דיג'יי פרגוסון, בן 31, אב לשניים עם ילד נוסף בדרך אושפז בסוף חודש נובמבר בבית החולים "בריגהם אנד וומס" בבוסטון, בשל מחלת לב תורשתית שגרמה לריאותיו להתמלא בדם ובנוזלים. בימים האחרונים הודיע לו בית החולים, כי הוא לא יכול להיכלל ברשימת ההמתנה להשתלת לב כיוון שאינו מחוסן לקורונה. ביום שלישי האחרון הוא עבר ניתוח לב פתוח שבו הוכנסה משאבת לב מכנית.
"זה סוג של מנוגד לעקרונות הבסיסיים שלו, הוא לא מאמין בזה. זו מדיניות שהם אוכפים ולכן בגלל שהוא לא יקבל את הזריקה, הם הורידו אותו מרשימת השתלת הלב", אמר אביו של דיג'יי, דיוויד פרגוסון. "אני חושב שהבן שלי נלחם די באומץ ויש לו יושרה ועקרונות שהוא באמת מאמין בהם וזה גורם לי לכבד אותו עוד יותר. זה הגוף שלו. זו הבחירה שלו".
מנגד, טרייסי, אמו של דיג'יי התעקשה שבנה אינו מתנגד לחיסונים, הוא רק חושש שזריקה תסבך כעת את מצב הלב שלו. כך גם אחד ממארגני ההתרמה למימון הטיפולים של דיג'יי אמר, שלאור החולשה של ליבו הוא חושש שהוא עלול לחוות דלקת לב, תופעת לוואי אפשרית מחיסון נגיף הקורונה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מושתלים נמצאים בסיכון גבוה יותר
"מחקרים הראו שמושתלים נמצאים בסיכון גבוה בהרבה למות מ-COVID-19 בהשוואה לחולים שאינם מושתלים", אמרו בבית החולים שלא הגיבו באופן בספציפי למקרה עקב צנעת הפרט, אך הפנו למדיניות הרשמית של בית החולים ולפיה: "בהתחשב במחסור באיברים זמינים, אנו עושים כל שביכולתנו כדי להבטיח שלחולה שיקבל איבר מושתל יהיה את הסיכוי הגדול ביותר לשרוד".
על פי הנוהל הרשמי של בית החולים, העדיפות להשתלה נובעת משקלול רחב של נתונים שהחיסון לקורונה הוא רק אחד מהם: "מערכת הבריאות דורשת מספר חיסונים מומלצים על ידי ה-CDC, כולל חיסון COVID-19, והתנהגויות אורח חיים עבור מועמדים להשתלה כדי ליצור גם את הסיכוי הטוב ביותר לניתוח מוצלח וגם לייעל את ההישרדות של החולה לאחר ההשתלה, בהתחשב בכך שהמערכת החיסונית שלהם מדוכאת בצורה דרסטית".
בתי חולים נוספים בארה"ב דורשים חיסון כדי להיות זכאים להשתלה. בקולורדו בשנה שעברה, אישה שסבלה ממחלת כליות סיפרה שנשללה ממנה השתלה על ידי בית החולים בגלל שלא הייתה מחוסנת לקורונה. באוקטובר האחרון דווח, כי מרפאה בקליבלנד דחתה הליך של השתלת כבד לאישה שלא חוסנה לקורונה, "אמרו לנו להתכונן", סיפרה האישה שמתנגדת לחיסון יחד עם כל משפחתה מסיבות דתיות ומחששות רפואיים. "ואז קיבלנו את החדשות שהורדנו מהרשימה ואנחנו לא יכולים לעשות את זה בלי החיסון, וזה היה קורע לב".
פרסום ראשון | עלייה במספר חולי הקורונה שחוברו לאקמו ונזקקים להשתלת ריאות - רובם לא מחוסנים. הדילמה החדשה - האם לתת למחוסנים קדימות בתור להשתלה?@kettydor #חדשותהערב pic.twitter.com/y9ZjmOh9EZ
מה המדיניות בישראל?
איגודי ההשתלות הלאומיים בארה"ב ממליצים להתחסן לקורונה לפני ההשתלות, מכיוון שלאחר השתלה, המערכת החיסונית של החולה עלולה להיפגע מתרופות הנחוצות לשמירה על האיבר והחולה בחיים, מה שמגביר את הסיכון למחלה קשה ומוות מקורונה. דרישות החיסון אינן מתייחסות לחששות תיאורטיים. חוקרים שניתחו את התוצאות של חולי השתלת איברים, מצאו שאלו שנדבקו בקורונה בזמן ההשתלה מתו בשיעורים גבוהים יותר בבית החולים.
הערכה רפואית לחולים שזקוקים להשתלת איברים היא נוהג נפוץ ברוב בתי החולים - והכרחית, אמרו מומחים, מכיוון שאין מספיק איברים לכל מי שצריך. "אתה מנסה להציל את מירב החיים עם משאב מאוד מאוד דל", אמר ד"ר ארתור קפלן, פרופסור לביואתיקה באוניברסיטת ניו יורק. "זה לא קשור לאפליה".
"אם בסופו של דבר אתה נותן לב למישהו שמת אז, לא רק אותו אדם מת, אדם אחר לא קיבל את הלב הזה", אמרה ג'ניפר מילר, פרופ' לביואתיקה.
על פי אדי, המרכז הלאומי להשתלות, אין בישראל הגבלה או עדיפות כלשהי של מחוסנים על פני לא מחוסנים.