החורף כאן, האוויר סביבנו מכיל חיידקים, וירוסים ותרכובות אורגניות המתפשטות בקלות ועלולות לפזר זיהומים. כשהסיכון למחלות עולה, זה הזמן ללמוד כיצד להגן על גופנו בעזרת פעולות יעילות למניעת מחלות חורף. 

>> רופאה מסבירה: מה ההבדל בין סירופ לכדור?

  1. הקפידו על אוורור
    גם כשקר בחוץ, השתדלו להשאיר חלון פתוח, כדי לשמור על בית מאוורר. מעבר של אוויר מסייע לנטרול החיידקים שמתפזרים בחדר בעת שיעול או התעטשות. אם יש תינוק בבית, הטמפרטורה המומלצת בבית היא לא יותר מ-23 מעלות, היות שחימום יתר מייבש את בלוטות הרוק ופוגע ביכולת להגן על הילדים מפני חיידקים.
    יד פותחת חלון ביום גשום (צילום: OB production, SHUTTERSTOCK)
    מעבר של אוויר מסייע לנטרול החיידקים|צילום: OB production, SHUTTERSTOCK
  2. שמרו על היגיינה
    שטיפת ידיים עם מים וסבון, שיעול לתוך המסכה או המרפק (אם אין מסכה) וריחוק חברתי נכנסו לחיינו בתקופת הקורונה, אך אלה פעולות מומלצות המפחיתות באופן דרמטי גם את הסיכון לתחלואה בשפעת. נוסף על כך, אנחנו יודעים כי וירוסים ושפעת מועברים דרך האף, העיניים והפה, לכן כדאי להרגיל את הילדים לגעת כמה שפחות בפנים – שלהם ושל חבריהם.
  3. טלו ויטמינים
    מחקרים מעידים כי ויטמין D  ו-C  עשויים לסייע למערכת החיסונית ולמערכת הנשימה ולהפחית את הסיכון להידבקות במחלות ויראליות כגון קורונה ושפעת, ולכן מומלץ להקפיד על תזונה נאותה הכוללת ויטמינים אלו ועל חשיפה של 20-10 דקות ביום לשמש.
    ויטמין D גם חיוני לבריאות העצמות, הוא מעודד ספיגה של סידן ממערכת העיכול, שומר על רמות תקינות של סידן וזרחן בדם ובעצמות, מעודד בנייה של העצם ומפחית את פירוקה. ולכן מומלץ למבוגרים, שהייצור הטבעי שלהם לוויטמין פוחת; לאנשים הממעטים להיחשף לשמש; לבעלי עודף משקל וכמובן לתינוקות מיום הלידה ועד גיל שנה. יש להתייעץ עם רופא לפני השימוש.
  4. אכלו מרק עוף של סבתא
    נוסף לחום ולאהבה שיש בכל כף מרק, נמצא כי המרק מכיל מרכיבים עם תכונות אנטי-דלקתיות המסייעים לגוף כנגד שיעול וברונכיטיס,  וכמובן נוזלים ומלחים המומלצים כדי להימנע מהתייבשות העלולה ללוות את השפעת ותסמיניה.
    מרק עוף (צילום: Oksana Mizina, Shutterstock)
    בריאות פלוס אהבה|צילום: Oksana Mizina, Shutterstock
  5. נקו באופן יסודי צעצועים, בובות ורהיטים
    מחקרים מוכיחים שילדים המשחקים בבובות נוטים לפתח יותר דלקות אוזניים. לבטח במקום ציבורי, אז גדל משמעותית הסיכון לחדירת חיידקים לבובה ולהידבקות הילד. לפיכך, יש להקפיד על ניקיון הבובות והצעצועים ולהימנע מהוצאתם מהבית.
  6. התחסנו נגד וירוס השפעת
    היוצא מן הכלל הוא וירוס השפעת. בשפעת יש טיפול אנטי ויראלי הנקרא "טמיפלו" המומלץ לקבוצה ספציפית באוכלוסייה הנמצאת בסיכון לסיבוכים שנגרמים משפעת. טיפול זה יעיל אם ניתן תוך 72 מתחילת הופעת המחלה. כמובן יש לזכור שהדרך הטובה ביותר להתמודד עם מחלת השפעת היא למנוע אותה – ולכן מומלץ להתחסן נגד שפעת.
    >> האם התחסנות לשפעת בכל שנה מחדש מחלישה את מערכת החיסון?
  7. הקפידו על שעות שינה קבועות
    מערכת החיסון שלנו מושפעת בצורה ישירה מעייפות ומחוסר שינה, ומחקרים מצאו כי אנשים שסבלו מחוסר שינה חלו הרבה יותר מאלה שישנו מספיק. חוסר שינה כרוני מקטין את ייצור הציטוקינים במערכת החיסונית, ואלה נחוצים כדי להילחם בזיהומים ובדלקות, כמו הצטננות שופעת.
  8. אכלו יותר ירקות
    תזונה עשירה בנוגדי חמצון עשויה להגן עליכם בעונה הקרה ולחזק את המערכת החיסונית. הירקות עשירים בנוגדי חמצון רבים, כולל ויטמין A וויטמין C.
    ירקות מבושלים (צילום: Dani Vincek, shutterstock)
    תזונה עשירה בנוגדי חמצון תגן עליכם בעונה הקרה |צילום: Dani Vincek, shutterstock
  9. שתו מים
    גם בחורף מים מספקים לגופנו את הלחות שהוא זקוק לה ונרתמים בהוצאת הרעלים. זכרו כי גם בחורף יש סכנה להתייבשות, לכן שתיית מים מהותית ומעניקה הגנה מפני חולשת המערכת החיסונית של הגוף.
  10. שמרו על כושר גופני
    מחקרים מוכיחים שפעילות גופנית מדי יום יכולה להפחית בין חצי לרבע מהמקרים של שפעת והצטננות במהלך השנה. ילדים אינם זקוקים לתכנית אימונים קשוחה, אבל אפשר להפעיל אותם בגני השעשועים או לגרום להם להזיז את הגוף בעזרת מוזיקה טובה.
    >> אף סתום: מצאנו את כל הדרכים להיפטר מהנזלת 

ד"ר קיי אלקרא היא רופאת משפחה במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות