לפני מספר ימים פורסם ב"ניו יורק טיימס", כי ממשל ביידן מתכנן לאפשר מנת דחף נוספת של חיסון קורונה לבני 50 ומעלה בקרוב. ההחלטה התקבלה לאחר דיונים בהם החליטו הגורמים הרשמיים כי מדובר בצעד שעשוי להציל אלפי חולים.

"אני לא סבור שמדובר במגמה כללית", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן לאור פרסום הדברים.

"כרגע הסבירות שיאפשרו חיסון רביעי ברמה העולמית היא לאוכלוסייה המבוגרת בלבד, בייחוד לאור התוצאות שהתקבלו בימים האחרונים בישראל, משני מחקרים (שעדיין לא עברו ביקורת עמיתים), שמצביעים על כ-70 – 80 אחוז יעילות של המנה הרביעית. אני מעריך שההחלטה לאפשר מנת דחף נוספת בארה"ב כבר לבני 50, עשויה לנבוע מכך שבאופן סטטיסטי אחוז גבוה מהאוכלוסייה שם סובל מהשמנת יתר, שכידוע נחשבת לגורם סיכון משמעותי לסיבוכי המחלה".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

לקראת חיסון רביעי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מבוגר מחוסן לחיסון שלישי|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מדוע בעצם לא מציעים לכלל האוכלוסייה להתחסן במנה רביעית?

"לאור הניסיון של החודשים האחרונים, הסיבה העיקרית שמצדיקה המלצה למתן של חיסון רביעי היא הפחתת הסיכון למחלה קשה או תמותה. כרגע נראה שחלק נכבד מהאוכלוסייה מוגן מפני מחלה קשה – הן בשל הידבקות כללית משמעותית בנגיף במהלך גלי האומיקרון וה-BA.2 והן הודות לחיסון. עם זאת, ראינו שהחיסון אינו מגן טוב מספיק מפני הידבקות בזני הקורונה הנוכחיים, ולכן רק כשמדובר באוכלוסייה בסיכון הגיוני לאפשר מנה רביעית".

עד כמה יעיל החיסון הרביעי? המחקרים החדשים

לכמה זמן צפויה ההגנה החיסונית של אנשים שחוסנו בשלוש מנות?

"קשה לומר, אבל עוקבים אחר הנושא באופן תדיר, וכרגע נראה שההגנה מספיק טובה, ודאי כאשר מדברים על הגנה מפני מחלה קשה באוכלוסייה הכללית מתחת לגיל 60, ולנוכח העובדה שבעידן הנוכחי מסתובבים וריאנטים פחות מסוכנים מאלה שהכרנו בשנה שעברה. עדיין, האומיקרון וה-BA.2 עלולים לגרום לסיבוכים ולתמותה אצל מבוגרים ובקרב אוכלוסייה שנמצאת בסיכון – לכן, אצלם, הרווח של החיסון יותר משמעותי ולכן הוא מומלץ עבורם".

מה לגבי חיסון עדכני לזנים החדשים?

"בשלב זה, נראה שגם חיסון כזה עדיין לא אקטואלי. בימים אלה מתבצע מחקר גדול של פייזר שחלקו מבוצע בישראל, אשר בודק האם יש יתרון למנה הרביעית מותאמת לאומיקרון או של החיסון הנוכחי. אני מניח שתוצאות המחקר ישפיעו גם על ההחלטה לייצר חיסון עדכני.

"לנוכח ההדבקה המסיבית שחווינו בשבועות האחרונים, אפשר לשער שהאומיקרון היווה סוג של 'מנה רביעית' עבור רבים. חשוב לומר שהקורונה לא נעלמה וסביר שבתקופה הקרובה ניתקל בזנים מידבקים יותר ופחות. מובן שאם חלילה נראה שמתפתח זן חדש ומסוכן, ההמלצה להרחיב חיסונים עשויה להשתנות בהתאם. אתגר נוסף מול הקורונה הוא כמובן למנוע את תופעות ה'לונג קוביד', ובינתיים מספר מחקרים מראים שאנשים מחוסנים נוטים לפתח אותם פחות".