במספר מחקרים במדינות שונות בעולם נמצא כי למרות שמספרי המאומתים לקורונה זהים, יש יותר מקרי מוות בקרב גברים מאשר נשים. כך בארה"ב, הנתונים מראים על הבדל של כ-20% בין גברים לנשים במקרי המוות כתוצאה מקורונה. כעת מחקר חדש מצביע על ההורמון הנשי, אסטרוגן כגורם שיכול להסביר את הפער המגדרי.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
המחקר שפורסם ב- BMJ Open, עקב אחרי נתוני רישום הבריאות הלאומי השוודי של יותר מ-16,000 נשים, בגילאי 50 עד 80, שנבדקו חיוביות לקורונה בין ה-4 בפברואר ל-14 בספטמבר של 2020. מדובר בנשים שרובן עברו גיל המעבר, תקופה שבמהלכה בדרך כלל רמות האסטרוגן יורדות.
17% מכלל הנשים נטלו תוספי אסטרוגן כדי להקל על תסמיני גיל המעבר, 227 מהן היו בטיפול אנדוקריני, טיפול בסרטן השד המוריד אסטרוגן. לאחר שהחוקרים הביאו בחשבון את התחלואה הנלווית של הנשים, גילן וגורמים סוציו-אקונומיים, הם גילו שנשים שנטלו תרופות שהעלו את רמות האסטרוגן, היו בסיכון נמוך ב-53% למות מקורונה בהשוואה לנשים שלא טופלו.
נשים וגברים מגיבים בצורה שונה לקורונה
הממצא הזה מתקשר למחקרים תצפיתיים אחרים שקישרו רמות גבוהות של אסטרוגן לסיכון נמוך יותר לחלות במחלה קשה מקורונה. אסטרוגן נחשב להורמון שמסייע למערכת החיסון, ומעודד ריבוי של תאים חיסוניים שמייצרים נוגדנים ונלחמים בזיהומים. אצל נשים לאחר גיל המעבר חלה ירידה דרסטית ברמות האטסרוגן ובמקביל לכך גם ירידה משמעותית בכמות תאי מערכת החיסון.
"לתרופות שמגבירות את רמות האסטרוגן עשויות להיות תפקיד במאמצים טיפוליים להקל על חומרת המחלה בנשים לאחר גיל המעבר", כותבים החוקרים, אך הם מדגישים כי יש "לחקור זאת בניסויי ביקורת אקראיים".
"זהו מחקר תצפיתי שמשווה בין שלוש קבוצות של נשים, בהתבסס על האם השתמשו בטיפול הורמונלי כדי להגביר את רמות האסטרוגן או שהפחיתו את רמות האסטרוגן או אף אחת מהן - כתוצאה מטיפול בסרטן השד. הממצאים הם ככל הנראה דרמטיים", סיכם סטיבן אוונס, פרופסור לפרמקואפידמיולוגיה, בית הספר להיגיינה ורפואה טרופית בלונדון.