המסכות הפכו בשנה וחצי האחרונות לחלק בלתי נפרד מחיינו כגורם מרכזי בהתמודדות מול מגפת הקורונה, לצד ההגבלות והחיסונים כמובן. חובת עטיית המסכות הובילה לשגשוג במכירת מסכות מסוגים שונים שיצאו לשוק, לא כולן נבדקו והוכחו כמגינות מפני הדבקה. רובנו משתמשים במסכות כירורגיות פשוטות או מסכות בד אופנתיות, כעת מחקר חדש שפורסם בכתב העת Physics of Fluids, שהשווה בין יעילות סוגי המסכות השונים מעלה את השאלה האם ועד כמה הן אכן שומרות עלינו מהדבקה.

צוות חוקרים מאוניברסיטת ווטרלו בקנדה ביצעו ניסוי באמצעות בובות החייאה שיכולות לדמות את פעולת הנשימה באופן מלא. החוקרים גרמו לבובות לנשוף טיפות אירוסול (חלקיקים מזהמים) באמצעות שמן זית בחדר גדול ולא מאוורר, כשהן עוטות מסכות שונות כולל מסכות בד תלת שכבתיות, כירורגיות ומסכות N95.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

החוקרים בדקו את כמות האירוסולים שהצטברו בחלל במרחק של 2 מטר מהבובות ולא נחסמו מהמסכה והשוו בין יעילותן של המסכות השונות. על פי התוצאות, מסכות בד ומסכות כירורגיות בסיסיות מסוגלות לסנן חלקיקים מהאוויר ביעילות נמוכה מאוד של 12.4% ו- 9.8% בהתאמה לעומת יעילות ברמה של 60% (למסכות N95) ו-46% (למסכות KN95).

לטענת החוקרים, בצילומים מהמחקר ניתן לראות רווחים בחלק העליון של המסכה הבסיסית באזור שבו היא פוגשת את האף שמאפשרים לחלקיקים לברוח לאוויר, מה שמוביל למסקנת החוקרים ששתי מסכות הפרימיום "הן עדיין הבחירה המומלצת בהקלה על העברת מחלות שעוברות באוויר בחללים סגורים".

עוד ב-mako בריאות:
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>פריצת דרך ישראלית במלחמה נגד זן הדלתא

>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם

מסכות רב פעמיות (צילום:  Phuttharak, Shutterstock)
נדרשת הגנה יותר מסיבית|צילום: Phuttharak, Shutterstock


מה זה אירוסולים ואיך הם קשורים לקורונה?

הטיפות שנוצרות כשאנחנו מדברים או משתעלים מכילות מים, מלחים ריר ונגיפים. כשהמים מתאדים, הטיפות הופכות לחלקיקים רטנים המכונים אירוסול, שגודלם הוא 0.005 מילימטר. החלקיקים האלה נישאים בקלות באוויר למרחק של מטרים אחדים ויכולים גם לרחף באוויר במשך שעות.

בתחילת המגפה רוב המומחים גרסו כי הנגיף מועבר בעיקר בהדבקה טיפתית דרך מגע קרוב, אך עם הזמן חוקרים העלו גם את האפשרות כי תיתכן הדבקה דרך האוויר כתוצאה מאירוסולים, אופציה שכעת מתחזקת עם התפתחות הווריאנטים השונים.

 תלמדו מהרופאים

"אין ספק שזה מועיל ללבוש כל כיסוי פנים, הן להגנה מקרוב והן מרחוק". אמר סרחי ירוסביץ', פרופסור להנדסת מכונות ומכטרוניקה ומוביל המחקר. "עם זאת, יש הבדל רציני מאוד ביעילותן של מסכות שונות בכל הנוגע לשליטה על אירוסולים. יש סיבה למשל שהרבה רופאים חובשים מסכות N95, החידוש כאן הוא שסיפקנו מספרים מוצקים וניתוח קפדני כדי לתמוך בהנחה זו".

המחקר מגיע לאחר שמומחים רבים דיברו על הצורך לשדרג את המסכות עם עליית גרסת הדלתא. כך למשל, מייקל אוסטרולם, אפידמיולוג ומנהל מרכז מחלות זיהומיות באוניברסיטת מינסוטה, אמר בראיון לרשת CNN, שהגיע הזמן שאנשים ישדרגו את מסכות הבד שעושות מעט מאוד כדי להגן מפני העברת וירוסים. "צריך לדבר על מכשירי הנשמה מסוג N95 שיעשו רבות הן לאנשים שטרם חוסנו וגם לאחרים שעלולים להידבק שוב גם אחרי שחוסנו".