נגיף הקורונה עוד כאן, ולמרות המספרים הנמוכים שממשיכים לרדת (אמש אובחנו 1,919 מאומתים ובבתי החולים יש 196חולים קשה) כנראה הוא לא ימוגר לחלוטין בתקופה הקרובה. החיים לצד הקורונה והסרת ההגבלות עלולים לזמן הפתעות פחות נעימות כאשר בן משפחה או חבר נדבקים ומייצרים תגובת שרשרת של הדבקות או סיכונים להדבקה בקרב כל מי שהיה בסביבתם. מתי הסיכון הגבוה ביותר להידבק ואיך אפשר לוודא שאתם מסכנים כמה שפחות את האנשים סביבכם?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מרגע הופעת התסמינים - מתי הזמן הכי מדבק?

על פי הנתונים שנאספו עד כה, הרוב המכריע של האנשים שנדבקים בנגיף הקורונה מדבקים בתקופה הצמודה לפני ואחרי הופעת התסמינים. רוב האנשים כבר לא מדבקים 5 עד 6 ימים לאחר הופעת התסמינים. על פי ה-CDC הדבקות רבות, במיוחד מנגיף האומיקרון, מתרחשות לרוב יום עד יומיים לפני הופעת התסמינים ובמהלך היומיים-שלושה לאחר מכן.

ביום ה-10 לאחר תחילת התסמינים, רוב האנשים כבר לא יהיו מדבקים, כל עוד הסימפטומים שלהם המשיכו להשתפר והחום שלהם נעלם. אנשים שנמצאו חיוביים לנגיף אך לא מפתחים תסמינים במהלך 10 הימים הבאים לאחר הבדיקה כנראה גם אינם מדבקים יותר.

מרגע החשיפה לנגיף - מהו הזמן הכי מדבק? 

משך הזמן מהחשיפה לנגיף עד הופעת הסימפטומים (המכונה תקופת הדגירה) נחשב ליומיים עד 14 ימים. התסמינים מופיעים בדרך כלל תוך חמישה ימים עבור וריאנטים מוקדמים, ותוך ארבעה ימים עבור וריאנט דלתא. נראה כי תקופת הדגירה קצרה אף יותר - כשלושה ימים - עבור אומיקרון. בכל הזמן הנתון הזה קיים סיכוי להדבקה ולכן עטית מסכות במקרה הזה, במיוחד בתוך הבית, יכולה לעזור להפחית את הסיכון שמי שנדבק אך עדיין לא חווה תסמינים עלול להדביק אחרים מבלי לדעת.

האם אנשים ללא תסמינים יכולים להפיץ את הנגיף לאחרים?

אנשים שנדבקו ולא חווים תסמינים יכולים גם הם להפיץ את הנגיף ולהדביק אחרים. מאומת לנגיף עלול להיות מדבק 48 שעות לפני שהוא שמתחיל לחוות תסמינים. למעשה, אנשים ללא תסמינים עשויים להיות בעלי סבירות גבוהה יותר להפיץ את המחלה, מכיוון שהם לא מבודדים והם ממשיכים לבוא במגע עם אנשים. 

מה לגבי אנשים שמעולם לא פיתחו תסמינים ורק אומתו בנגיף? מחקר מצא שכמעט אחד מכל ארבעה זיהומים עלול להיות מועבר על ידי אנשים עם זיהומים א-סימפטומטיים. נראה כי שיעור ההעברה הא-סימפטומטי גבוה אף יותר במקרה של וריאנט האומיקרון.

בדיקת אנטיגן עם פס חלש (צילום: Georgy Dzyura, shutterstock)
צילום: Georgy Dzyura, shutterstock

איך אפשר לוודא שאני לא מדבק יותר?  

למרות האמינות הפחותה שלהם בבדיקה לזיהוי קורונה, המומחים ממליצים להשתמש דווקא בבדיקות האנטיגן כדי לזהות האם עדיין יש סיכוי להדביק אחרים, זאת מכיוון שבדיקות PCR רגישות יותר ויכולות לזהות כמויות קטנות של וירוסים לא מדבקים. בדיקות אנטיגן מהירות, לעומת זאת, יכולות לזהות בעיקר עומסים נגיפיים גבוהים שמעידים על יכולת ההדבקה.

האם אפשר לבדוק אם אני מדבק יותר?

באופן כללי, אנשים שנבחנו חיוביים והם סימפטומטיים נמצאים בסיכון גבוה יותר להעברה. כך גם אם מישהו הנושא את הנגיף משתעל או מתעטש, יש סיכוי גדול יותר שהוא יכול להפיץ את הנגיף לאחרים מכיוון שהוא משחרר טיפות נשימה הנושאות את הנגיף. אך מחקרים מראים שגם שאנשים עם זיהומים א-סימפטומטיים, למרות שהסבירות נמוכה יותר מאנשים סימפטומטיים, יכולים להעביר את הנגיף לאחרים.