שורת מחקרים מצביעה על כך שלצד פגיעה בחוש הטעם או הריח, המהווים את התסמינים היותר מוכרים ונפוצים של המגפה, יש למחלה גם השפעה על מגוון הפרעות שקשורות לראייה ולשמיעה, שעלולות להופיע בכל שלב של המחלה. הנתונים העדכניים ביותר מראים שיותר מ-10% מהאנשים שחלו בקורונה, מפתחים סימפטום כלשהו שקשור לעיניים או לאוזניים.
ככל שעובר הזמן מאז פרצה המגפה מתברר שהשפעות המחלה לא כוללות רק חום, שיעול או שינויים בטעם ובריח. הסימנים הראשונים למחלה עשויים לכלול עיניים מגורות, בעיות שמיעה או בעיות שיווי משקל. תסמיני עיניים נוספים יכולים לכלול יובש בעיניים, אדמומיות, גירוד, ראייה מטושטשת, רגישות לאור ותחושה שיש חלקיק זר בעין. "הנתונים הולכים וגדלים ומצביעים על כך שיש יותר השלכות עצביות של הזיהום הזה ממה שחשבנו במקור", אמר לי גרקה, ביולוג מולקולרי במכון הטכנולוגי של מסצ'וסט.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
תסמיני עיניים מופיעים בכל שלב של המחלה
במהלך השנה וחצי הראשונות של המגפה, נתונים מצטברים קבעו שכ-11 אחוז מהאנשים שחלו בקורונה מפתחים בעיה כלשהי בעיניים. התסמין השכיח ביותר הוא דלקת הלחמית, או דלקת של רירית העין. מצב זה השפיע על כמעט 89 אחוז מהאנשים שיש להם בעיות עיניים, כך דיווחו חוקרים באיראן במטא-אנליזה משנת 2021 שכללה 8,219 חולי COVID ב-38 מחקרים.
תסמיני עיניים יכולים להופיע בשלב מוקדם או מאוחר של המחלה, כתב לאחרונה שאהזד מיאן, רופא עיניים מאוניברסיטת מישיגן. הוא ועמיתיו דיווחו על סימנים ותסמינים של עיניים בכמעט 10% מתוך 400 חולים שאושפזו במישיגן במרץ ואפריל 2020.
הקשר בין המחלה לעיניים רחב עוד יותר. מחקרים מראים שהנגיף עשוי גם לחדור לגוף דרך העיניים - או משפשוף עיניים או מטיפות שבמקרה נוחתות על העין. מחקר משנת 2020 הראה, שכאשר טיפות המכילות SARS-CoV-2 הוכנסו לעיניים של מקוק רזוס, החיות חלו. אמנם מחקר על קופים לא יכול לחשוף אם או באיזו תדירות אנשים נדבקים דרך העיניים שלהם בחיים האמיתיים, אבל נראה שהנגיף מסוגל להשתכפל ברקמת העין ואז לפלס את דרכו אל מעברי האף.
פגיעה בשמיעה ובשיווי המשקל
שינויים בשמיעה ובשיווי המשקל יכולים להוות גם הם סימנים למחלת הקורונה. במטה-אנליזה משנת 2021, זהרה ג'אפרי מאוניברסיטת לטברידג' מצאה יחד עם עמיתיה, מקרים של סחרחורת או ורטיגו ב-12 אחוז מחולי הקורונה, צלצול באוזן המכונה טינטון ב-4.5 אחוזים ואובדן שמיעה ב-3 אחוזים. עוד השפעה אפשרית על האוזניים הן נזק לתאי השיער של האוזן, החשובים גם לשמיעה וגם לאיזון, שיכולים להידבק בנגיף, כך על פי מחקר שהתפרסם ב- Nature באוקטובר.
רוב הזמן, תסמיני העיניים והאוזניים משתפרים מעצמם, אומרים המומחים, אך יש לא מעט דיווחים על תסמינים הקשורים לאוזניים שנשארים גם לאחר ההחלמה מהמחלה. מחקרים מתחילים להצביע על כך שיש גם מקרים, שתסמינים הנגרמים על ידי נגיף הקורונה עלולים לגרום לנזקים בלתי הפיכים. כך למשל, בשני מקרים שדווחו, חולי קורונה איבדו תחושה בקרנית שלהם, מה שעלול לגרום לקרניות להתפרק לחלוטין, ולהוביל בסופו של דבר לעיוורון.
למרות שנראה שפגיעה בראייה ובשמיעה עדיין פחות שכיחה מאובדן ריח וטעם - שעלולים להשפיע על 40 אחוז לפחות מהאנשים עם נגיף הקורונה - מחקרים על מגוון ההשפעות של המחלה מעניקים הבנה נוספת לדרכים הרבות והמסתוריות שבהן הנגיף משפיע ומתפשט בתוך גוף האדם, והם ממחישים עד כמה שלובים זה בזה איברי החישה שלנו.