פרק חדש בסדרה האינטרנטית "הרגע הזה" – העוסקת במחלות ומצבים משני חיים ומנסה לשפוך אור על אורח חיים מותאם לחולים במחלות אלה ובני משפחותיהם.
"כשהייתי בת 20, בזמן השירות הצבאי שלי, הייתה לי נקודת חן ששינתה את הצבע שלה והתחילה לגרד", מספרת ורד יוהל, 30, שחלתה בסרטן העור פעמיים בחייה. "הלכתי לבדוק אותה ואז בעצם היא התגלתה כסרטנית", לאחר שעברה ניתוח של הרחבת הבלוטה וניתוח נוסף להסרת בלוטות לימפה – נראה שהכל היה מאחוריה. אך קרוב ל-10 שנים לאחר שהחלימה, התגלה אצלה גידול נוסף.
מה עושים כשבבדיקת עור מתגלה נגע חשוד? "הצעד הבא זה ביצוע ביופסיה, במהלכו נכרת הנגע תחת הרדמה מקומית ונשלח לבדיקה תחת מיקרוסקופ", מסבירה ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור, המרכז הרפואי וולפסון. רוב הנגעים שנשלחים לביופסיה חוזרים כנגעים שפירים. כשחוזרת תשובה של סרטן עור נדרשת פעולה נוספת".
לצפייה בפרקים נוספים לחצו כאן >>
אנשים שאובחנו בסרטן העור לא חייבים לעבור את התהליך לבדם ויכולים לקבל תמיכה וסיוע מהאגודה למלחמה בסרטן. "האגודה למלחמה בסרטן תומכת בחולי סרטן העור ובבני משפחותיהם. יש לנו מערכת תומכת שלמה של חוגים, קבוצות תמיכה, ליווי, מידע על זכויות ועוד", אומרת אורית שפירא, עובדת סוציאלית ומנהלת מחלקת שיקום ורווחה באגודה למלחמה בסרטן. כמו כן, האגודה מסייעת בתהליכי הבירוקרטיה הנדרשים כדי לממש את זכויותיהם של המטופלים במחלה. ניתן לפנות אליהם דרך אתר האינטרנט או בטלפון: 1-800-599-995.כמו כן באתר "כל הבריאות " של משרד הבריאות תקבלו פירוט לגבי זכויות חולים אונקולוגים במערכת הבריאות ובכלל. כתובת: סל זכויות לחולים אונקולוגיים (call.gov.il)
במשרד הבריאות מדגישים כי מלנומה של העור (Melanoma of skin) נגרמת בעיקר ממקור קרינת השמש וגם ממתקני שיזוף מלאכותיים, היסטוריה של כוויות שמש, בעיקר בגיל הילדות; ריבוי שומות; עור בהיר, עיניים בהירות או היסטוריה משפחתית של המחלה.
כ-1,500 אנשים מאובחנים בשנה עם מלנומה של העור. בשנת 2014 נפטרו בישראל 196 אנשים ממלנומה חודרנית ממאירה של העור, מתוכם 121 גברים. על פי סקרים של משרד הבריאות, נשים בכל קבוצות הגיל נוטות יותר מגברים לאמץ התנהגויות בריאות שמפחיתות את הסיכון למחלה, ולכן מוגנות יותר מפניה.
מניעת סרטן העור אפשרית ותלויה בכל אחד מאיתנו. כבר מילדות יש להקפיד על מניעת חשיפה לשמש, הרכבת משקפי שמש, קרם הגנה וכובע. מידע נוסף באתר האינטרנט של משרד הבריאות.
*יוצרת ועורכת הסדרה - עדי ציבלין בר – עוז. מפיקה - רננה לוי. צלם - אלי סטרול.