"לפני שנתיים הרגשתי רע מאוד. נוסף על כל הצרות שהיו לי הבנתי שהתפקוד שלי ירד, ואחרי 4 שעות עבודה הרגשתי סחוטה כאילו עבדתי 10-12 שעות", מספרת ג'ני זוהר, בת 64, שאובחנה במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר, כי יש לה היצרות קשה במסתם האאורטאלי של הלב. "חוויתי קושי בנשימה וקושי בהליכה – גם בהליכה ממש קצרה הרגשתי מותשת. אפילו התחלתי להסתובב עם קלנועית בשלב מסוים". בשל מחלות רקע נוספות לא הייתה ג'ני יכולה לעבור ניתוח לב כירורגי ואודות לשיטה מיוחדת, פרי פיתוח ישראלי, עברה בהצלחה החלפת מסתם בצינתור.
>> לכל כתבות "הרגע הזה"
מהי המחלה הזו?
"מדובר במסתם שנמצא בין החדר השמאלי של הלב לאבי העורקים, שמטרתו למנוע חזרה של דם אל תוך הלב מהלב אל הגוף. בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת, מופיעה הסתיידות והישחקות של המסתם עם השנים, ההסתיידות הקשה גוררת היצרות קשה של פתח המסתם עד שהוא לא מצליח למלא את תפקידו כראוי", אומר פרופ' אריאל פינקלשטיין. מנהל יחידת צנתורים, המרכז הרפואי ת"א - איכילוב. "הסימפטומים של המחלה הם בעיקר קוצר נשימה במאמץ, כאבים בחזה במאמץ ואובדן הכרה. כארבעה וחצי אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת שמעל גיל 70-75 לוקים במחלה. לכך נוספים גם אחוזים נמוכים יותר של אנשים צעירים, ואחוז או שנים מהאוכלוסייה שנולדים עם מסתם פגום".
עוד ב-mako בריאות:
>> מדגדג לכם האף? איך מחזירים אפצ'י שברח?
>> חושבים שאתם רעבים? תניחו את העוגייה ותחשבו על זה שוב
>> סקס לא חייב להיות סקסי: ככה זה נראה בסריקת 4D
איך מטפלים?
"החולים מופנים באופן שגרתי למחלקה לניתוחי לב לצורך החלפה כירורגית של המסתם, ובאם מוערך כי הסיכון הניתוחי מוגבר, ישנה אפשרות טיפולית להשתיל מסתם בצנתור, בהרדמה מקומית וללא צורך בפתיחת בית החזה וחיבור למכונת לב-ריאות. אלו חולים עם מחלות נלוות אצלם רצוי להמנע מניתוח לב פתוח", אומר פרופ' עמית שגב, מנהל שירות צינתורי לב במרכז הרפואי ע"ש שיבא, שגם טיפל בגב' זוהר בהצלחה. "השרות של השתלות מסתם אאורטלי בצנתור קיים במדינת ישראל החל מ-2008 ובכל בי"ח שבו פועלת במקביל מח' לניתוחי לב".
*בפרק 5 בסדרה "הרגע הזה", העוסקת במחלות משנות חיים, יובא תהליך האבחון, האופציות הטיפוליות וכיצד ניתן לשמור על איכות החיים כשמאובחנים במחלה מסתמית בלב.
יוצרת הסדרה ועורכת: עדי ציבלין בר עוז