לראשונה מאז הגל האחרון מקדם ההדבקה עלה ל-1.1 מה שמעיד על מגמת התפשטות של מגפת הקורונה. על פי הנתונים, מספר הנשאים עומד כעת על 43,630 ומספר המאושפזים נשאר יציב באופן יחסי, בבתי החולים מאושפזים במצב קשה 331 בני אדם, מתוכם 143 מונשמים ו-23 מחוברים למכונת אקמו. נכון לעכשיו נראה שהשאלה המרכזית היא האם אנחנו בהמשך של גל חמישי, או שבתחילה אפשרית של גל נוסף שאולי יביא איתו הגבלות נוספות.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
"אני חושב שנכון להיום אנחנו בישראל נמצאים בתרחיש מאוד דומה למה שראינו במדינות כמו דנמרק או אוסטריה והולנד", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן וחבר הוועדה המייעצת לניסויים קליניים בחיסוני קורונה. "בדנמרק למשל חשבו שאנחנו בפיק של הגל, אחרי ירידה קטנה פתאום הנתונים התחילו לעלות שוב והסיבה לזה הייתה וריאנט ה BA2. לצד האומיקרון יש יצירה של זנים חדשים, ה-BA1 תפס מהר יותר והתחיל להתפשט ואז הגיע ה BA2, כלומר הגיעו למה שחשבו כשיא עם ה-1 ואז הגיע ה-2 שהעלה את הנתונים.
למרות שמדובר כביכול בזנים קרובים עדיין ישנו הבדל בפרופיל הגנטי שלהם. "החדשות הטובות הן שבינתיים שניהם בדרגת חומרה דומה, כלומר אין מחלה קשה ולכן היחס שלנו לא אמור להשתנות. אבל ישנה כוכבית לגבי זה שה BA2 מתפשט יותר מהר מהאומיקרון.
קשה מאוד להגיד לאן אנחנו מתקרבים, גל חמישי או שישי. לדעתי מה שאנחנו רואים זה ערבוב של ירידה של ה-BA1 מצד אחד ועלייה של ה-BA2. אין הפרדה כמו שראינו בעבר בין האלפא לדלתא ובין זה לאומיקרון וכן הלאה. לדעתי, מה שצריך לקבוע זה פחות מספר ההדבקות היומיות, כי אם המצב בבתי החולים ושם אנחנו רואים התייצבות של המספר שאומנם היה בירידה שהפסיקה אבל יש את ההתייצבות סביב ה-300. זה אומר שקיים סיכוי לעלייה מחודשת".
לדברי פרופ' כהן המספרים הגדולים שראינו לאחרונה לא יחזרו בקרוב. "קשה לי לראות שנחזור שוב למאה אלף מקרים ביום כפי שראינו בעבר. אבל צריך לזכור, ככל שיותר אנשים נדבקים נראה יצירה של יותר וריאנטים וכבר היום אפשר לספור 15 וריאנטים של האומיקרון עצמו שהתפתחו בעולם. דבר שני זה השילוב החדש של שני וירוסים, כמו ה BA1 ו BA2 כפי שהתגלה בישראל ומסבך לנו את התמונה מעט. כי זה אומר שאנחנו רואים אבולוציה מואצת של הקורונה גם בגלל הדבקה מהירה וגם בגלל שילובים של זנים שונים בזן מנתון ולא מוטציות נקודתיות כפי שראינו פחות או יותר עד עכשיו".
"למדנו לא לצאת בהצהרות מדויקות. אבל אני מעריך שנראה עלייה שלדעתי לא תגיע ל-80, מאה אלף איש שראינו לפני כמה חודשים. זה לא מגובה עדיין בנתונים, אבל להערכתי תהיה עלייה שתתייצב סביב 10 או 20 אלף. מה שאנחנו צריכים בסופו של דבר להתבסס עליו זה המצב בבתי החולים".
"אנחנו עדיין נמצאים בגל החמישי"
פרופסור נדב דוידוביץ', מומחה לבריאות הציבור וראש ביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, מספק הערכות דומות לפרופסור כהן. לדבריו "אנחנו עדיין נמצאים בגל החמישי. האירוע נדחק בשל עייפות החומר והמלחמה באוקראינה שתפסה את הכותרות".
הוא מציין כי ישנו צורך לתת דגש לנושא החיסונים. "מה שמדאיג זה שאנשים לא מתחסנים. אני מסוגל להבין את ההססנות שהייתה בתחילת המגפה, אולם היום ברור לחלוטין שהחיסון הוא דבר בטוח". לדברי פרופסור דוידוביץ', "החיסונים הצילו כ-20 אלף איש ממוות וגם עכשיו אנשים מתים כי הם פשוט לא מחוסנים. אני חושב שמעבר לאחריות האישית על האזרחים, הממשלה צריכה להשקיע הרבה יותר בעידוד ההתחסנות ובהקצאת משאבים לכך".