אם כולם סביבכם משתעלים, אתם לא לבד. שיעול היא תופעה שכיחה ומציקה, שעלולה להפריע לשגרת החיים ולפגוע באיכות השינה. ד"ר הני אבוקיאס, מומחה ברפואה פנימית של הכללית במחוז חיפה והגליל המערבי, אומר כי בתקופה האחרונה חלה עלייה במספר המקרים של מטופלים שסובלים משיעול. "כמעט כל שנה בתחילת החורף אנחנו מקבלים פניות חוזרות למרפאה על שיעול שנמשך כמה ימים, לעיתים שבועות מספר. אנחנו רואים את זה בעיקר אצל צעירים וילדים, שכן הם נחשפים יותר לווירוסים במסגרות צפופות כמו בתי ספר וגנים. נוסף לכך, מערכת החיסון שלהם פחות בשלה, והם נוטים להקפיד פחות על היגיינה אישית, מה שמקל התפשטות מחלות". 

קיימות כמה סיבות להופעת שיעול, הוא מסביר, העיקרית שבהן היא הידבקות בווירוסים בדרכי הנשימה. "שינויי מזג האוויר בתקופה זו מגבירים את הסיכוי לחשיפה לווירוסים בדרכי הנשימה", אומר ד"ר אבוקיאס. "התפשטות וירוסים מתאפשרת גם בעקבות ירידה בשיעורי התחסנות נגד שפעת, קורונה או שעלת". עוד הוא מציין כי מחלות חורף אלה גורמות לעיתים גם לשיעול פוסט-זיהומי, כלומר שיעול שנמשך גם לאחר הזיהום, כשהמטופל חש בטוב וחום גופו תקין. "שיעול פוסט-זיהומי נגרם מרגישות יתר של דרכי הנשימה בעקבות דלקת שהתפתחה באזור בהמשך למחלה. גם לאחר החלמת הגוף, דרכי הנשימה מגורות ויכולות להגיב לשאריות ליחה, אוויר קר וגירויים אחרים, מה שמוביל לשיעול מתמשך".

"שיעול פוסט-זיהומי ייעלם ברוב המקרים בתוך שבועיים. לעומת זאת, שיעול שנמשך יותר משבועיים ומלווה בקוצר נשימה, חום גבוה או חרחורים בנשימה מצריך בדיקה אצל רופא"

ד"ר הני אבוקיאס, קופ"ח כללית

ד"ר אבוקיאס מדגיש כי ישנו הבדל בין שיעול 'פשוט', לבין שיעול שמצריך בדיקה רפואית. "שיעול 'פשוט' ילווה לרוב בנזלת, עייפות קלה וייתכן אף חום. ואף כי הוא עלול להימשך לאחר המחלה, כלומר שיעול פוסט-זיהומי, ברוב המקרים הוא ייעלם בתוך שבועיים. לעומת זאת, שיעול שנמשך יותר משבועיים ומלווה בקוצר נשימה, חום גבוה או חרחורים בנשימה מצריך בדיקה אצל רופא". ד"ר אבוקיאס מציין כי בקרב ילדים, שיעול שגורם לקושי באכילה או בשתייה מצריך גם כן בדיקה רפואית.

כוס תה (צילום: Shutterstock)
כן, זה באמת עוזר|צילום: Shutterstock

שתו הרבה להקלה

גם ד"ר אדם רייטר, מומחה לרפואת משפחה במחוז צפון במכבי שירותי בריאות, אומר כי הוא נתקל מדי שנה בתקופה הזו במטופלים רבים שסובלים משיעול. "יש שיעול קצר טווח ושיעול ארוך טווח שיכול להימשך אפילו כמה חודשים ומצריך בירור נוסף". לדבריו, בחלק מהמקרים השיעול נגרם מזיהום בדרכי הנשימה התחתונות, כלומר דלקת ריאות. סיבה נוספת לשיעול טורדני קשורה לטענתו למצבים כרוניים כמו אסתמה. שיעול שכיח גם בקרב מטופלים שסובלים מאלרגיה עונתית, וכן בקרב מטופלים שמעשנים או נחשפים לעישון.  

"אחת המחלות השכיחות שעלולות לגרום לשיעול היא מחלת רפלוקס, מצב רפואי שבו תוכן קיבה חומצי עולה לתוך הוושט", מוסיף ד"ר רייטר. לדבריו, גירוי הוושט עלול לעורר את רפלקס השיעול.

להקלת השיעול ממליץ ד"ר אבוקיאס על שטיפת ידיים למניעת מעבר חיידקים, והקפדה על חיסוני שפעת בכל שנה. לטיפול ביתי יש בעיקר לשתות כמות מרובה של נוזלים, וכן שתייה חמה כדי להרגיע את הגירוי בגרון".