ארגון הבריאות העולמי הכריז אתמול על מחלת אבעבועות הקוף כמצב חירום בינלאומי, לאחר שהמחלה התפשטה בחודשיים האחרונים ליותר מ-70 מדינות ברחבי העולם והדביקה כ-17 אלף איש. יבשת אירופה היא מרכז ההתפשטות, אך המקרים מתרבים מאוד ביבשת אמריקה, גם בצפון וגם בדרום.

ספרד עדיין בראש טבלת ההדבקות עם כ-3,500 מקרים, ואחריה ארצות הברית שמתקרבת ל-3,000 מקרים. אחריהן גרמניה, בריטניה וצרפת. בהודו מנו מקרה שלישי, כל השלושה נדבקו באיחוד האמירויות שעד כה דיווחה רק על 13 מקרים. מקרים ראשונים נרשמו גם בערב הסעודית, קטר, תאילנד ומונקו הקטנה.

העיסוק באבעבועות הקוף משכיח מהציבור את נגיף הקורונה שעדיין מדביק בסביבות מיליון איש מדי יום, וזה רק מה שמתגלה בבדיקות החלקיות מאוד ברוב המדינות.

 

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

 

יפן עלתה השבוע לראש טבלת ההדבקות המדווחות בנגיף הקורונה עם קרוב ל-900 אלף מקרים שדווחו בשבוע החולף, מתוכם כ-200 אלף, שיא חדש עבור יפן, נרשמו אתמול. מדובר בקפיצה של כ-74% מהשבוע שלפניו בגלל וריאנט BA.5 שהכניס את המדינה לגל שביעי של תחלואה. ממשלת יפן מבקשת מתושביה את רמת הזהירות הגבוהה ביותר. קשישים ומטפליהם החלו לקבל מנה רביעית מהחיסון בניסיון להגן עליהם מהנגיף. כמה מבתי החולים מדווחים על עומסים. שיעור התמותה ביפן נמוך יחסית למדינות אחרות, ומומחים תולים זאת בשיעור גבוה של שימוש במסכות, גם לאחר שהמדינה כבר לא מחייבת זאת, ואחוז התחסנות גבוה. קרוב ל-32 אלף איש מתו עד כה ביפן מתוך כ-125 מיליון תושבים, מה שמעמיד אותה במקום ה-149 בעולם מבחינת תמותה, כשמתחתיה בעיקר מדינות עם דיווחי תמותה רחוקים מהמציאות, או איים קטנים שהצליחו להתחמק מהקורונה כמעט לגמרי.

 

גם בקוריאה הדרומית נרשמה קפיצה גדולה במספר המקרים בין השבוע האחרון לשבוע שלפניו, כשבימים האחרונים נרשמו מעל 70 אלף מקרים במדינה. אחד הצעדים הננקטים החל ממחר הוא חובה על המגיעים למדינה להיבדק בתוך 24 שעות מהנחיתה בבדיקת PCR. עד כה היו לנכנסים עד 3 ימים כדי להיבדק. פעילים דרום קוריאנים עדיין שולחים סיוע פיראטי לאחיהם מצפון באמצעות בלונים, וממשלת צפון קוריאה מאשימה אותם בהפצת מגפת הקורונה שהשתוללה במדינה. הצפון קוריאנים טוענים שהמגפה אצלם לקראת סיום, אך כמובן, קשה לדעת אם הם אומרים אמת.

 

מדינות נוספות שרשמו השבוע מקרי תחלואה רבים בקורונה הן כרגיל ארצות הברית, גרמניה, צרפת, איטליה, אוסטרליה, ברזיל ומקסיקו, וכמובן עוד מדינות רבות נוספות ברחבי העולם.

 

פה בישראל נמשכת הירידה במקדם התחלואה שהגיע היום ל-0.8. גם מספר המאושפזים במצב קשה מראה סוף סוף ירידה בשבוע האחרון. לאחר שיא בגל זה של 457 מאושפזים במצב קשה ביום שני האחרון, ירד מספרם לסביבות 390. רוב החולים במצב קשה מעל גיל 60, ויחסית לחלקם באוכלוסייה רובם גם לא מחוסנים כלל.

 

מספר הנפטרים בישראל עלה במהלך השבוע ל-11,278. מספר המתים הרב ביותר ביום אחד לגל התחלואה הנוכחי נרשם עד כה ל-14.7.2022, אז נפטרו 21 מתושבי ישראל בגלל קורונה. נקווה שעדכונים עתידיים לא יעלו את המספר הזה.

 

דבר נוסף שקרה השבוע הוא הודעת רשויות הבריאות של מדינת ניו יורק על מקרה פוליו ראשון מזה עשור, של בן 20 לא מחוסן שהחל לסבול מתסמינים לפני כחודש. החולה ביקר בפולין והונגריה, אך לא ברור עדיין איך נדבק. כיום לא ידוע על פוליו במדינות אלה. האיש סובל מתסמיני שיתוק, ונדבק בזן 2 החיסוני, ששרידים שלו נמצאו גם במערכת הביוב בלונדון בחודשים האחרונים, שם לא היו חולים בינתיים. חיסון הפוליו המומת, ה-IPV הניתן בשגרה בארצות הברית אומנם אינו מונע הדבקה, אך מגן מפני המחלה השיתוקית. כל עוד מקבלים אותו כמובן.

 

מכון דוידסון