בעוד שלגברים יש סיכוי גבוה יותר לחוות מחלה קשה כתוצאה מנגיף הקורונה, סקירת מחקרים גילתה שלנשים יש סיכוי גבוה יותר לסבול מתסמיני לונג קוביד במהלך החודשים שלאחר המחלה. בנוסף נמצא כי לא רק שחומרת התסמינים במהלך ההדבקה בנגיף שונה בקרב גברים ונשים, אלא שהתסמינים גם שונים במהלך הלונג קוביד.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

החוקרים ניתחו נתונים מ-35 מחקרים שונים על לונג קוביד שכללו 1.3 מיליון חולים. התוצאות שפורסמו ביום שלישי בכתב העת Current Medical Research and Opinion, הראו כי לנשים יש סיכוי גבוה ב-22% לפתח לונג קוביד מאשר גברים.

המחקר מצא כי התסמינים השכיחים ביותר לנשים בתוך ארבעה שבועות מרגע הבדיקה החיובית כללו בעיות אף, אוזן וגרון (פי שניים מגברים); כאבי שרירים; קוצר נשימה והפרעות פסיכיאטריות או מצב רוח כמו דיכאון. לעומתם,  גברים היו בעלי סיכוי גבוה יותר לסבול מפגיעות נקודתיות בכליות כמו גם הפרעות אנדוקריניות, כולל סוכרת.

לונג קוביד: המדריך המלא למחלימים מקורונה

בחורה עייפה (צילום: shutterstock By Stokkete)
צילום: shutterstock By Stokkete

פערים ביולוגיים וחברתיים יכולים להסביר את הפערים

עדיין לא ברור מדוע נשים רגישות יותר לתסמינים הממושכים של הפוסט קורונה. מחברי המחקר טוענים שזה עשוי לנבוע מהבדלים באופן שבו המערכת החיסונית של נשים מגיבה לזיהום בהשוואה לאלו של גברים. "נקבות מעוררות תגובות חיסוניות מולדות וסתגלניות מהירות וחזקות יותר, שיכולות להגן עליהן מפני זיהום וחומרה ראשוניים", כתבו. "עם זאת, אותו הבדל יכול להפוך את הנקבות לפגיעות יותר למחלות אוטואימוניות ממושכות".

מעבר להבדלים הביולוגיים יתכן ולסוציולוגיה יש גם השפעה בנושא. "יתכנו פערים בגישה לטיפול המבוסס על מגדר שעלולים להשפיע על ההיסטוריה הטבעית של המחלה, ולהוביל ליותר סיבוכים ותופעות לוואי", כתבו המחברים.

במהלך השנתיים האחרונות מספר מחקרים הראו כי לא רק שגברים היו בעלי סיכוי גבוה יותר להימצא חיוביים ל-COVID-19, הם גם היו בעלי סיכוי גבוה יותר להתאשפז ובסופו של דבר למות בהשוואה לנשים. כמה מחקרים שיערו שגורמים פסיכו-סוציאליים והתנהגותיים יכולים להסביר את הפער המבוסס על המין בהשפעה של הנגיף. עם זאת, חוקרים אחרים הצביעו על כמה הבדלים ביולוגיים בסיסיים שיכולים להסביר את החומרה המוגברת של מחלה חריפה בגברים.