ויטיליגו (בהקת) היא מחלת כרונית הגורמת לאובדן צבע העור. מדובר במחלה שכיחה הפוגעת בבין חצי אחוז לשני אחוזים מהאוכלוסייה, גברים ונשים במידה שווה. המחלה יכולה להופיע בכל גיל, אך הגיל הממוצע בו היא פורצת הוא 20.
ויטיליגו נובעת מהרס עצמי של מלנוציטים, שהינם תאים האחראיים לייצור מלנין – צבען האחראי על צבע העור שלנו. למרות שמספר גבוה של חולים מקשרים את הופעת המחלה לתקופה של לחץ נפשי אין היום מחקרים המוכיחים כי ישנו קשר בין סטרס לבין בהקת. המהלך הכרוני, המיקום וההפרעה האסתטית ולעתים התפקודית הנובעות ממחלה זו, מעיבים לעיתים על התפקוד היום יומי, ועלולים לפגוע בדימוי העצמי של הלוקה בה ולהוות מקור לתסכול מצד המטופל, בהיעדר טיפול מספק ונכון.
מה הסימפטומים?
המחלה מתבטא בהופעה של כתמים בהירים של פני העור. ההיקף וקצב אובדן הצבע בויטליגו אינם צפויים. ניתן למצוא מספר צורות של המחלה, כשהשכיחה ביותר היא הצורה "הממוקמת" המערבת אזורים מסוימים של העור, סביב קצוות הגוף (כגון קצות האצבעות) ובאזורי פתחים (פה, עיניים ועוד). בצורות נדירות יותר של המחלה איבוד צבע העור יכול להיות ממוקם לאזור מסוים בגוף – ויטליגו סגמנטלי או איבוד צבע בכל שטח העור – ויטיליגו אוניברסלי.
איך מאבחנים?
הופעה של כתמים בהירים על פני העור הינה תלונה שכיחה בקרב הפונים לרופא עור וישנו מגוון רחב של מחלות עור אשר יכולות להביא לתסמין זה. אבחנה נכונה היא כמובן קריטית על מנת להתאים את הטיפול הנכון.
ברוב המקרים האבחנה של ויטיליגו היא קלינית והיא מתבססת על המראה האופייני של הפריחה. על מנת לאמת את האבחנה ניתן להשתמש במנורת Wood. מדובר במנורה אשר מאירה באורך גל של 365 ננומטר, אשר יודעת להדגיש אזורי עור בהם אין מלנוציטים. באם האבחנה עדיין אינה חד משמעית ניתן לבצע ביופסית עור ולהיעזר בצביעה ספציפית למלנוציטים ולמלנין על מנת להדגיש את החסר שלהם באזורים המעורבים על ידי המחלה. אנו ממליצים להשלים בנוסף מספר בדיקות מעבדה במטופלים עם ויטיליגו לאור שכיחות יתר של מחלות אוטואימוניות נוספות במטופלים עם בהקת.
עוד ב-mako בריאות:
>> סקס לעצלנים: השדרוגים שיהפכו אתכם למאהבי על
>> תתפלאו מה קצת שום יכול לעשות לכם
>> תולעים בטוסיק: מה עושים עם הסיוט הזה?
דרכי טיפול
קיים מגוון רחב של אפשרויות טיפול, החל מטיפול מקומי בתכשירים מקומיים שונים, כגון: משחות שתפקידן להחזיר את הפיגמנט לעור ומספר סוגי טיפולים באור – פוטותרפיה. וכלה בתכשירים דרמו-אסתטיים שיכולים לטשטש את הכתמים.
הכותבת היא אחראית מרפאת פיגמנטציה מחלקת עור, המרכז הרפואי איכילוב