הידיעות המדאיגות בדבר מקרי הידבקות חדשים בבנימינה ובמודיעין גורמות לנו לתהות אם הקורונה צפויה לשוב לחיינו ולפגוע בחיי השגרה שאליהם כה התרגשנו לשוב. היום (יום א') צייץ פרופ' רן בליצר בטוויטר כי "ההתפרצויות האחרונות במודיעין ובנימינה נגרמו כנראה מזן הדלתא וכי הוא אחראי ל-30-40% מההדבקות בשבועות האחרונים כאן ויהפוך, כמו ב-UK לזן העיקרי וכמעט הבלעדי כאן - בשל המידבקות הגבוהה שלו (פי 1.5) כל חוזר חו״ל שלא יקפיד על בידוד כשנדרש - יכול להביא (לכל הפחות) להתפרצות מקומית רחבה בילדים".
פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות ב"כללית" וראש קבינט המומחים הלאומי לקורונה, מסביר: "בשלושת השבועות האחרונים גרם הזן להתפרצות נרחבת בבריטניה, שזינקה מ-2,000 חולים למעל 10,000 חולים ליום, ומגמת העלייה נמשכת. זאת אף ש-40 אחוז מהאוכלוסייה שם מחוסנת בשתי מנות, ועוד כ-25 אחוז במנה אחת.
הנתונים מבריטניה מלמדים שמדובר בזן מידבק משמעותית יותר מהזן שהיה מוכר בישראל עד כה (אלפא) - פי 1.5 ויותר".
עוד מציין פרופ' בליצר עדויות מספר שלפיהן נראה כי 40-30 אחוז מהתחלואה המעטה בישראל כבר נגרמת על ידי זן זה. "בשתי ההתפרצויות האחרונות, גם במודיעין וגם בבנימינה, עוד אין ריצוף מלא אבל יש עדות מעבדתית ראשונה שכנראה אכן מדובר בדלתא".
ההתפרצויות האחרונות במודיעין ובנימינה נגרמו כנראה מהזן דלתא
— Ran Balicer (@RanBalicer) June 19, 2021
הוא אחראי ל-30-40% מההדבקות בשב׳ האחרונים כאן ויהפוך, כמו ב-UK לזן העיקרי וכמעט הבלעדי כאן - בשל המידבקות הגבוהה שלו (פי 1.5)
כל חוזר חו״ל שלא יקפיד על בידוד כשנדרש- יכול להביא (לכל הפחות) להתפרצות מקומית רחבה בילדים
>
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מהו החשש העיקרי?
"מעל לשליש מתושבי ישראל לא מחוסנים, רובם הגדול ילדים. בשל אופיו המידבק של הזן, עולה חשש כי הוא יגרום גם להתפרצויות מקומיות מוגבלות, אך גם להעברה מתמדת בתוך ובין הקהילות. יתרה מכך, חשוב להבין שיש משמעות לתחלואה בילדים. אמנם מדובר בסיכונים יחסית נדירים אך הם קיימים, ומעבר לכך לא ברור מהן השלכות הנגיף על עתיד הבריאות העתידית של החולים בו. כמו כן, קיים חשש לבוגרים הלא מחוסנים, בפרט ביישובים שבהם יש ריכוזים של בוגרים לא מחוסנים, וגם, במידה פחותה, לבוגרים מחוסנים".
"בשתי ההתפרצויות האחרונות, גם במודיעין וגם בבנימינה, עוד אין ריצוף מלא אבל יש עדות מעבדתית ראשונה שכנראה אכן מדובר בדלתא. הגנת החיסון מלאה וזהה לזן אלפא לגבי הסיכון למחלה קשה, אך קצת פחות מלאה לגבי הסיכון להדבקה"
פרופ' רן בליצר
מדוע בעצם מחוסנים גם צריכים לחשוש?
"העדויות כרגע מדברות על כך שמי שחוסן בשתי מנות של חיסון פייזר מוגן בצורה טובה גם מפני הזן דלתא. ההגנה היא מלאה וזהה לזן אלפא לגבי הסיכון למחלה קשה, והיא קצת פחות מלאה לגבי הסיכון להדבקה.
לכן, החיסון לא מבטיח באופן מלא שאדם לא יידבק ולא ידביק, אבל הוא מוריד את הסיכון באופן משמעותי לכך לעומת לא אדם שאינו מחוסן, ובוודאי מקטין דרמטית את הסיכון למחלה קשה בעקבות ההדבקה".
מה צריך לעשות בפועל?
"לשפר את ההתנהלות בנתב״ג, לוודא שמתקיימות בדיקות קפדניות לכל הנכנסים ללא יוצאים מן הכלל, וכן לוודא שכל מי שנדרש לבידוד אכן מקיים אותו. כמו כן יש להמשיך לנטר ולנהל כל התפרצות, כדי להכיל אותה ברמה המקומית. אם תהיה התפשטות נרחבת יותר נצטרך לבחון מחדש את מדיניות הבידוד וההתנהלות של ילדים לא מחוסנים בחללים סגורים, ועמו גם לבחון שוב את האפשרות להמליץ (ולא רק לאפשר) חיסון בני 16-12".
עוד ב-mako בריאות:
>> בבריטניה התגלו מקרים חדשים של מחלה נדירה
>> יש דבר אחד שמומלץ לא לאכול לפני השינה
>> 5 דרכים שבהן אתם הורסים לעצמכם את הכבד
"אם לא היה 'ייבוא' מחו"ל - זה לא היה קורה"
בימים האחרונים ניכר שיש עלייה מסוימת בנתוני התחלואה בארץ. אמנם מדובר בעלייה איטית ומתונה אך בכל זאת הגרף ברור, ובכל יום נוספים עוד מספר חולים בודדים. אם ביום שישי האחרון למשל אובחנו 34 חולים, אתמול המספר עמד על 46. ד"ר דורון דושניצקי, מומחה לרפואת ילדים מחטיבת הרפואה ב"לאומית שירותי בריאות" וחבר עמותת "מדעת" וועד חיפ"א, מוטרד מהמגמה, שלהערכתו קשורה באופן ישיר לידיעות האחרונות על התפשטות וריאנט הדלתא.
"הווריאנט מתפשט ומידבק במהירות גדולה, וברור לנו שאם לא היה 'ייבוא' מחו"ל זה לא היה קורה במדינה שהייתה נקייה כמעט לחלוטין מקורונה. אני חושב שרצוי להקשיח את הכללים בנתב"ג ולדאוג לבידוד ראוי של החוזרים. רק אם נצליח למנוע את המגע של הנוסעים השבים עם שאר האוכלוסייה אולי נצליח להשתלט על עליית התחלואה בזמן.
"אנחנו עדיין לא רואים ערים אדומות, אך מהיכרותנו עם הנגיף, לא צריך לעבור זמן רב עד שמספר החולים יעלה בצורה שיהיה קשה להשתלט עליה"
ד"ר דורון דושניצקי
"אנחנו עדיין לא רואים ערים אדומות, אך מהיכרותנו עם הנגיף, לא צריך לעבור זמן רב עד שמספר החולים יעלה בצורה שיהיה קשה להשתלט עליה".
מדוע מחוסנים נדרשים לבידוד?
"החיסון מגן בצורה טובה, אבל גם מחוסנים עלולים להעביר את הווריאנט החדש, ולכן נקיטת אמצעי זהירות קריטית פה, גם אם נדמה שמדובר בצעד היסטרי. חשוב ללמוד את המצב לעומק ולא להקל ראש בעניין. כל מקרה אפידמיולוגי חייב להיבחן ולעבור מעקב כדי למנוע התפשטות. אנחנו נמצאים במצב שבו עדיין ניתן לשלוט בתחלואה וכדאי לנצל את המומנטום".