בעוד שזן הדלתא של נגיף הקורונה מחק לחלוטין את הווריאנטים שקדמו לו, מסתבר שזן האומיקרון לא חיסל את דלתא והוא עלול להופיע ולהתפשט מחדש. ככלל, תהליך התפשטות המגפה כולל הווריאנט הדומיננטי האחרון, BA2 הראה על תהליך קבוע יחסית שכולל הופעת וריאנט חדש ודחיקה של הווריאנטים הקודמים. האם בכל מה שקשור לדלתא יש מקום לדאגה?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

צוות חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו פיתחו מערכת רגישה המסוגלת להבדיל בין הווריאנטים השונים בשפכים. המערכת יכולה לזהות את השפכים שממשיכים לתת סימנים אודות המקומות בהם פועל נגיף הקורונה, גם כאשר בדיקות קליניות ע״י PCR ובדיקות מהירות אינם מאפשרים זאת.

ממצאי המחקר שפורסמו לאחרונה בכתב העת Science of the Total Environment, מתארים את המעקב שביצעו אחר מערכת השפכים של העיר באר-שבע, בין החודשים דצמבר 2021 ועד ינואר 2022. במהלך המעקב הם הצליחו להבחין שלמרות הדומיננטיות של האומיקרון, וריאנט הדלתא עדיין נמצא בריכוזים נמוכים.

יחד עם ד"ר קארין יניב ופרופ׳ רוני גרנק מהמחלקה להנדסה ביוטכנולוגית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב הם בנו מודל מדאיג שחוזה דעיכה של זן האומיקרון בחודשם אפריל ומאי בעוד שזן הדלתא עולה במתינות.

"כמובן שיש השפעה של גורמים רבים, אולם המודל שלנו מצביע על כך שיכולה להיות התפרצות נוספת של דלתא או גרסה אחרת של וירוס קורונה כבר בקיץ הקרוב", מזהיר פרופ' קושמרו.