אנחנו יודעים שהסיכוי ללקות בצורה חמורה יותר של מחלת הקורונה גבוה יותר בקרב אנשים המשתייכים לקבוצות סיכון מסוימות המבוססות על גיל ומחלות רקע. עם זאת, ישנם לא מעט מקרים שבהם נראה כי גם אנשים צעירים ובריאים נמצאים בסכנת חיים בשל נגיף הקורונה, מבלי להבין מדוע זה קורה דווקא להם. נראה כי למרות האוכלוסיות בסיכון, במקרים רבים קשה לנבא מראש מי ילקה בצורה חמורה יותר של מחלת הקורונה. זה הוביל מדענים לעבוד לילות כימים כדי לנסות למצוא דרכים נוספות לזהות בשלב התחלתי מי עשוי להיות בסיכון לפתח מחלה חמורה כתוצאה מהידבקות בנגיף. כעת מחקר חדש מציע דרך מעניינת ומקורית לעשות את זה. חוקרים מצאו קשר בין רגישות לטעמים מרים ולסבירות נמוכה יותר לחלות בקורונה.
תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת הרפואי JAMA Network Open והן מצביעות על כך שאנשים שיש להם רגישות יתר לתרכובות מרות הם בסבירות נמוכה יותר להידבק בנגיף. כלומר, ייתכן שאם אתם פחות בקטע של ברוקולי, או טעמים מרים אחרים – אתם עשויים להיות בסיכון נמוך יותר להידבק בנגיף. במהלך שנות ה-90, הפסיכולוגית לינדה ברטושוק טבעה את המונח "טועמי-על", כדי לתאר אנשים שרגישים באופן קיצוני לטעמים מרים, שמהווים כ-25 אחוזים מהאוכלוסייה. קבוצה נוספת שמהווה 25 אחוזים נוספים מהאוכלוסייה הוגדרה כ"ללא טעם", כלומר כמעט ולא מצליחים לזהות טעמים מרים. ושאר 50 האחוזים שנותרו נקראים בפשטות "טועמים" – אנשים שקולטים טעמים מרים אך לא ברמה קיצונית שמרגישה לא טעימה.
"טועמי-על" הם רגישים יותר לטעמים מרים משום שיש להם פי ארבעה יותר פקעיות טעם על גבי הלשון. התרכובות המרות שנחוות כלא טעימות בקרב "טועמי-על" מצויות בין היתר בברוקולי, בכרוב ובכרוב ניצנים. זוהי לא הפעם הראשונה שנמצא כי "טועמי-על" בסיכון גבוה יותר לבעיות רפואיות. נמצא בעבר כי הם בסיכון גבוה יותר לפוליפים במעי הגס. יש לציין כי לירקות המשתייכים למשפחת המצליבים (כמו ברוקולי וכרוב) יש לא מעט יתרונות בריאותיים, ביניהם נמצא כי הם שומרים על בריאות הלב ומפחיתים סיכון למחלת הכבד השומני. כך שאין ספק שגם משתלם במיוחד להיות דווקא בקבוצת האנשים שלא רגישים לטעמם המר.
עוד ב-mako בריאות:
>> חשבה שזה צינון – והתברר שמדובר במחלה נדירה
>> חוקרים גילו שאנשים מסוימים מזדקנים מהר יותר
>> קולות לעיסה משגעים אתכם? מחקר חושף את הסיבה
במחקר השתתפו 1,935 מבוגרים, 266 מהם נמצאו חיוביים לקורונה. אנשים שהשתייכו לקבוצת ה"ללא טעם" היו בסבירות הגבוהה ביותר להימצא חיוביים לקורונה, להתאשפז ו/או לסבול מתסמינים ממושכים - בהשוואה ל"טועמי-על" ול"טועמים". 86 אחוזים מהאנשים שלקו בצורה חמורה של קורונה שהצריכה אשפוז היו מקבוצת ה"ללא טעם". פחות משישה אחוזים מ"טועמי-העל" נמצאו חיוביים לקורונה.
הנרי ברהם, רינולוג והחוקר הראשי במחקר, משער כי קשר זה בין פקעיות הטעם למחלת הקורונה עשוי להסביר מדוע ילדים פחות רגישים לנגיף הקורונה, כיוון שמספר פקעיות הטעם עולה עם הגיל. אך למרות שהמחקר מראה פוטנציאל משמעותי לאבחון מוקדם של קורונה חמורה וקורונה ממושכת, עדיין מדובר במחקר קטן ונדרשת כמות משתתפים גדולה יותר כדי להבין עד כמה התוצאות הללו אמינות. נוסף על כך, לא צוינו במחקר מאפיינים נוספים על האוכלוסיות שנבדקו, שכן עשויים להיות גורמי סיכון שהשפיעו על התוצאות. למרות זאת, מדובר בכיוון מחקרי מעניין שאם יתברר אמין, עשוי לסייע במלחמה בנגיף הקורונה, כמו גם במחלות אחרות.
באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו לעבור בדיקת קורונה:
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (31.05.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.