מרוב שכולנו טרודים בענייני הקורונה, כמעט הספקנו לשכוח שיש עוד כמה וירוסים בעולם. וירוס ה-HIV, שללא טיפול גורם למחלת האיידס, הוא אחד מהם. אך הנתונים בשטח מצד שני, מראים כי הוא בהחלט חי ובועט: בעולם חיים כיום כ-38 מיליון נשאים של נגיף הHIV-; במהלך 2019 אובחנו כ-1.7 מיליון נשאים חדשים בעולם; בישראל חיים כ-8,000 נשאי הנגיף, ורק ב-2019 אובחנו בארץ 380 נשאים חדשים.  

                  
למרות הנתונים הגבוהים, אופי המחלה השתנה בצורה חסרת תקדים בעקבות כמה פיתוחים מדעיים וטכנולוגיים. בשנת 1996, נכנס לשימוש הטיפול התרופתי המשולב, והמחלה שינתה את פניה -ממחלה סופנית למצב רפואי כרוני. בעקבות כך, אנשים החיים עם HIV ומטופלים רפואית לא יגיעו למצב של כשל חיסוני (איידס). במילים אחרות: אדם החי עם HIV , המטופל בטיפול תרופתי ונמצא תחת מעקב רפואי, יגיע לסטטוס המכונה "אנדיטקטבל" - מצב שבו רמת הווירוס בדם היא מתחת לסף הזיהוי. על פי מחקרים שנעשו בתחום, סטטוס אנדיטקטבל אינו מדבק כלל, באף אחת מדרכי ההדבקה בנגיף. חשוב לציין שטיפולים אלה הפכו בשנים האחרונות לאפקטיביים מאוד, כך שהם כבר כמעט אינם גורמים לתופעות לוואי, וניתן להגיע באמצעותם לסטטוס אנדיטקטבל במהירות יחסית.

כדי לקבל תמונת מצב עדכנית על HIV ולהבהיר את כל האמת לגבי סטיגמות שכיחות אודות המחלה, שוחחנו עם ד"ר דני אלבירט – מנהל היחידה לאלרגיה, אימונולוגיה ו-HIV בבית חולים קפלן, ועם ד"ר שחר אדוורדו – מנהל היחידה לאימונולוגיה ומנהל מרפאת HIV בבית החולים רמב"ם.

1. HIV היא "מחלה של הומוסקסואלים"

לא נכון. "הסיכוי להידבק אמנם גדול יותר בעת קיום יחסי מין אנאליים, אך HIV עלול לעבור גם בעת קיום יחסים וגינליים", אומר ד"ר אלבירט. "בנוסף, צריך לזכור שלא רק הומוסקסואליים נוהגים לקיים יחסי מין אנאליים, כך שבכל מקרה אין כללים בנושא, וHIV יכול לפגוע בכלל האוכלוסייה – נשים, גברים, הומואים וסטרייטים".

2. נשאי HIV חייבים לקיים יחסי מין מוגנים כדי לא להדביק

לא נכון. "נשאי HIV אינם מדבקים, כל עוד הם מקפידים על הטיפול הרציף המקובל, מה שגורם לנגיף בדמם לרדת לרמה בלתי מזוהה (UNDETECTABLE), וכאשר הם מקפידים על בדיקות המעקב המתבקשות", מסביר ד"ר אלבירט, "מטופלים אלה, גם אם לא יקיימו יחסי מין עם קונדום, לא ידביקו את הפרטנרים שלהם בHIV-, אף שחשוב לזכור שקונדום חשוב כי הוא מגן מפני מחלות מין אחרות שמועברות במגע מיני".

זוג מופתע במיטה (צילום: Shutterstock)
לא רק הומוסקסואלים- HIV יכול לפגוע בכלל האוכלוסייה |צילום: Shutterstock

3. נשאי HIV יביאו לעולם ילד שחולה בנגיף

לא נכון. "אישה בהיריון החיה עם HIV, המטופלת תרופתית תחת מעקב מוסדר ונמצאת בסטטוס אנדיטקטבל - לא תדביק את היילוד בנגיף", מדגיש ד"ר אלבירט. "הדבקה מאם ליילוד עשויה להתרחש בסבירות גבוהה יחסית רק כאשר האם אינה מאובחנת ו/או אינה מטופלת באופן מיטבי נגד HIV. על כן, אף שאין המלצה גורפת על כך ממשרד הבריאות, מומלץ לכל אישה הרה בכל הריון להיבדק ל-HIV בטרימסטר הראשון להריונה, ובכך למנוע את הדבקת היילוד אם היא אכן חיובית לנגיף, ללא צורך בהליכים רפואיים מורכבים מיוחדים, ותוך מילוי ההמלצות הרפואיות המקובלות לאחר לידה. גם אם האבחנה נעשתה בשלב מאוחר של ההיריון, עדיין ניתן למנוע את הדבקת היילוד על ידי התערבות רפואית מונעת. כמו כן, אם הגבר הוא מי שחי עם HIV, הרי שסטטוס אנדיטקטבל ימנע את הדבקת האם".

4. כשמקפידים על טיפול נגד HIV, אפשר לקיים יחסי מין לא מוגנים כמה שרוצים

נכון חלקית. "אמנם נשאי HIV שמטופלים תרופתית ומגיעים למצב של אנדיטקטבל אינם מדבקים - גם אם יקיימו יחסי מין ללא קונדום, אך ביחסי מין מזדמנים עלולים להידבק במחלות מין אחרות, כמו הרפס, זיבה וקלמידיה, ועל כן מומלץ להשתמש בקונדום", מבהיר ד"ר אדוורדו. "קיום יחסי מין ללא קונדום יתכן במסגרת של יחסי אמון בין הפרטנרים ותוך ידיעה כי האדם החי עם HIV אכן נמצא בסטטוס אנדיטקטבל וכי שני הפרטנרים הם ללא מחלות המועברות במין".

5. HIV מועבר רק באמצעות יחסים אנאליים ולא באמצעות יחסים וגינליים

לא נכון. "כאמור, הסיכוי להידבק גבוה יותר כשמקיימים יחסי מין אנאליים, אך גם יחסי מין וגינליים בהחלט עלולים להביא להדבקה של האישה ושל הגבר. דרכי ההדבקה העיקריות ביחסי מין הן במין אנאלי או וגינאלי ועבור שני הצדדים", מסביר ד"ר אלבירט.

6. למרות הטיפול, נשא HIV לא יוכל להגיע לאריכות ימים

לא נכון. "למרבה השמחה, בזכות הטיפול המתקדם המוצע כיום, נשאי HIV שמקפידים ליטול אותו באופן יומי יכולים ליהנות מאורך חיים ממוצע בדומה לכל אדם ללא HIV, ולא פחות חשוב מכך - לא צפויה פגיעה באיכות חייהם", אומר ד"ר אדוורדו.

דייט בבית, קונדום בכיס (צילום: Shutterstock)
חייבים קונדום גם עם בני זוג קבועים?|צילום: Shutterstock

7. נשאי HIV אינם יכולים לעבוד בכל סוג עבודה שיבחרו

לא נכון. "נשאי HIV מטופלים הם אנשים בריאים שאינם מדבקים", מדגיש ד"ר אלבירט. "הם יכולים להשתלב במגוון רחב של מקומות תעסוקה: בהייטק, כאנשי חינוך ואפילו כמטפלים בקשישים. רק בתחומים בודדים כמו בתחום הרפואה, נדרש אישור ממשרד הבריאות כדי לעסוק במקצוע, אך גם בתחומים בודדים אלו, אם האדם החי עם HIV הוא בסטטוס אנדיטקטבל - לא תהיה שום מגבלה להעסקתו".

8. בני זוג קבועים, שאחד מהם נשא HIV חייבים לכל אורך חייהם לקיים יחסי מין עם קונדום

לא נכון. "אם האדם החי עם HIV נמצא בסטטוס אנדיטקטבל (כאמור, כשרמת הנגיף מתחת לסף הזיהוי) הוא אינו מדבק כלל, ובמקרה זה של מערכת יחסים מבוססת אמון - הרי שניתן לקיים יחסי מין ללא קונדום מבלי חשש מהדבקה", אומר ד"ר אדוורדו.

 *מוגש כשירות לציבור מטעם חברת גיליאד והוועד למלחמה באיידס ללא מעורבות בתכנים.