זריקות לטיפול במחלת ההשמנה הפכו לפופולריות מאוד בשנים האחרונות, והן מהוות פריצת דרך עולמית בטיפול בתופעה. בשבוע שעבר הודיעו קופות החולים מכבי ומאוחדת כי החל מ-1 בינואר תוצע זריקת ההרזיה מאונג'רו בהנחה של 50% במסגרת הביטוחים המשלימים של הקופות: מחירה במינונים 2.5 מ"ג ו-5 מ"ג עומד כיום על 1,653 שקלים לחודש, והחל מהשבוע עומד מחירה במסגרת הביטוחים המשלימים של קופות אלו על 826 שקלים. 

בתחילת השבוע, כשבוע לאחר הודעתן של הקופות, הצטרפה למהלך גם קופ"ח הגדולה כללית, וציינה כי לקוחות "מושלם" יוכלו לרכוש את זריקת ההרזיה וויגובי בהנחה של 50%, אז ינוע מחירה בין 627-290 שקלים בחודש (בהתאם למינון). בכללית מסבירים כי "המחיר האטרקטיבי יאפשר התמדה ברצף טיפולי ושמירה על ירידה במשקל לאורך זמן". מי שעוד תציע את הזריקה וויגובי ב-50% למבוטחי שב"ן היא קופת החולים מכבי, שלמעשה החל מהשבוע הפכה לקופה היחידה שהכניסה בסבסוד את שתי הזריקות לטיפול בהשמנה: וויגובי ומאונג'רו. האחרונה להצטרף למהלך היא קופת חולים לאומית שהודיעה השבוע כי גם היא תציע החל מהחודש, את הזריקה מאונג'רו, לטיפול בהשמנה ובסוכרת, בהנחה של 50% למבוטחי השב"ן "לאומית זהב". הצעדים של קופות החולים מעידים על הביקוש הגדול לתרופות ההרזיה ובהחלט מדובר בהנחה דרמטית עבור מי שעושה שימוש קבוע בתרופה. 

למרות הפופולריות של התרופות והעובדה שיותר ממחצית האוכלוסייה סובלים מעודף משקל והשמנה, הזריקות אינן כלולות בסל הבריאות (למעט אוזמפיק לטיפול בסוכרת). המהלך של קופות החולים בשבועות האחרונים להוזלת המחיר, אומנם צפוי, כאמור, להקל את ההוצאה הכלכלית של המטופלים, אם כי עדיין מדובר בזריקה בעלות גבוהה, ורק חלק מהאוכלוסייה תהיה זכאית לאותן הנחות במסגרת הביטוחים המשלימים.

המחיר השנתי עדיין יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים

קשה להעריך באופן מדויק את המחיר השנתי שמשלם כל מטופל, שכן לרוב המינון משתנה עם הזמן, ומטופלים מתחילים במינון נמוך, שעלותו גם ככה נמוכה יותר, ובהמשך מקבלים טיפול במינון גבוה יותר. במקרים אחרים, חלק מהמטופלים רוכשים מזרקים במינונים גבוהים, שמשמשים אותם ליותר מחודש אחד של טיפול. ובכל זאת, אם ניקח, לדוגמה, חולים במחלת ההשמנה, שקיבלו מרשם לוויגובי, נראה כי הם משלמים בכל חודש, (ברכישה באופן פרטי ולא במסגרת הביטוח המשלים), סכום שנע בין 580 ל-1,255 שקלים, בהתאם למינון. בחישוב שנתי הם יכולים להגיע לסכום מקסימלי מופרז של למעלה מ-15,000 שקלים בשנה ברכישת מזרקים במינון גבוה. 

סכומים גבוהים עוד יותר משלמים מדי חודש מי שמטופלים בזריקה מואנג'רו. ברכישה באופן פרטי, ולא במסגרת הביטוח המשלים של אחת מקופות החולים, סכום התרופה נע בין 1653 שקלים ל- 1854 שקלים, בהתאם למינון, סכום שנתי מקסימלי לא מבוטל של כ-22,000 שקלים.

המומחים מדגישים כי הטיפול במחלת ההשמנה באמצעות זריקות אלה הוא קבוע, בדומה לטיפול במחלת הסוכרת או ביתר לחץ דם, ולכן מדובר בהוצאות גבוהות לאורך שנים, ולא ברכישה חד פעמית.

מה בדיוק מכילות זריקות ההרזיה?

סקסנדה, שנכנסה לשוק הישראלי אי שם בשנת 2016 הייתה החלוצה העולמית בתחום. התרופה, שמיועדת לבני 12 ומעלה הסובלים מהשמנה, ניתנת בזריקה יומית ומכילה את החומר הפעיל לירגלוטייד. מדובר במשפחת תרופות שמחקות את פעולתו של ההורמון 1-GLP שקיים בגופנו באופן טבעי במעי. "להורמון יש תפקידים שונים בגוף, בין השאר בתהליך וויסות רמות הסוכר בדם. ההורמון למעשה גורם להפרשה גדולה יותר של אינסולין בתגובה לאוכל, מה שמשפר מאוד את היכולת של הגוף להתמודד עם העמסת סוכר", מסביר ד"ר רועי אלדור, מנהל יחידת הסוכרת במרכז הרפואי איכילוב. אגב, הוא מציין כי כל התרופות האלה פותחו במקור לטיפול במחלת הסוכרת. לדבריו, התרופה מביאה לתחושת שובע ומלאות ומנגד - מחלישה את תחושת הרעב ומגבירה את הבזבוז האנרגטי. "הירידה הממוצעת במשקל בשימוש בסקסנדה הוא כ7%-8% אך ישנם מטופלים שמגיבים יותר, וכאלה שמגיבים פחות". התרופה לא נכנסה לסל הבריאות עד היום, ומחירה לחודש עומד על 1,081 שקלים. עם זאת, היא ניתנת בהנחה בביטוחים המשלימים בקופות החולים. כיום, עם כניסתן של התרופות החדשות, סקסנדה נמכרת בישראל במלאי מוגבל.

מאז סקסנדה, נכנסו לחיינו תרופות נוספות מהדור החדש, אחת מהן היא אוזמפיק של חברת נובו נורדיסק, עם החומר הפעיל סמגלוטייד. התרופה משווקת בישראל בשלושה מינונים – 0.25, 0.5 ו-1מ"ג ונכללת בסל הבריאות ובביטוחים המשלימים בקופות, לטיפול בסוכרת מסוג 2 בעלות של כ-400 שקלים לחודש ברכישה באופן פרטי, או בעלות נמוכה משמעותית, אם היא נרכשת בקופה. במהלך השנים ניתנה התרופה גם לטיפול במחלת ההשמנה באמצעות טופס 29 ג', שמאפשר להשתמש בתרופות שלא על פי התווייתן המאושרת. ד"ר אלדור מציין כי הירידה במשקל בשימוש במינונים אלה היא כ-7%-8% בממוצע, ואולם באפריל 2024 הורה משרד הבריאות שלא להשתמש עוד בתרופה אוזמפיק לטיפול בהשמנת יתר, בעקבות כניסתה של חלופה טיפולית עבור טיפול בהשמנה – התרופה וויגובי.

ההבדל בין התרופות הוא במינון

ד"ר אלדור מסביר כי שתי התרופות, ויגובי ואוזמפיק, מכילות את אותו החומר הפעיל. "שתי התרופות מיוצרות על ידי אותה חברה, והבדל ביניהן הוא במינון. למעשה לקחו את אותה המולקולה והעלו את המינון ל-2.4 מ"ג, וזה בעצם היה ההבדל הגדול. עם העלאת המינון, ראו לפתע ירידה במשקל של למעלה מ-10%, עם ממוצע שהגיע אפילו ל-18%". לדבריו, השימוש בוויגובי הוכיח ירידה במשקל לאורך זמן. "אנחנו יודעים שאנשים שעושים דיאטה ויורדים במשקל, כמעט תמיד יעלו במשקל עם הזמן, לרוב בטווח של שנה. אלא שלמרות התהליך הפיזיולוגי הזה שמקשה לשמור על המשקל החדש, מחקרים שנעשו הוכיחו שכל עוד משתמשים בזריקות לטיפול בהשמנה, לא רואים אפקט דעיכה". וויגובי, כאמור, אינה כלולה בסל הבריאות, אך ניתנת לרכישה החל מהחודש דרך שב"ן או ביטוח המשלים של כללית.

השוואה בין זריקות הרזיה
השוואה בין זריקות הרזיה

לטענת הד"ר, כניסתה של וויגובי לשוק הייתה לא פחות מאירוע מכונן בתולדות האנושות. "מחלת ההשמנה משפיעה על יותר ממחצית מהאוכלוסייה, ובכל שנה המספרים רק עולים. כבר למעלה מאלפיים שנה אנשים מחפשים תרופות להתמודדות עם המחלה הזו, ותרופות שפותחו במהלך השנים לירידה במשקל היו מסוכנות, וגרמו לתופעות לוואי קשות". ד"ר אלדור מסביר כי במחקרי בטיחות שנעשו, נמצא כי תרופות שפותחו בעבר במנגנונים שונים העלו את הסיכוי למחלת הסרטן, להתקפי לב, דיכאון ואפילו לעלייה בשיעור התמותה בקרב המשתמשים. "במקרה של וויגובי, המחקר הקליני שנערך במשך שנים על עשרות אלפי מטופלים, הוכיח שלא רק שהתרופה בטוחה אלא שהיא גם מגנה על אנשים עם מחלות לבביות. כלומר אנשים עם מחלות לב חוו פחות אירועים לבביים עם השימוש בתרופה".

כאמור, בספטמבר האחרון הגיעה לישראל התרופה החדישה מאונג'רו, לאחר הצלחה רבה בשוק תרופות ההרזיה העולמי. מאונג'רו (טירזפטיד), שמאושרת על ידי ה- FDA לטיפול בסוכרת מסוג 2 בקרב מבוגרים, משמשת גם לטיפול בהשמנת יתר בקרב בני 18 ומעלה. "לעומת וויגובי, המחקה את פעולת ההורמון 1-GLP בלבד (האטת התרוקונות הקיבה),  מאונג'רו מחקה את פעולתם של שני הורמונים טבעיים בגוף - GLP-1 ו-GIP. הורמונים אלה עוזרים לגוף להרגיש שובע על ידי הפחתת הפרשת מיצי הקיבה מחד, והאטת התרוקנות הקיבה מאידך. למעשה, על ידי הפעלה של שני המנגנונים יחד, התרופה מסייעת למטופלים לאכול פחות ולרדת במשקל", מסביר ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה.  

במחקר, שתוצאותיו פורסמו לאחרונה וערך השוואה בין שתי התרופות, נמצא כי מטופלים שנטלו מאונג'רו איבדו בממוצע יותר מ-20% ממשקלם, לעומת ירידה של 15%-17% שתועדה בקרב מטופלים שנטלו וויגובי. "יתרונות התרופות מהדור החדש הם מעבר לטיפול בהשמנה", אומר ד"ר הגואל,  "תרופות אלו הוכיחו ירידה גם בסיכוי לסבול מהתקפי לב ושבץ מוחי, הפחתה בכאבי פרקים ותסמיני דום נשימה בשינה, ירידה בסיכוי לחלות בסוגי סרטן שונים ואף ישנן עדויות לשיפור בפריון אצל נשים הסובלות מעודף משקל".

ד"ר הגואל מתייחס גם לסבסוד החלקי של הטיפולים בביטוחים המשלימים: "ירידת המחיר היא בשורה משמעותית, שכן העלות הגבוהה של התרופות הללו מהווה חסם משמעותי עבור רבים הסובלים ממחלת ההשמנה. אני קורא למשרד הבריאות ולכל חברות התרופות להמשיך ולפעול להורדת מחירי התרופות. מחיר נגיש יותר יאפשר לאוכלוסיות נוספות לקבל טיפול ולהיות בריאות יותר".

זריקות ההרזיה (צילום: חדשות 12)
זריקות הרזיה - פריצת דרך לטיפול בהשמנה|צילום: חדשות 12

תופעות הלוואי ובטיחות התרופות

לצד הצלחתן הבלתי מעורערת של התרופות החדישות, דובר לא פעם על תופעות הלוואי הכרוכות בשימוש בהן. "במרבית המקרים תופעות הלוואי מתרחשות בשלב העלייה במינון, אז חלק מהמטופלים ידווחו על תופעות לוואי בטניות כגון: בחילות, הקאות, כאבי בטן, שלשולים, גזים, עצירות, חולשה ודלקת בכיס המרה", אומר ד"ר אלדור.

השמנה (צילום: shutterstock)
תמיד חשוב להתייעץ עם רופא לפני השימוש|צילום: shutterstock

לאחרונה דיווחנו כי סוכנות התרופות הדנית הודיעה שתבקש מהוועדה האירופית להערכת בטיחות תרופות (PRCA), לבחון ממצאים שהתקבלו משני מחקרים גדולים, המצביעים על סיכון פוטנציאלי מוגבר למחלת עיניים נדירה בקרב חולים הנוטלים את תרופת הסוכרת אוזמפיק. ד"ר אלדור מתייחס לפרסום ומסביר כי ידיעות אלה מבוססות על איסוף נתונים קיימים, ולא על מחקרים קלינים, כלומר מדובר בהשערה בלבד, שאינה הוכחה במחקרים הקליניים. "כשרושמים מרשם לתרופה תמיד בוחנים סיכון מול תועלת. בשלב הזה, אין לכך שום הוכחה ממחקרים קליניים מבוקרים, וצריך לזכור שהתועלת בשימוש כאן היא דרמטית. התרופה עוזרת למיליוני אנשים שמשתמשים בה, ומאפשרת להם להימנע מתחלואה של סוכרת, יתר  לחץ דם ומסיבוכי השמנה".

המאמץ ההסברתי לשימוש מושכל

כאמור, יידרש עוד זמן רב עד  שזריקות לטיפול במחלת ההשמנה יהיו נגישות לכלל האוכלוסייה. אבל זה לא עוצר רבים מהישראלים שכבר מצאו דרכים עקיפות לנסות את התרופות החדישות, לרבות בני נוער וצעירים, שחלקם כלל אינם עומדים בקריטריונים לשימוש בהן. רק לאחרונה פרסמנו אודות שוק שחור של תרופות שהתפתח בעקבות כך. "אני שומע על מקרים של אנשים שלוקחים אותן באופן עצמאי, מלווים מהשכן, קונים מהטלגרם. כשעושים ככה, תמיד מסתבכים", אומר ד"ר אלדור. הוא מדגיש כי כשרופאים מספקים מרשמים למטופלים עבור זריקות אלה, הם מביאים בחשבון שיקולים שונים כגון – התאמת התרופה למטופל, אם הוא אכן עומד בקריטריונים של הטיפול, אופן השימוש בה, מתי להגביר את המינון וכיצד להתמודד עם תופעות הלוואי כך שלא יביאו להפסקת הטיפול. "אני חושב שהרופאים בארץ הם הטובים בעולם, אבל עדיין אני רואה כאלה שעושים טעויות. לכן, אנחנו עושים מאמצים כבירים בקופות החולים ובכנסים רפואיים כדי להדריך וללמד איך עושים את זה נכון. אתה לא רוצה שהמטופל סתם ינסה, אתה רוצה שבסופו של יום הוא יצליח לקחת את התרופה ולסבול ממינימום תופעות לוואי כדי שיוכל למצות את הפוטנציאל שלה לירידה במשקל ולטיפול במחלת ההשמנה".

ד"ר הגואל מבקש להדגיש כי התרופות לבדן אינן פתרון קסם. "יש צורך בליווי ומעקב ע"י רופא וכן צוות רפואי רב-מקצועי, תזונתי ורגשי, על מנת למקסם את התהליך הטיפולי ולהבטיח שמירה על תוצאותיו לאורך זמן"._OBJ