אמש (רביעי) פרסמ בתו של השחקן הוותיק ברוס וויליס הודעה בחשבון האינסטגרם שלה, זה נכתב כי אביה אובחן עם אפזיה שמשפיעה על היכולות הקונטיביות שלו ולכן ייאלץ לפרוש מקריירת המשחק המפוארת שלו.

View this post on Instagram

A post shared by Rumer Willis (@rumerwillis)

">

 

אפזיה היא לקות שקטה, לקות ללא מילים ושפה, לקות שלא שומעים עליה - כי מי שלוקה בה מתקשה להביע את עצמו באופן מילולי, בדיבור ובכתיבה. בארץ נוספים מדי שנה כ-3,000-4,000 איש לקהילת החיים עם אפזיה, ועדיין מעט מאוד יודעים מה עומד מאחוריה.

אפזיה היא לקות תקשורתית נרכשת שמופיעה באופן פתאומי בעקבות פגיעה מוחית ממוקדת המשפיעה על כל אופני השפה - דיבור, הבנה, שמיעה, קריאה וכתיבה. פגיעה זו משפיעה על יכולתו של האדם לתקשר עם סביבתו והיא ממסכת את היכולות הקוגניטיביות והחברתיות.

מה יכול לגרום לאפזיה?

הלקות נגרמת בשל פגיעה באזורי השפה במוח הממוקמים באונה השמאלית, והיא עשויה להופיע אצל אנשים בכל גיל שעוברים פגיעה מוחית מסוגים שונים, בעקבות שבץ מוחי, תאונת דרכים, גידולים או נפילה.

האדם מתעורר אחרי הפגיעה המוחית ומגלה להפתעתו שקשה לו "להגיע אל המילים שלו". הוא רוצה להגיד מילים מסוימות ויוצאות לו מילים אחרות: במקום לפתוח חלון הוא מבקש שיפתחו את הארון, במקום לבקש קפה הוא מבקש מרק, ולפעמים האותיות מתבלבלות והוא שומע את עצמו אומר מילים מוזרות או רק  צלילים חסרי משמעות ("רציתי להגיד משהו וכל מה שיצא לי מהפה זה דה דה דה", אומרת ל', חברת מרכז אדלר לאפזיה). התסכול הגדול נובע מכך שהם יודעים מה הם רוצים לומר ומרגישים לעיתים כלואים בתוך עצמם, מתקשים לבטא את רצונותיהם ומחשבותיהם בצורה בהירה.