מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, המליץ כי חיסוני הבוסטר הבאים נגד קורונה, יכללו רכיב ייעודי להגנה מפני וריאנט האומיקרון. כך הסתיים דיון שנערך אתמול (ג') בנושא. אולם, השאלה הזו רק מגרדת את פני השטח של הדיון הדרוש בחיסונים מעודכנים. ה-FDA לא התבקש אתמול להכריע אילו תת זנים של אומיקרון יכללו בחיסון, ואילו ניסויים קליניים אם בכלל, ידרשו כדי לאשר את החיסון המעודכן.

אלה השאלות שיקבעו באמת, האם חברות החיסון יצליחו לספק בזמן חיסונים רלוונטיים יעודיים לווריאנטים חדשים, והאם המרדף אחר הווריאנטים יהיה משתלם עבורן. הדיון אמש לא ענה על השאלות הללו, אבל דעתם של המומחים נשמעה בו.

קודם כל, ברור מן הדיון כי ארה"ב נערכת לקמפיין חיסונים נוסף נגד קורונה לקראת הסתיו, וכי זה המועד בו צפויות החברות להוציא לאור את החיסונים המעודכנים שלהן. למה בסתיו? ככל הנראה תפיסה היסטורית של מגפות נשימתיות כעונתיות, אם כי הקורונה בינתיים לא לגמרי התנהגה כך.

הכתבה פורסמה במקור באתר גלובס

לקראת חיסון רביעי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מבוגר מחוסן לחיסון שלישי|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

פתח לעדכון מהיר יותר של החיסונים

עוד עולה מן הדיון כי המומחים רוצים לראות במהירות האפשרית חיסונים שמבוססים על הווריאנטים הקיימים - BA.4 ו- BA.5. חברות החיסונים הגישו מידע מניסויים שבחנו חיסון המבוסס על אומיקרון מתת-סוג שכבר כמעט לא קיים - BA.1 - והראו כי הוא יעיל נגד הווריאנט הנוכחי, BA.5, יותר מן החיסונים המקוריים שנמצאים היום בשוק. אבל זה לא היה מספיק למומחים, שלא התרשמו מהשיפור הקל ביעילות, ודרשו את החיסון הכי עדכני והכי יעיל שאפשר לייצר. אלא שהחברות חוששות כי עד שייצרו חיסון כזה ויבדקו אותו בניסויים, גם הווריאנט הזה יהיה נחלת העבר.

המומחים מוכנים לבחון אפשרות לאשר את החיסונים העדכניים ביותר במהירות, ללא ניסויים ארוכים בבני אדם. הם אומרים שלמרות שהמידע על היעילות והבטיחות של החיסונים הללו מגיע היום רק מבעלי חיים, הרי שהשינוי הוא קטן מספיק, שאין סיבה לדאגה. גישה זו של ה-FDA בהחלט פותחת פתח לעדכון הרבה יותר מהיר של החיסונים, אם כי ייתכן שיהיה קשה יותר במקרה כזה לשכנע את הציבור לקבל אותם.

כרגע לא ברור אם החלטה על בוסטר מעודכן תהיה רלוונטית גם לילדים, או רק למבוגרים. בארוע התקבלו פניות מן הציבור, ובין הפונים היו גם כאלה שהביעו חשש מאישור החיסון לילדים, וגם כאלה שטענו שאישורי חיסונים לילדים הקטנים ביותר אינם מתקדמים מהר מספיק.