לאורך שנות חיינו אנו נתקלים ברגעים וצמתים מכוננים, בין אם מדובר בצומת בקריירה, ובין אם בסטטוס האישי שלנו. אבל שום דבר לא מכין אישה, לרגע בו נודע לה על אבחנה של סרטן שד. עדה טאוב, בת 65 ממושב מרחביה שבעמק יזרעאל, מכירה היטב את התחושות המציפות ברגע הזה. היא חוותה אותן פעמיים בחייה. "אובחנתי לראשונה כשהייתי בת 43, זה היה לגמרי במקרה", היא מספרת.
היום בו חשה לראשונה בגוש בשד הימני היה למעשה נקודת הפתיחה לשורת אירועים ששינו את חייה. "עבדתי אז כאחות בבית החולים העמק שבעפולה, הרגשתי גוש בשד, אך כמו רבות אחרות הפלגתי במחשבות על תרחישים אחרים ודחיתי את הבדיקה בתירוצים שונים".
ה"בריחה" מהבשורה גבתה מחיר. "עד שניגשתי להיבדק הגוש גדל ונאלצתי לקבל את כל הטיפולים הנדרשים: כימותרפיה, טיפולים ביולוגיים, ניתוח וקרינה. עבור עדה זה היה מסע של שנה, אבל עם כולם היא התמודדה בגבורה. "חשוב לי להעביר מסר לכל הנשים ללכת להיבדק בשגרה ואם מתעורר חשד לא להתעלם ולהיבדק מיד. בדיקה זו יכולה להציל חיים".
בשנת 2020, 17 שנים לאחר האבחון הראשוני, טאוב קיבלה עוד בשורה מטלטלת: הסרטן חזר בשנית. "קיבלתי מכה קטנה בשד ימין והתפתח לי שטף דם" היא נזכרת. "הייתי בטוחה שהוא תוצאה של המכה. אבל כשהמצב לא השתפר, הלכתי לבדוק את זה ואז התברר שמדובר בגידול, באותו שד". הרופאים הפנו אותה לבצע בדיקת PET-CT והתמונה המלאה התגלתה, ראו שיש גרורות לריאות.
"אני אדם אופטימיסט, נכנסתי לסיבוב השני מול הסרטן עם הרבה אמונה - ובתוך שבוע וחצי מהאיבחון כבר התחלתי טיפול כימי וביולוגי".
הפעם השנייה
סרטן השד הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים, ומדי שנה מאובחנות בישראל כ-5,000 חולות חדשות. במרבית המקרים, המחלה מתגלה בשלביה המוקדמים, והודות לפיתוח טיפולים מתקדמים ומותאמים אישית רוב המטופלות מחלימות ממנה. למרות זאת, לעתים המחלה מתגלית בשלב מתקדם, בשלב בו הסרטן שלח גרורות מן השד לאברים אחרים בגוף, או שהמחלה חוזרת בשנית כגרורתית - ממש כמו במקרה של טאוב. כשהמחלה מתגלית בשלביה המאוחרים מטרת הטיפול היא להאריך את חיי המטופלות ולשמור על איכותם. "במשך כמה חודשים קיבלתי מחזורי טיפול שכללו כימותרפיה וטיפולים ביולוגיים, במקביל", היא מספרת. "בשלב מסוים הציעו לי לקבל את הטיפולים הביולוגיים בזריקה תת עורית הנמשכת דקות בודדות בלבד".
"בתור אחות לשעבר שמכירה את הצד השני ובעיקר בתור מטופלת אני מרגישה שמדובר בשיפור גדול עבורי. אני גם ממליצה לכל אחת לשתף את הצוות הרפואי בדברים החשובים לה ולשאול כיצד ניתן לשמור על איכות חייה, לא להתבייש לשאול שאלות, ידע הוא כוח"
בעשורים האחרונים יעילות הטיפול בסרטן שד הולכת ומשתפרת בזכות טיפולים מתקדמים ובזכות רפואה מותאמת אישית. נוסף על שיפור יעילות הטיפול, עולה החשיבות והמשמעות של שמירה על איכות ושגרת החיים של המטופלות.
המעבר של טאוב, לטיפול במתן תת עורי מאפשר קיצור משמעותי של משך זמן השהות בבית החולים. "אני מגיעה לבית החולים, מקבלת את הטיפול במשך מספר דקות וממשיכה בסדר היום שלי: אני יוצאת לקניות, סידורים ועושה כל מה שאני רוצה ואוהבת לעשות, אני ובעלי מגדלים במושב צמחי נוי וירקות, אני גם עוסקת בתפירת תיקים ושמיכות, ואפילו צורפות. בתור אחות לשעבר שמכירה את הצד השני ובעיקר בתור מטופלת אני מרגישה שמדובר בשיפור גדול עבורי. אני גם ממליצה לכל אחת לשתף את הצוות הרפואי בדברים החשובים לה ולשאול כיצד ניתן לשמור על איכות חייה, לא להתבייש לשאול שאלות, ידע הוא כוח".
בימים אלה, במקביל לטיפול עדה ממשיכה בשגרת בדיקות. "נכון לעכשיו כמעט ואין עדות למחלה", היא מספרת. "בסיום הבדיקות, אני חוזרת לחיי: אל הגינה המטופחת, אל התפירה, אל התכשיטים. אני אוהבת להיות עסוקה".
***
יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לדצמבר 2023. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל.
מוגש כשירות לציבור בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ