הזמר הקנדי ג'סטין ביבר חשף כי הוא סובל משיתוק בחצי הימני של פניו, כתוצאה מתסמונת רמזי-האנט. רמזי האנט הנה תסמונת הנגרמת מוירוס בשם המקצועי "ורצילה-זוסטר". מדובר באותו הוירוס שגורם לאבעבועות רוח כשאנחנו ילדים. הוירוס הזה נשאר רדום בגוף ועלול להתפרץ גם אחרי עשרות שנים ולגרום אף לשלבקת חוגרת. מה זמן ההחלמה כמו גם הסיכוי שביבר יופיע בישראל באוקטובר כפי שנקבע?

"יש עצב שמפעיל את כל השרירים בפנים בצד אחד, כשזה משותק יש חולשה או שיתוק מלא של כל השרירים. בן אדם לא יכול לחייך, שפה שמוטה, נפגעות הבעות הפנים. זה גם מקשה על הדיבור ועל אכילה וגם מצמוץ של העין", מסביר ד"ר יותם שקדי, רופא בכיר, מחלקת אף אוזן גרון וניתוחי ראש וצוואר בבית החולים רמב"ם.

"אחת מהסיבות לתופעה הזו, זה תסמונת ראמזי האנט. וירוס שתוקף את עצב של הפנים ואז בנוסף לזה יש גם כאבים חזקים מאוד באוזניים, גם שלפוחיות אופייניות באוזן ובחלל הפה. לפעמים, בגלל שהעצב עובר קרוב מאוד למוח, לעצב שמיעה ושיווי משקל, יתכן שאנשים יסבלו מירידה בשמיעה ובשיווי המשקל".

זה נשמע מאד מפחיד, אבל וד"ר שקדי מדגיש כי "לא מדובר בתופעה מסכנת חיים. צריך להבדיל את זה מאירוע מוחי שזה בעיה אחרת ולרוב ההבדל מאוד ברור. זה כן פוגע באופן משמעותי באיכות החיים של הבן אדם. קשה לו להסתובב ככה ברחוב ולפעמים גם מתקשה באכילה ויובש בעין. שוב, זה לא מסכן חיים".

מה גורם להתפרצות?
זו הפעלה מחודשת של וירוס האבעבועות הרוח. לפעמים הוא מופעל מחדש בגוף ותוקף את העצבים. הרבה פעמים זה מופיע באזור בית החזה בצורה של חגורת שלפוחיות, מה שנקרא שלבקת חוגרת שזה מאוד כואב. זה משפיע עלינו מאוד כאשר ההפעלה המחודשת של הוירוס פוגעת בעצב של הפנים".

ד"ר שקדי ממשיך ומסביר כי "כאשר  היינו ילדים, רבים מאתנו נדבקו באבעבועות ואחרי ההחלמה הוירוס נשאר רדום בגופי התאים של העצבים. אצל רוב האנשים זה נשאר שם רדום למשך כל החיים. אצל חלק זה יכול להתעורר גם אחרי עשרות שנים. הוירוס מתעורר פתאום מסיבות שעדיין אינן ברורות. אולי סטרס נפשי, חולשה או כל נסיבות לא ידועות ואז הוא תוקף".

 

View this post on Instagram

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber)

">

ביבר אמור להופיע בישראל באוקטובר, אך ד"ר שקדי מעריך כי ההחלמה המלאה מהתסמונת מגיעה רק לאחר חצי שנה עד שנה.

"התופעה משתפרת בדרך כלל אחרי מספר שבועות ומגיעה לשיפור מקסימלי אחרי חצי שנה עד שנה. אולם סיכויי ההחלמה לתופעה הזו נמוכים יותר מאשר סיבות אחרות", ענה ד"ר שקדי. "למשל יש אנשים שחולשת הפנים שלהם מסיבה שאינה ידועה, מה שנקרא בל פלסי, ואז 85, 90 אחוז מחלימים באופן מלא. ברמזי האנט רק כ-70 אחוז מחלימים באופן מלא. לשאר נשאר או חולשה מסוימת או השרירים חוזרים לפעול אבל בצורה לא מסונכרנת ואז יש עוויתות בפנים".

איך מטפלים?
"יש לציין כי בזמן המחלה ניתן טיפול תרופתי, בעיקר סטרואידים ותרופות אנטי ויראליות אותן צריך לתת כמה שיותר מהר. בהמשך "יש חשיבות לפיזיותרפיה בדגש לאנשים המוסמכים לעצב הפנים. בטווח הארוך אם מתפתחות בעיות שהפיזיותרפיה לא מספקת, אפשר להוסיף על זה טיפולים בבוטוקס ולעיתים נדירות גם ניתוחים שאנחנו מבצעים פה ברמב"ם".