במהלך השנתיים האחרונות, ובעיקר בגל האומיקרון, נכנסו לשוק סוגים רבים של בדיקות אנטיגן ביתיות, מאושרות ומפוקחות, אך האותיות הקטנות על האריזה שחשוב גם לשים לב אליהן כוללות תאריך פג תוקף לבדיקה. תאריכי התפוגה משתנים ממותג למותג, אך בדרך כלל נעים בין שישה חודשים ל-15 חודשים מרגע ייצורם.
האם בדומה למזון ותרופות יש משמעות לתאריך התפוגה שמופיע על הבדיקות? "בדיקות ה-COVID-19 וחלקים מהם עשויים להתקלקל לאורך זמן", קובע ה-FDA. "בגלל זה, ערכות בדיקה שפג תוקפן עלולות לתת תוצאות בדיקה לא מדויקות".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
תאריכי התפוגה משתנים מעת לעת
במהלך החודשים האחרונים תאריכי התפוגה בפועל השתנו בחלק מהחברות, אז לפני שאתם זורקים את הבדיקה לפח חשוב לוודא שהיא אכן כבר לא רלוונטית - יש אפשרות באתר של ה-FDA לבדוק ספציפית על כל דגם את התאריך המעודכן שלו. ערכה של חברת BinaxNOW, למשל, שווקה במקור עם חיי מדף של 12 חודשים, שמאז הוארך ל-15 חודשים. באופן דומה, ערכות iHealth התחילו עם תאריך תפוגה של שישה חודשים שהוגדל לאחרונה לתשעה חודשים.
הסיבה לשינויים בתאריכים טמונים בעובדה שהדרך לגלות בפועל את התוקף של הבדיקות היא לחכות שהחודשים יעברו כדי שיוצרי הבדיקות יוכלו לערוך מחקרי יציבות ולהוכיח שהבדיקות עדיין עובדות לאורך זמן. כשהמוצר שווק לראשונה, החברות פרסמו תאריך תפוגה מוקדם יחסית, כדי לוודא שהבדיקה אכן תספק תוצאות אמינות.
כתוצאה מכך, לבדיקה ביתית עשויה להיות תפוגה של שישה חודשים כאשר היא מאושרת לראשונה, אך ככל שיעבור זמן והנתונים מצטברים כך יתכן שחיי המדף שלה יתארכו. זה אומר שקיים סיכוי רב שיש לכם בדיקה בבית שפג תוקפה "על הנייר" אבל בפועל היא עדיין רלוונטית. "כשהבדיקה חדשה, יש לה תפוגה של שישה חודשים לערך", אמרה ד"ר מינה מיכאל, מומחית בטכנולוגיית בדיקות ביתיות, בשיחה עם הניו יורק טיימס. "אבל ברגע שתגיע לשישה חודשים, ה-FDA עשוי להאריך את זה. זה קורה הרבה, וזה מאוד מבלבל".
"המציאות היא שהבדיקות האלה מאוד מאוד יציבות. הציפייה שלי היא שלרובם, אם לא לכולם, בסופו של דבר יהיה תאריך תפוגה של שנתיים לפחות".
האם ניתן להשתמש בבדיקה ביתית לאחר תאריך התפוגה?
אם תוצאת הבדיקה חשובה לכם, סביר להניח שתרצו להיות בטוחים בתוצאה ולהשתמש בערכה שלא פג תוקפה. שלדון קמפבל, מומחה לבדיקות מעבדה ופרופסור לפתולוגיה בבית-הספר לרפואה של ייל, סבור שאם הבדיקה עברה רק שבוע בערך מתאריך התפוגה שלה, הוא כנראה היה משתמש בה. זה "עם האזהרה שאם אצא שלילי ואני חושש שנדבקתי אז הייתי עובר בדיקה חוזרת. ואם זה היה חיובי, אז כנראה הייתי מתייחס לזה כתוצאה חיובית לכל דבר ועניין", אמר קמפבל בראיון ל-huffpost, וציין שגם הוא יזרוק את הבדיקות זמן קצר לאחר תאריך התפוגה שלהם.
כיצד לאחסן ערכות בדיקה?
תאריך התפוגה של ערכת הבדיקה אינו הגורם היחיד שעשוי להשפיע על איכותה, גם האחסון חשוב. הערכות תקפות רק אם הן אוחסנו כראוי, והן עלולות להתקלקל במהירות אם הן מגיעות לסביבה קרה מאוד או חמה מאוד. על פי ההנחיות, יש לאחסן את הבדיקות בטמפרטורה של בין 2 ל-30 מעלות צלזיוס, או בין 35 ל-86 מעלות פרנהייט.
בנוסף, בכל ערכת בדיקה ודאו שהאריזה אטומה ולא נפתחה קודם לכן וכמובן בדקו את תאריך התפוגה על גבי הערכה ובאתר המעודכן של ה-FDA.