אנחנו כבר מכירים את זה - כשמתחיל החורף מתגברת התחלואה הנשימתית, ובין היתר זה כולל נגיפים כמו RSV השכיחים בקרב ילדים וגם שפעת כמובן. הורים רבים מתלבטים מהו הטיפול התרופתי האידיאלי לשם הורדת חום ושיכוך כאבים – האם יש הבדל בין טיפול תרופתי בסירופ לבין כזה הניתן בכדורים, מאיזה גיל אפשר להתחיל ליטול כדור ומה עושים כשילד לא מצליח?

ראשית הבהרה – בין שתרופה ניתנת בסירופ ובין שמדובר בכדור - היא צריכה להינתן רק בהתאם להתוויה שלשמה היא משמשת. אם מדובר בתרופת מרשם יש לפעול לפי ההנחיות שנמסרו על ידי הרופא או הרוקח.

כשמדובר בילדים, מסת הגוף הקטנה מחייבת אותנו להתאים את מינון הטיפול לפי משקל גופם. לגבי פעוטות ותינוקות צעירים - גם מידת הבשלות וההתפתחות של מערכות שונות בגוף המגיבות לתרופה מובאות בחשבון. לכן, ישנן תרופות הרלוונטיות לשימוש רק בגילים מסוימים ואינן מותרות בכל גיל.

סירופ או כדור – מה ההבדל?

טיפול תרופתי בסירופ ובכדורים הניתנים כתרופה דרך הפה שייכים למינוח רפואי זהה – "טיפול פומי״. לפיכך, אין הבדל מהותי ביניהם, משום ששניהם מגיעים אל הקיבה, עוברים פירוק וספיגה של החומר דרך מערכת העיכול ומשם מגיעים לזרם הדם ומשפיעים באופן סיסטמי על הגוף.

אחד ההבדלים המשמעותיים הנוספים בין כדורים לסירופ הוא הטעם: לסירופים יש טעם דומיננטי המשפיע לעיתים על ההסכמה של הילד ליטול את התרופה, חלקם טעימים וחלקם פחות. לעומת זאת, לכדורים יש פחות טעם, ולרוב ילדים שמתורגלים בבליעה מעדיפים אותם על פני הטעם של הסירופ.

חשוב לציין כי ישנם טיפולים אחרים הפועלים באופן שונה: טיפול דרך הווריד אינו עובר את מערכת העיכול, אלא מגיע הישר לזרם הדם, וגם טיפול מקומי במשחה לרוב משפיע רק על האזור שבו הוא נמרח. טיפול בנרות רקטליים שונה מיתר התרופות, כיוון שהוא עובד במנגנון מעט שונה בעת שהנר מתפרק בפי הטבעת של הילד ונספג דרך כלי הדם של פי הטבעת לזרם הדם. המינון, במקרה כזה, הוא קבוע ולא ניתן להתאים אותו באופן מדויק למשקל הילד. חשוב להדגיש כי אסור לחצות נר או להחדיר רק חלק ממנו.

ילד מצונן (צילום: שאטרסטוק)
עונת החורף בשיאה - וזה מורגש|צילום: שאטרסטוק

למי עדיף סירופ ולמי כדור?

כפי שציינו קודם, מסת הגוף של הילדים מחייבת אותנו לדייק במינונים. בעת שימוש בכדורים המינון קבוע ולכן קשה לדייק במינון  שמתאים לילדים צעירים (שמשקלם 30-25 ק"ג). לכן, כשמדובר במשקלים אלה כמעט תמיד נעדיף לתת טיפול בסירופ, שאותו נוכל למדוד ולתת לילד את המינון המדויק של התרופה. כשמדובר בילד גדול השוקל מעבר למשקלים שצוינו, לעיתים נדרשת כמות גדולה של סירופ על מנת לספק את המינון הנדרש, מה שעלול להיות מסורבל, לט נוח וגם לא כלכלי.

מה עושים כשילד מתקשה לבלוע כדור?

רוב הילדים עד גיל 12 מתקשים בבליעת כדורים בשל גודלם ובשל החשש מבליעת "גוש" שאינו מזון ללא לעיסה מקדימה. לכן, החל מגיל 12 מומלץ וכדאי לתרגל עם הילדים בליעת כדורים. אחד הטיפים לתרגול כזה הוא להשתמש בסוכריות טיק טק קטנות שמדמות את הכדור ואת פעולת הבליעה.

לסיכום, אין הבדל מהותי בין טיפול בסירופ לבין טיפול בכדורים. לרוב סירופ ניתן לילדים עד גיל 12 בערך בשל הצורך להתאים בין משקל הילד למינון התרופה. כשמדובר בילדים מעל גיל 12 המשקל כבר לרוב מאפשר מעבר לטיפול בכדורים. אלה לרוב נוחים יותר לנטילה, אך הם דורשים מיומנות ותרגול. 

הכותבת היא ד״ר מוריה גל מומחית ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות מחוז הדרום