חובת המסכות הוטלה בישראל באפריל 2020. היא בוטלה בחודש יוני 2021 כשווריאנט אלפא נעלם מהמדינה, אך כעבור כשבוע כבר החזירו אותה בגלל התפרצות וריאנט דלתא. אתמול, במוצ"ש, שוב בוטלה חובת המסכות, למעט במרפאות, בתי חולים, מוסדות לגיל השלישי, ובטיסות. אפילו בתחבורה הציבורית (הקרקעית) ביטלו את חובת המסכות, למרות שעדיין נרשמים מדי יום כמה אלפי נדבקים חדשים, מקדם ההדבקה במגמת עליה, והירידה במספר החולים במצב קשה נעצרה בימים האחרונים.
לפני שלושה שבועות עדיין היו מעל 8,000 מאובחנים מדי יום בממוצע. לפני שבועיים צנח המספר לכ-5,000 נדבקים ליממה, ובשבוע האחרון, שבו רבים טסו לחו"ל ואחרים בילו בפעילויות עתירות משתתפים ירד המספר לכ-3,700 ליממה, במקביל לירידה במספר הבדיקות. רק בימים הקרובים נדע אם פעילויות פסח הביאו לעליה בהדבקות שתתבטא במאומתים רבים יותר.
מספר החולים במצב קשה עמד הבוקר על 223, כש-93 מתוכם במצב קריטי. 10,658 בני אדם מתו עד כה מקורונה בישראל. בחודש פברואר, שיא האומיקרון, מתו 1,259 חולים ובחודש מרץ 301. באפריל ידוע עד כה על מותם מקורונה של 107 חולים, אולם עדיין חסרים נתונים מחודש זה. בששת הימים האחרונים לא עדכן משרד הבריאות את מספר המתים, אולי עקב החג.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי
כמו בישראל, גם בעולם הגדול המספרים במגמת ירידה. את טבלת ההדבקות מובילה כעת גרמניה עם כ-100,000 נדבקים מדי יום, ואחריה צרפת עם כ-80,000 אלף מאובחנים ליממה. קוריאה הדרומית שהובילה בשבועות האחרונים במספר ההדבקות ירדה למקום השלישי, אך עדיין בממוצע יש בה יותר חולים ליממה מאשר בצרפת.
בקפריסין, שבה חיים רק 1.2 מיליון תושבים, נרשמים בימים האחרונים כמה אלפי מאובחנים ליממה וכחמישה מתים בממוצע. רק מעט יותר ממחצית התושבים התחסנו בשתי מנות ופחות מ-40 אחוז קיבלו מנות דחף. למרות זאת, גם שם מקלים בהגבלות. עד כה מתו מקורונה בקפריסין לפחות 1,011 איש. כשליש מהם מווריאנט אומיקרון.
בניו זילנד הגיע מספר המתים מקורונה ל-636, בערך 600 מהם בחודשיים האחרונים. המדינה, שהייתה אחת המצטיינות העולמיות בבלימת הנגיף, פתחה את השערים והאומיקרון מציף אותה עם אלפי מקרים ביום באוכלוסייה של כ-5 מיליון. בימים האחרונים מתים שם מקורונה כ-11 אנשים בממוצע ליום, רובם מעל גיל 70. עשרים חולים מאושפזים כעת בטיפול נמרץ. מעל 80 אחוז מהניו זילנדים קיבלו חיסון, ויותר ממחצית האוכלוסייה קיבלה מנת דחף.
בדרום אפריקה, יצואנית האומיקרון המקורית, ירדו המספרים מאז ההתפרצות של נובמבר-דצמבר 2021 לסביבות 1,400 מקרים ידועים ביום, אך בימים האחרונים שוב נרשמת שם עליה עם מעל 4,000 מאובחנים ליום. גם שיעור הבדיקות החיוביות עולה בהתאמה, וכך גם הקבלות לאשפוז. בדרום אפריקה טוענים שהווריאנט השולט שם הוא עדיין האומיקרון וקוראים לקבוצות סיכון מוגבר לקבל מנות דחף מהחיסון.
בסין מנסים עדיין לעצור את התפרצות האומיקרון בשנחאי בשיטות הישנות של סגרים נוקשים, מחסומים ברחובות ואף נעילת אנשים בבתיהם. בימים האחרונים דיווחו שם על כ-3000 חולים סימפטומטיים בממוצע, ועוד כמה עשרות אלפי נדבקים לא סימפטומטיים, ואף על כמה עשרות מתים ביום, עד כמה שניתן להאמין לדיווחים משם. להבדיל מתחילת המגפה, כעת ההתמודדות הנוקשה של ממשלת סין לא מתקבלת בהבנה בציבור, ולא ברור עד כמה יש לה סיכוי מול וריאנט מדבק כמו האומיקרון.