כולנו יודעים שעלינו לעטות מסכה כשאנחנו יוצאים החוצה ובמיוחד כשאנחנו נמצאים באזורים עם הרבה אנשים. אבל יש כמה סימני שאלה שעוד נותרו לגבי שימוש במסכה: כמה זמן אפשר להישאר איתה? ומה יכול לקרות אם לא מחליפים מסכה כמה ימים? האם אנחנו חשופים להדבקה? ד"ר מרינה תמיר, זיהומולוגית ופארמקולוגית, מסבירה כל מה שצריך לדעת.
כל כמה זמן יש לזרוק את המסכה?
מסכה רב פעמית צריך לכבס לאחר כל שימוש. אם אין אפשרות ומסירים אותה - כדאי לדאוג לחטא את הסביבה לפני או להניח בשקית אטומה. לגבי מסכות חד פעמיות (מסכות מנתחים), לא רצוי למחזר מסכה אפילו לא באותו היום – משתמשים וזורקים.
מהי הדרך המומלצת והבטוחה ביותר לעטות מסכה?
הצורה האידיאלית היא להשתמש בשתי מסכות כירורגיות חד פעמיות – זו מעל זו. אמנם קצת קשה לנשום עם זה אבל זה מומלץ מאוד בעיקר למי שנאלץ לעבוד באופן שדורש קרבה פיזית לאנשים. כששומרים על מרחק אפשר להסיר מסכה אחת ולהסתפק באחת בלבד. אני ממליצה את זה בעיקר לציבור המורים שנאלצים לשהות לצד תלמידים, או לציבור הקשישים. ותמיד מומלץ לשטוף ידיים לפני כל שימוש. אם אתם עובדים בעבודה שדורשת לעטות מסכה במשך שעות והיא מציקה וכואבת, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לחבוש מסכה ללא כאבים.
עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: המאכלים שיכולים לפגוע לכם בראייה
>> הסיכון שלכם להידבק יעלה אם תלכו למקום הזה
>> זו הטעות הכי גדולה שאתם עושים עם המסכה שלכם
מה קורה אם עושים שימוש חוזר במסכה?
הסיכון אמנם נמוך אבל קיים. מעבר לפגיעה באפקטיביות של המסכה, הסיכון העיקרי זה להידבק בקורונה. בעיקר אם המסכה לא נמצאת במקום סטרילי או אם מישהו מתעטש עליה במקרה. לפי אתר משרד הבריאות, מומלץ להחליף את המסכה בכל פעם שהיא נרטבת, מתלכלכת או בסיום יום. מסכות רב-פעמיות (מבד) ניתן לכבס בטמפרטורה של 70 מעלות ומעלה במשך לפחות 30 דקות. אפשר לייבש אותה בשמש או במייבש כביסה. כאמור, מסכות חד-פעמיות יש לזרוק בתום השימוש.
במשרד הבריאות מדגישים כי מסכה בלויה לא מגנה. אם המסכה לא הדוקה מספיק, קרועה, רטובה או לחה לא תספק הגנה טובה. לפי ארגון הבריאות העולמי חובה לרחוץ ידיים במים וסבון (במשך 40-60 שניות) או בג'ל אלכוהול (במשך 20-30 שניות) לפני שעוטים את המסכה ואחרי שמסירים אותה.