורי ההחלטה הזאת וקיבלתי תשובה ללא כל הסבר – אלו פשוט ההנחיות.

אז מה בעצם הרעיון ולמה לא להפעיל שיקול דעת? אם אני פטורה מבידוד, רשאית להסתובב חופשי ויש לי הגנה חיסונית בתקופה הקרובה, אז מה ההיגיון מאחורי ההנחיה? אולי ההיגיון הוא רק כלכלי כדי שימשיכו להרוויח את עלות הבדיקה?".

בדיקת קורונה, נתב
צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

מחקרים שונים מראים כי למחלימים הגנה חיסונית שעשויה להגן מפני הדבקה, לפחות לתקופה של שבועות אחרי המחלה. "מבחינה רפואית הסיכוי להידבק אמנם תמיד קיים על הנייר, אך הוא נמוך מאוד עד אפסי בהפרש זמנים כזה קטן מההחלמה", מציין ד"ר מני עמראן, מומחה ברפואת משפחה וממונה הקורונה במחוז הדרום של מכבי שירותי בריאות. "מבחינה פרקטית יש לציין כי על פי הנחיית משרד הבריאות לא מומלץ לבצע בדיקת קורונה למחלימים ב-60 הימים הראשונים להחלמתם, אף אם נחשפו לחולה מאומת. יתרה מכך, מחלים שביצע בדיקה חיובית עד 90 יום מההחלמה לא ייחשב כמאומת בתחלואה חוזרת".

כך או כך, ברור כי מתחם הבדיקות לנוחתים מחו"ל הפך לתעשייה שמגלגלת כסף גדול. עלות בדיקת קורונה לנוסע יחיד בתשלום מראש באתר עומדת על 63 שקלים, ואם תנחתו בארץ ולא תשלמו מראש תיפרדו מסכום של 79 שקלים לכל נוסע.

ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה נמסר: "הרציונל בביצוע בדיקות גם לבעלי תעודת קורונה הוא הרצון שלנו לזהות תחלואה, כולל וריאנטים שמסוגלים לעקוף את ההגנה שנוצרה בעקבות החלמה. כל בדיקה חיובית של חוזרי חו"ל עוברת ריצוף גנומי, וכך מאפשרת לנו בקרה על הווריאנטים שנכנסים לארץ".