בשנת 2013 החל משרד הבריאות לחסן נערות בכתה ח' נגד נגיף הפפילומה האנושי, שנקרא בקיצור (Human Papilloma Virus) HPV, ובשנת 2015 החלו לחסן גם את הבנים. "זהו נגיף המועבר ביחסי מין, ולו יותר מ-100 זנים, כ-40 מתוכם עלולים לגרום למחלה בדרכי המין", אומרת ד"ר שטיין, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים במרכז הרפואי הלל יפה. "חלק מהזנים עלולים לגרום לתאים טרום סרטניים, שללא טיפול עלולים להפוך לתאים ממאירים ולגרום לסרטן צוואר הרחם, לסרטן בנרתיק (ואגינה) ובפות, אבל גם בפי הטבעת, בפין, בפה ובלוע. זנים אחרים של HPV עלולים לגרום 'רק' ליבלות מטרידות (קונדילומות) על איברי המין.
חשוב לחסן את הבנים הן כדי להגן על הבנות והן משום שגם בנים עלולים לסבול מהופעת קונדילומות, או חלילה לחלות באחד מסוגי הסרטן. חשוב לציין שלא קיימת כיום בדיקה (סקרינינג) המאפשרת גילוי מוקדם בקרב בנים", מסבירה ד"ר שטיין". החיסון הניתן כיום בישראל מכיל 9 זנים של הנגיף: 7 זנים שאחראים על מרבית מקרי הסרטן בצוואר הרחם ובאיברים נוספים, ו-2 זנים שאחראים על מרבית ממקרי היבלות.
פפילומה: קווים לדמותה ורמת הסיכון הכרוכה בהידבקות בה
בכל שנה מאובחנות בישראל כ- 5,000 נשים עם תאים טרום סרטניים בצוואר הרחם, וכ-200 נשים מתגלות בשלב בו התאים עברו התמרה והפכו לסרטניים, כלומר – אובחנו כחולות בסרטן צוואר הרחם. "מדובר במחלה שיכולה להיות אלימה - על פי הנתונים רק כ-50 אחוז מהחולות בה שורדות אותה, ומבין השורדות יש כאלה שיסבלו מפגיעה בפוריות בעקבות הטיפול במחלה", אומרת ד"ר שטיין ומוסיפה: "עוד כ-100 גברים ונשים מאובחנים בסרטן הפה והלוע, כ-60 עם סרטן בפי הטבעת. כמו כן, כ-20 אלף סובלים וסובלות מדי שנה מיבלות באיברי המין או על איברי המין. היבלות אינן מסכנות חיים, אבל לא כדאי לזלזל בהן, שכן הן גורמות לסבל רב, לטיפולים לא נעימים ולעוגמת נפש גדולה".
מדוע חשוב לחסן ילדות וילדים בגיל מוקדם, שכן מרביתם עוד לא מקיימים יחסי מין?
על פי נתונים שונים, הגיל הממוצע להתחלת קיום יחסי מין בישראל הוא 17 - מה שמוביל הורים רבים לשאול את עצמם, בדאגה גדולה, מדוע חשוב לחסן את הילדים נגד הנגיף בגיל בו הם עדיין רחוקים מקיום יחסי מין? "בגיל צעיר הסיכון להידבקות בנגיף הפפילומה הוא גבוה – יותר מ-80 אחוז מהגברים והנשים בישראל עלולים להידבק בזן אחד (לפחות, לא מן הנמנע להידבק במספר זנים) של הנגיף במהלך חייהם. כ-10 אחוזים מהנדבקים עלולים לפתח את אחת המחלות הנגרמות בגלל נגיף HPV. כמעט מחצית מהנדבקים ידבקו בשלוש השנים הראשונות להתחלת קיום יחסי מין, הן משום שמדובר בשנים בהן נערות ונערים לא תמיד מודעים לסכנת ההידבקות ולא תמיד לוקחים אחריות על מניעתה, והן משום שבגילים צעירים ריבוי פרטנרים הוא דבר אופייני, וגם זה מגביר את הסיכון להידבקות", מסבירה ד"ר שטיין.
"כמו כן, חשוב לחסן בגיל צעיר מכיוון שאי אפשר באמת לדעת באיזה גיל הילדים צפויים להתחיל לעסוק בפעילות מינית, ומשום שלא צריך לקיים יחסי מין מלאים כדי להידבק. סיבה נוספת וחשובה לא פחות לשאלה מדוע כדאי להתחסן כבר בגיל 12-13 שנים היא, שהתגובה בגיל הצעיר יותר טובה יותר, רמת הנוגדנים הנוצרת גבוהה יותר, וכך אפשר לתת רק 2 מנות חיסון בהשוואה ל-3 מנות הניתנות בגיל 15 ומעלה", מוסיפה ד"ר שטיין. "הנגיף עובר במגע של עור לעור וכך, כל מגע בעל אופי מיני, ואפילו שאינו מלא - עלול לגרום להדבקה. חשוב להדגיש שמשום שמדובר במגע של עור בעור, קונדומים לא מגינים באופן מלא מפני הידבקות בנגיף. כמו כן, השנים הראשונות לקיום יחסי מין הן השנים הפגיעות ביותר להידבקות אבל הן גם השנים היעילות ביותר להתחסנות. תגובת מערכת החיסון לפני גיל 14 היא טובה יותר וניתן להסתפק ב-2 מנות של החיסון, לעומת 3 מנות שדרושות לאחר גיל 15. אם נדבקים, לעומת זאת, יעילות החיסון פוחתת משמעותית. אלה הסיבות העיקריות בגללן חשוב לחסן מוקדם ככל הניתן".
הכתבה מוגשת מטעם האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות והחוג למניעת מחלות זיהומיות בילדים, ובתמיכת קופות החולים כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית והחברה הישראלית לקולפוסקופיה ופתולוגיה של צוואר הרחם והערייה.
שירות לציבור. מוגש בחסות חברת MSD וחברת גאמידור דיאגנוסטיקה.