נגיף הקורונה יכול להשפיע בדרכים שונות על אנשים שונים. עד כה נצפו תופעות לוואי רבות ומשונות, חלקן נפוצות יותר ואחרות פחות. עד כה תועדו בעולם כמה מקרים של הידבקות חוזרת בקורונה, שאמנם לא נחשבת נפוצה, אך היא בהחלט אפשרית. תופעה זו של הידבקות נוספת בנגיף לאחר החלמה נחקרת בחודשים האחרונים ועדיין נותרו סביבה לא מעט סימני שאלה. במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי The New England Journal of Medicine, נחשף מקרה שנראה בהתחלה כמו הידבקות חוזרת – אך התגלה כתוצאה של מוטציה של הנגיף שהתרחשה בתוך גופו של המטופל שהובילה להתפתחות נוספת של מחלה.
במקרה מתואר גבר בן 45 שחלה בקורונה וסבל מסיבוכים, ביניהם תסמונת אנטי-פוספוליפידית (המתבטאת בבעיות קרישה בכלי הדם) חמורה שהסתבכה בשל דימום נרחב מנאדיות הריאה. במילים אחרות, הפגיעה בכלי הדם הובילה לדימום בריאות, האופיינית לדלקת ריאות חמורה.
כאשר אושפז לראשונה בבית החולים, הוא טופל ברמדיסיוויר ובסטרואידים במשך חמישה ימים ולא הזדקק למכונת הנשמה. לאחר מכן שוחרר לביתו והתבקש להיות בבידוד בבית במשך חודשיים, אך במשך הזמן הזה נאלץ להתאשפז בבית החולים פעמים נוספות בשל תשישות, כאבי בטן וקוצר נשימה. באחת הפעמים הוא סבל מתת-חמצן בדם והרופאים חששו מדימום נוסף בריאות ולכן טופל שוב בסטרואידים.
במהלך אשפוזו הרביעי, 72 ימים לאחר שנדבק לראשונה, נעשתה בדיקת קורונה נוספת שחזרה חיובית ואישרה כי הוא נדבק מחדש בנגיף. הוא טופל ברמידיסיוויר במשך 10 ימים ובדיקת הקורונה שנעשתה לאחר מכן חזרה שלילית. כחודש לאחר מכן, הוא נאלץ להתאשפז שוב בבית החולים בשל צלוליטיס, דלקת ברקמות החיבור התת-עוריות, המתבטאת באדמומיות, נפיחות, רגישות וכאבים באזורים המודלקים. צלוליטיס יכולה גם להוביל לתסמינים נוספים כמו חום גבוה, כאבי ראש, צמרמורות והזעה. הוא שוב סבל מתת-חמצן בדם, ביצע בדיקת קורונה נוספת שחשפה כי הוא נדבק מחדש בנגיף בפעם השנייה. הוא שוב טופל ברמידיסיוויר ובדיקת הקורונה חזרה שלילית. מצבו הבריאותי המשיך להחמיר והוא טופל בקוקטייל נוגדנים Regeneron. ביום ה-154, המטופל מת כתוצאה מאי-ספיקה נשימתית.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שמדווחים נסייני החיסון של "פייזר"
>> קבלו אותו: הירק שמפחית חשק למתוק
>> אוכלים כשאתם בסטרס? מצאנו פתרון עבורכם
החוקרים בדקו את העומס הנגיפי בגופו מתוך דגימות שנלקחו מהמטופל וגילו כי הרמות הגבוהות ביותר של הנגיף נמצאו בריאות ובטחול שלו. בנוסף לכך, נמצא כי נגיף הקורונה עבר מוטציה מהנקודה שהוא נבדק לראשונה ויצא חיובי לקורונה ועד למותו. הם הסיקו כי למרות שישנם מקרים שבהם גם חולים עם מערכת חיסונית חלשה הצליחו להתגבר על הנגיף, במקרה זה, המטופל סבל מזיהום ממושך כתוצאה מהתפתחות מואצת של מוטציה בנגיף בגופו. והבדיקות שנעשו, שלכאורה הצביעו על הדבקות חוזרות בנגיף למעשה הטעו את הרופאים – הנגיף נשאר כל הזמן הזה בגופו של המטופל ועבר מוטציה.
ממצאים אלה מדאיגים בהחלט, אם כי נראה שמדובר במקרה יוצא דופן וקשה להגיד עד כמה מקרים כאלו נפוצים באוכלוסייה הכללית. בנוסף לכך, החוקרים לא נתנו תשובה לשאלה מדוע חלק מהבדיקות יצאו שליליות וכיצד זה קרה, אם אכן הנגיף נשאר בגופו כל הזמן הזה. נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין לעומק עד כמה מקרה זה עשוי לקרות שוב באוכלוסייה הכללית, כך שצוותים רפואיים יהיו ערוכים יותר למתן טיפול מתאים – שיציל חיים.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (17.11.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.