העלייה המדאיגה בתחלואה ובמספר המתים בצרפת תוביל את נשיא המדינה, עמנואל מקרון, להכריז הערב במסיבת עיתונאים על הטלת סגר שני ותהפוך את צרפת למעשה למדינה השנייה באירופה שתיסגר שוב, לאחר אירלנד שהודיעה רק לפני כשבוע על סגר שני.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לאחרונה נרשם בצרפת שיא של 52 אלף מקרים חדשים ביום ואין ספק שהמדינה מתכננת בקרוב להדק את ההנחיות בצורה משמעותית. ביממה האחרונה נרשמו 33,400 מקרים חדשים ו-523 מתים – שיא מאז אפריל. כעת מספר המתים בצרפת מאז תחילת המגפה עומד על כ-35 אלף והיא ניצבת במקום השלישי באירופה במספר המתים, אחרי בריטניה ואיטליה.

עד כה נראה שניסו כמה שיותר להימנע מהטלת סגר שני והתמקדו בעיקר בהטלת עוצר לילי בערים הגדולות. אך העלייה המשמעותית במספר החולים והמתים ככל הנראה לא תותיר ברירה אלא לסגור את המדינה. גורמים בממשלת צרפת כבר הזהירו את הציבור כי יהיו "החלטות קשות". הערב (ד') צפוי מקרון לשאת דברים, ביניהם גם הכרזה על הצעדים החדשים שיינקטו כנגד התפשטות הנגיף. ההשערה היא שיוכרזו מגבלות חמורות יותר כמו עוצר לילי בכל המדינה ולא רק בערים הגדולות, אך יש גם שסבורים שמקרון עשוי להכריז, כאמור, על סגר כללי.

צרפת, קורונה (צילום: AP)
עד כה הוטל עוצר לילי בעיקר בערים הגדולות|צילום: AP
צרפת, קורונה (צילום: FRANCK FIFE)
צילום: FRANCK FIFE
 

"המדינה נמצאת במצב מאוד קשה, אפילו קריטי", טען נשיא המועצה המדעית שמייעצת לממשלת צרפת בנוגע לנגיף; ואילו ראש המחלקה למחלות זיהומיות בבי"ח בפריז אמר "איבדנו שליטה על המגפה, וזה לא קרה אתמול. איבדנו שליטה על המגפה כבר שבועות לפני כן"

 

>> עלייה מדאיגה בתחלואה: האם אירופה תיכנס לסגר?

על פי הדיווחים באירופה, רופאים רבים בצרפת דוחפים לסגר כללי ומציינים כי 58 אחוזים ממחלקות הטיפול הנמרץ במדינה תפוסות על ידי חולי קורונה ומוסיפים כי צוותים רפואיים ברחבי המדינה נמצאים תחת עומס רב. "הממשלה לא הביאה בחשבון את הגל הראשון ולא למדה לקחים", אמר פרדריק ולטו, נשיא התאחדות בתי החולים בצרפת, בראיון לתוכנית רדיו מקומית. הוא קרא להטלת סגר כללי שיימשך לפחות חודש. "הגל הזה יהיה הרבה יותר הרסני עבור מערכת בתי החולים. בתי החולים לא יצליחו לשרוד אם לא ננקוט צעדים דרסטיים".

צרפת, קורונה (צילום: AP)
צילום: AP

ד״ר ז׳אן פרנסואה דלפרסי, נשיא המועצה המדעית שמייעצת לממשלת צרפת בנוגע לנגיף, אמר כי "המדינה נמצאת במצב מאוד קשה, אפילו קריטי"; ואילו ד"ר אריק קום, ראש המחלקה למחלות טרופיות וזיהומיות בבית החולים"פיטייה-סלפטרייר בפריז, קרא להטלת סגר ככלי ואמר לתקשורת המקומית כי "איבדנו שליטה על המגפה, וזה לא קרה אתמול. איבדנו שליטה על המגפה כבר שבועות לפני כן".

מנגד, גורמים שעלולים לסבול מהפסדים כלכליים משמעותיים בשל סגר נוסף קוראים להימנע ממנו ככל הניתן. בעלי עסקים וגם פוליטיקאים דוחפים לעבר פשרה מסוימת, כמו סגר מקומי באזורים המוכים, או סגר שלכל הפחות יאפשר לבתי ספר להישאר פתוחים. 

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקנאביס עושה לנגיף הקורונה
>> הפעולה הפשוטה הזאת יכולה להגן עליכם מקורונה
>> מחקר חושף: זה הגיל שבו המוח מתחיל להתדרדר

"תחושה נוראית, אנשים מאוד מודאגים"

ד"ר ברוך עמיאל, רופא בכיר במחלקת כירורגית א בבית חולים מאיר שעלה מצרפת, מספר כי קרובי משפחתו בצרפת מתארים תחושה נוראית. "יש שמועות על סגר כללי אבל טרם נמסרה הודעה רשמית. אנשים מאוד מודאגים כי מדד המתים והחולים קשים קפץ באופן פתאומי. כרגע עומדים על כ-2,500 מונשמים כשיכולת הקליטה של המחלקות היא 5,000 והמספרים מטפסים בקצב מסחרר. אנשים ברחוב לחוצים, זה באמת מדאיג מאוד". 

"היתה תחושת שאננות בקרב הציבור, חד משמעית. חזרו לשבת בברים, מוסדות החינוך פעלו כרגיל ולא היתה משמעת. בישראל אנשים יותר מקפידים על ריחוק חברתי ועל מסכות למשל, אף שיש מגזרים שפחות מקפידים על כך. בצרפת היתה תחושת זלזול. אמא שלי – אישה מבוגרת בסיכון – הסתובבה בכל מקום"

ד"ר ברוך עמיאל, בי"ח מאיר

איך מתנהלים שם חיי היומיום כרגע?

"כשהסגר הראשון הסתיים היתה תחושה שחוזרים לשגרה מלאה. אפילו מדענים שהתראיינו בתקשורת לא האמינו שיהיה גל שני". 

היתה תחושת שאננות בקרב הציבור?

"חד משמעית כן. חזרו לשבת בברים, מוסדות החינוך פעלו כרגיל ולא היתה משמעת. בישראל אנשים יותר מקפידים על ריחוק חברתי ועל מסכות למשל, אף שיש מגזרים שפחות מקפידים על כך. בצרפת היתה תחושת זלזול. אמא שלי – אישה מבוגרת בסיכון הסתובבה בכל מקום. היא אמנם הקפידה לעטות מסכה אבל היא אומרת שברחוב פחות הקפידו על כך". 

ד
"חד משמעית, בצרפת היתה תחושת זלזול". ד"ר ברוך עמיאל|צילום: באדיבות המצולם

סגר הוא פתרון טוב?

"אני לא חושב שיש ברירה במצב כזה. הוא בטוח מסייע להוריד את מספר הנדבקים. אני מקווה שזה לא קצת מאוחר מדי – התחושה הכללית היא שאין בצרפת קברניט על האונייה, וכרגע היא שוקעת". 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (28.10.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.