מחקר חדש מגלה עלייה מדאיגה של פי 3 בכמות העישון בקרב עובדים וצוותים רפואיים בבתי החולים, שדיווחו על עליה במתח בעקבות מגפת הקורונה. יותר ממחצית (59%) מעובדי בתי החולים דיווחו על עלייה ברמות הלחץ הנפשי, ומעל שליש (35%) שדיווחו שהם מעשנים הבחינו בעלייה משמעותית בכמות העישון שלהם מדי יום במהלך מגפת הקורונה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
המחקר נערך בתקופה של בין הגל הראשון לשני - דווקא בתקופה של תחלואה נמוכה יחסית בקורונה – והתבסס על קרוב ל-1,000 עובדי בית החולים 'הדסה' בירושלים. מתוך כלל הרופאים, האחיות, אנשי המקצוע בתחום הבריאות ועובדי ההנהלה והתחזוקה שנבדקו – 132 מעשנים. בניגוד למחקרים דומים שבוצעו ברחבי העולם והתמקדו ברמות הלחץ בקרב אוכלוסיות כלליות במהלך הסגרים המוקדמים, מחקר חדש זה התמקד בעובדי בית החולים שעבדו בעומס רב יותר לעומת שאר המשק.
המחקר נערך בהובלת ד"ר יעל בר-זאב וד"ר ניר הירשהורן מבית הספר לבריאות הציבור, המרכז הרפואי הדסה והאוניברסיטה העברית, ובשיתוף עם פרופ' יהודה נוימרק מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית וד"ר מיכל שאולי-אהרונוב מהמרכז האקדמי לב. המחקר התפרסם בגיליון מיוחד של כתב העת המוביל Nicotine and Tobacco Journal, המוקדש לעישון ולקורונה.
עישון סיגריות הינו גורם המוות המוביל בעולם, ובישראל מתים כל שנה כ-8,000 איש כתוצאה ישירה מנזקיו. ממצאי המחקר מדגישים את הצורך במתן תמיכה בבריאות הנפש לכל עובדי בתי החולים כחלק מההתמודדות עם המגפה, תוך מתן תשומת לב ספציפית למעשנים ולאלה החווים הפרעות שינה. "מעשנים רבים לא יהיו פתוחים לתוכניות הפסקת עישון כרגע", מציינת ד"ר בר זאב. "עם זאת, מכיוון שהמגפה לא מראה סימני דעיכה, קיים הכרח לספק להם תמיכה על מנת למנוע החמרה בעישון על כל הנזק הבריאותי מכך. משרדי הבריאות ובתי החולים צריכים להתייחס לבריאות הנפשית של עובדיהם ולספק תמיכה בהתמודדות עם מתח לכל הצוות שלהם".